Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 17. 12:44

Az ARM-mal is összebarátkozik a CUDA API

Az Nvidia a szuperszámítógépes térnyeréshez bővít támogatott architektúráit, melynek hátterében egy új, ARM-alapú rendszer állhat.

Az ARM ökoszisztémára is kiterjeszti CUDA számítási API-ját az Nvidia. A vállalat ezzel kisebb tétben fogad az ARM HPC-s térnyerésére, a bejelentésből ugyanis arra lehet következtetni, hogy a két fél egyes termékeire alapozva szuperszámítógépeket építenek. Az Nvidia ma nyilvánosságra hozott lépésével a CUDA immár az összes piaci szempontból releváns architektúrát támogatja. A kiindulási alapot jelentő x86-ot követően ugyanis az IBM Power támogatását is megkapta a számítási API, ezt egészíti ki az egyelőre nagyvállalati környezetben meglehetősen népszerűtlen ARM.

Arról egyelőre nincs hír, hogy elsőként mely szuperszámítógépben találhat magára az Nvidia és az ARM. Jensen Huang, a vállalat vezérigazgatója exascale szuperszámítógépekről beszélt, amely alapján cége akár a Fujitsu fejlesztés alatt álló "Post-K" rendszerébe is szállíthat majd gyorsítókártyákat. A japán vállalat három éve jelentette be, hogy rendhagyó módon az ARM alapokon képzeli el következő nagy rendszerét. A Fujitsu nem mellesleg egyből a a szuperszámítógépes lista élére állítaná Japánt, a cég szerint ugyanis a "Post-K" lehet az első exascale rendszer, azaz a számítási kapacitás eléri majd az 1000 petaflopsot.

nv_arm

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A két fél, vagyis az Nvidia és a Fujitsu nem ismeretlen egymás számára. Közös szuperszámítógépet legutóbb 2017-ben rakott össze a két vállalat, nem túl meglepő módon épp Japánban. Bár a Fujitsu számára ismét kézenfekvő választás lenne a gyorsítókártyákban abszolút piacvezető Nvidia, az sem zárható ki, hogy végül saját gyorsító kerül a "Post-K" projektbe. A Fujitsu épp két éve jelentette be, hogy DLU (Deep Learning Unit) néven egy saját, gépi tanulásos gyorsításhoz tervezett dizájnt készít.

Jelen állás szerint azonban a szuperszámítógépes rutin és a magas piaci részesedés az Nvidia mellett szól, a szoftveres támogatásról nem beszélve. A kaliforniai székhelyű chiptervező márciusban jelentette be, hogy egy csokorba gyűjti a GPU-s gyorsításhoz kínált szoftvereket. Az erre létrehozott CUDA-X márkanév fogja össze a különféle computing könyvtárakat, mellyel az Nvidia szerint egy konténerbarátabb, a fejlesztők számára elérhetőbb csomag jön létre. Ez a tervezőcég azon távolra visszanyúló törekvésének újabb epizódja, mely kvázi minden munkafolyamatot GPU-val gyorsítana.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.