Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 23. 14:30

ARM-mal állna a szuperszámítógépes lista élére Japán

Japán építheti az első ARM-alapú szuperszámítógépet, mely egyben az első exascale rendszer is lehet, valamikor 2020-ban.

Érdekes részleteket árult el nagyra törő szuperszmámítógépes tervéről Japán, a távol-keleti ország 2020-ra megnyolcszorozná a jelenleg vezető, konkurens Sunway TaihuLight számítási teljesítményét. A bejelentés másik, hasonlóan fontos részlete, hogy mindezt ARM alapokon érnék el, a Post-K néven futó projekt ugyanis a brit tervezőcég 64 bites ARMv8 utasításarchitektúrájára épít majd.

A szuperszámítógépet a Fujitsu építené, a japánok szerint ez lesz az első exascale rendszer, azaz a számítási kapacitás el fogja érni az 1000 petaflopsot, ami a napokban bejelentett 125 petaflopsos kínai gép teljesítményének nyolcszorosa lenne. Az egyelőre nem világos, hogy ezt a tetemes ugrást pontosan hogyan fogják kivitelezni, de ha megépül a rendszer, akkor kapacitásától függetlenül ez lehet az első ARM-alapú szuperszámítógép.

A távol-keleti ország jelenlegi legerősebb, egyszerűen csak K Computer névre hallgató szuperszámítógépe a TOP500 lista ötödik helyén áll, a "Post-K" kódnéven emlegetett új gép majd ennek a helyére érkezik. A K-t szintén a Fujitsu építette, öt évvel ezelőtt bemutatásakor pedig a gép azonnal az 500-as rangsor élére állt, mely pozíciót egy évig őrizte a K. A 11 petaflopsos, SPARC64 VIIIfx processzorokból építkező gép jelenleg az ötödik helyre elég a listán.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az utóddal búcsúzik a 64 bites SPARC V9 architektúra, marad viszont a Tofu (Torus fusion) interkonnekt, amit integráltan tartalmaz majd a saját tervezésű lapka. Emellett a a matematikai primitívek, a gyorsítótárak, illetve a hardveres előbetöltés területén is előrelépés hoz majd az új rendszer a K Computerhez viszonyítva.

A 2014-ben indított, FLAGSHIP 2020 cím alatt futó projektet a japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományügyi és Technológiai Minisztérium indította. A hivatal jelenleg három felhasználási területről beszél, a gyógyszerkutatás mellett földrengéseket, illetve azok lehetséges hatásait szimulálnák. Ezeken felül még CFD-vel (számítógépes folyadékdinamika) használnák ki az óriási számítási kapacitást, elsősorban autók tervezése során. A szuperszámítógép a tokiói RIKEN intézetben kap majd helyet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról