Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 24. 08:36

650 millió dolláros akvizícióval erősít a Marvell

Felvásárolja az alkalmazásspecifikus áramkörök tervezésére szakosodott Avera Semiconductort a Marvell.

A széles termékpalettával rendelkező tervezőcégért cserébe 650 millió üti a GlobalFoundries markát, amely csupán tavaly novemberben önállósította az Averát, vélhetően már épp az értékesítés előkészítéséhez. A tranzakció lezárását követően a Marvell nagyjából 800 mérnökkel, illetve az Avera átfogó portfóliójával gazdagodik. A GlobalFoundries az említett összeg mellett egy hosszútávú szerződéssel is vastagabb lesz, a Marvell ugyanis a bérgyártónál termelteti majd bizonyos lapkáit.

Bár az Avera neve kevésbé ismert, a vállalat szellemi tulajdona számos fejlesztést tartalmaz, a paletta pedig igencsak sokszínű. Saját tervezésű ARM magok mellett teljesítményre és sűrűségre optimalizált SRAM, beágyazott TCAM, nagysebességű SerDes, illetve különféle további interfészek is találhatóak a portfóliójában. Mindemellett az Avera az analóg és vegyes (analóg-digitális) áramkörök, illetve a speciális rendszerchipek (pl. hálózati eszközökhöz) tervezésében is otthonosan mozog, amely kompetenciáját legújabban épp az adatközpontos fejlesztésekben próbálja kamatoztatni. Mindez meglehetősen profil közeli a Marvell számára, amely így a különféle IP-k megszerzése mellett nagyvállalati kompetenciáját is tovább erősítheti.

marvell_chips

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Avera gyökerei egyébként még egészen az IBM-ig nyúlnak vissza. A GloFo 2014-ben szerezte meg a Nagy Kék félvezetőgyártó üzletágát, amellyel együtt érkezett a végül tavaly kiszervezett Avera elődje. Az értékesítés nem meglepő, a GlobalFoundries elmúlt bő fél évét ugyanis a "szálkásítás" jellemezte, a cég igyekezett megszabadulni a ballasztként viselkedő üzletágaktól és fejlesztésektől. Ennek esett áldozatául a gyártó mikro-elektromechanikai (MEMS) chipek előállítására szakosodott üzeme, a Fab 3E.

A bérgyártó még tavaly jelentett be, hogy kiszáll a csíkszélességversenyből, azaz felfüggeszti 7 nanométeres, illetve annál fejlettebb gyártástechnológiáinak fejlesztési és kutatási munkálatait. A GlobalFoundries akkor azt közölte, hogy a jövőben inkább az egyszerűbb, kevésbé kockázatos, egyedi(bb) technológiákra szeretne fókuszálni, például RF chipek, beágyazott memóriák, illetve különféle fejlett analóg áramkörök előállításával.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról