Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 23. 14:30

ARM-mal állna a szuperszámítógépes lista élére Japán

Japán építheti az első ARM-alapú szuperszámítógépet, mely egyben az első exascale rendszer is lehet, valamikor 2020-ban.

HIRDETÉS

Érdekes részleteket árult el nagyra törő szuperszmámítógépes tervéről Japán, a távol-keleti ország 2020-ra megnyolcszorozná a jelenleg vezető, konkurens Sunway TaihuLight számítási teljesítményét. A bejelentés másik, hasonlóan fontos részlete, hogy mindezt ARM alapokon érnék el, a Post-K néven futó projekt ugyanis a brit tervezőcég 64 bites ARMv8 utasításarchitektúrájára épít majd.

A szuperszámítógépet a Fujitsu építené, a japánok szerint ez lesz az első exascale rendszer, azaz a számítási kapacitás el fogja érni az 1000 petaflopsot, ami a napokban bejelentett 125 petaflopsos kínai gép teljesítményének nyolcszorosa lenne. Az egyelőre nem világos, hogy ezt a tetemes ugrást pontosan hogyan fogják kivitelezni, de ha megépül a rendszer, akkor kapacitásától függetlenül ez lehet az első ARM-alapú szuperszámítógép.

A távol-keleti ország jelenlegi legerősebb, egyszerűen csak K Computer névre hallgató szuperszámítógépe a TOP500 lista ötödik helyén áll, a "Post-K" kódnéven emlegetett új gép majd ennek a helyére érkezik. A K-t szintén a Fujitsu építette, öt évvel ezelőtt bemutatásakor pedig a gép azonnal az 500-as rangsor élére állt, mely pozíciót egy évig őrizte a K. A 11 petaflopsos, SPARC64 VIIIfx processzorokból építkező gép jelenleg az ötödik helyre elég a listán.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az utóddal búcsúzik a 64 bites SPARC V9 architektúra, marad viszont a Tofu (Torus fusion) interkonnekt, amit integráltan tartalmaz majd a saját tervezésű lapka. Emellett a a matematikai primitívek, a gyorsítótárak, illetve a hardveres előbetöltés területén is előrelépés hoz majd az új rendszer a K Computerhez viszonyítva.

A 2014-ben indított, FLAGSHIP 2020 cím alatt futó projektet a japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományügyi és Technológiai Minisztérium indította. A hivatal jelenleg három felhasználási területről beszél, a gyógyszerkutatás mellett földrengéseket, illetve azok lehetséges hatásait szimulálnák. Ezeken felül még CFD-vel (számítógépes folyadékdinamika) használnák ki az óriási számítási kapacitást, elsősorban autók tervezése során. A szuperszámítógép a tokiói RIKEN intézetben kap majd helyet.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 20. 00:38

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.