Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 30. 13:44

Új DDR alaplapok: ASUS, Biostar, DFI, EPoX, FIC, MSI

A mai napon a világ számos vezető alaplapgyártója mutatott be a legújabb generációs DDR SDRAM memóriák és a 266 MHz front side bus sebességű Athlon proceszorok kiszolgálására képes alaplapokat. A közös bennük, hogy Socket A foglalatal rendelkeznek és 200 vagy 266 MHz front side bus sebességű AMD Athlon és Duron processzorok fogadására alkalmasak.

Az ASUS A7M266 alaplapjáról a hétvégén már beszámoltunk, ez az alaplap az AMD 760 chipkészletből ismert AMD 761 northbridge-re és a VIA 686B southbridge-re épül, 2 GByte DDR memóriát képes kezelni és integrált 3Com hálózati vezérlővel rendelkezik. A hangokról integrált C-Media hangchip gondoskodik.

A Biostar M7MIX alaplap szintén az ASUS-tól látott "hibrid" megoldásra épül, legfeljebb négy DDR SDRAM modul építhető bele. Ezen felül hardveres audio, RAID vezérlő, és STR (Suspend to RAM) funkció egészítik ki a szolgáltatásait. Az M7MIX alaplapon helyet kapott egy "Smart-Mix" bővítőhely, mely egyaránt lehetőséget ad ACR, CNR vayg AMR bővítőmodulok illesztésére.

A DFI AK76 alaplapon is az AMD 761 northbridge és a VIA 686B southbridge található meg. A DDR SDRAM meóriamodulok számára két foglalatot alakítottak ki, 1 AGP és 6 PCI slot felel a bővíthetőségért. A DFI AK76 is támogatja az olyan funkciókat, mint a Suspend to RAM (STR), Wake-On-LAN és Wake-On-Modem, ellenben nem tartalmaz audiochipet.

Az EPoX EP-8K7A alaplap az AMD 761 northbridge-re és a VIA 686B southbridge-re épül. Ebből az alaplapból készül majd RAID vezérlővel szerelt kiadás is. A bővítőkártyákat 1 4X AGP slot, 6 PCI master bus slot, 1 ISA slot várja, az alaplap legfeljebb 4 USB port támogatására képes. Természetesen nem maradhatnak el az olyan ismert funkciók, minta a keyboard power on (KBPO), vayg a Wake On LAN (WOL). Az alaplap 2001 elején kerül forgalomba.

A FIC sajtóanyaga elég szűkszavú volt, az AD11 nevű alaplapjukat a Comdex 2000 rendezvényen mutatják be.

Az MSI K7 Master-S alaplapjáról szintén nem tudunk sokat. A sajtóközlemény midössze annyit árult el, hogy az alaplap támogatja a Fuzzy Logic III, Live BIOS és Smart D-LED technológiákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról