Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 17. 12:44

Az ARM-mal is összebarátkozik a CUDA API

Az Nvidia a szuperszámítógépes térnyeréshez bővít támogatott architektúráit, melynek hátterében egy új, ARM-alapú rendszer állhat.

Az ARM ökoszisztémára is kiterjeszti CUDA számítási API-ját az Nvidia. A vállalat ezzel kisebb tétben fogad az ARM HPC-s térnyerésére, a bejelentésből ugyanis arra lehet következtetni, hogy a két fél egyes termékeire alapozva szuperszámítógépeket építenek. Az Nvidia ma nyilvánosságra hozott lépésével a CUDA immár az összes piaci szempontból releváns architektúrát támogatja. A kiindulási alapot jelentő x86-ot követően ugyanis az IBM Power támogatását is megkapta a számítási API, ezt egészíti ki az egyelőre nagyvállalati környezetben meglehetősen népszerűtlen ARM.

Arról egyelőre nincs hír, hogy elsőként mely szuperszámítógépben találhat magára az Nvidia és az ARM. Jensen Huang, a vállalat vezérigazgatója exascale szuperszámítógépekről beszélt, amely alapján cége akár a Fujitsu fejlesztés alatt álló "Post-K" rendszerébe is szállíthat majd gyorsítókártyákat. A japán vállalat három éve jelentette be, hogy rendhagyó módon az ARM alapokon képzeli el következő nagy rendszerét. A Fujitsu nem mellesleg egyből a a szuperszámítógépes lista élére állítaná Japánt, a cég szerint ugyanis a "Post-K" lehet az első exascale rendszer, azaz a számítási kapacitás eléri majd az 1000 petaflopsot.

nv_arm

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A két fél, vagyis az Nvidia és a Fujitsu nem ismeretlen egymás számára. Közös szuperszámítógépet legutóbb 2017-ben rakott össze a két vállalat, nem túl meglepő módon épp Japánban. Bár a Fujitsu számára ismét kézenfekvő választás lenne a gyorsítókártyákban abszolút piacvezető Nvidia, az sem zárható ki, hogy végül saját gyorsító kerül a "Post-K" projektbe. A Fujitsu épp két éve jelentette be, hogy DLU (Deep Learning Unit) néven egy saját, gépi tanulásos gyorsításhoz tervezett dizájnt készít.

Jelen állás szerint azonban a szuperszámítógépes rutin és a magas piaci részesedés az Nvidia mellett szól, a szoftveres támogatásról nem beszélve. A kaliforniai székhelyű chiptervező márciusban jelentette be, hogy egy csokorba gyűjti a GPU-s gyorsításhoz kínált szoftvereket. Az erre létrehozott CUDA-X márkanév fogja össze a különféle computing könyvtárakat, mellyel az Nvidia szerint egy konténerbarátabb, a fejlesztők számára elérhetőbb csomag jön létre. Ez a tervezőcég azon távolra visszanyúló törekvésének újabb epizódja, mely kvázi minden munkafolyamatot GPU-val gyorsítana.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 15:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.