:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 10. 10:49

Átalakul a Play Store értékelési rendszere

A fejlesztők kérésére hamarosan nagyobb súllyal esnek majd latba a frissen leadott értékelések a Google alkalmazásboltjában.

Nyár végétől nagyobb súllyal esnek majd latba a frissen leadott alkalmazásértékelések a Google Play Store-ban. Ahogy arról az XDA Developers is beszámol, a vállalat egy a Google Play fejlesztői konzolon kiírt üzenetben értesítette a fejlesztőket a közelgő változásokról. A cég szerint a fejlesztői közösség már régóta hangoztatja, hogy a felhasználóktól kapott pontoknak jobban kellene tükröznie a közelmúltban leadott értékeléseket, a vállalat pedig most ennek igyekszik eleget tenni.

A lépés logikusnak tűnik, hiszen egy-egy app első, korai verziói számottevően gyengébb felhasználói élményt nyújthatnak, mint a későbbi, letisztultabb kiadások, amelyekben a fejlesztők már kijavíthatták azokat a problémákat, amelyek miatt egyes felhasználók gyengébb értékeléseket adtak. Az ilyen értékelések az új verziókban már (jó esetben) irrelevánssá válnak, és negatívan torzítják az app pontozását.

playstoreill

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Erre jó megoldás lehet a friss értesítések priorizálása - ugyanakkor valamelyest mégis kétélű fegyverről van szó, miután manapság egyre többször hallhatunk egyes termékek elleni "review bomb" támadásokról. Utóbbiak a tömegesen leadott negatív értékeléseket jelentik, ami önmagában nem feltétlenül indokolatlan, ugyanakkor bizonyos felhasználók ehhez sokszor több, hamis, vagy egyszer használatos fiókot is bevetnek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megcélzott játék vagy app értékelését. A pontrendszer átrendezésével a fejlesztőket a Google fokozottan kiteszi majd a hasonló akcióknak - igaz ugyanakkor, hogy a hasonló támadások jelenleg sokkal inkább a Steam és hasonló online boltok felületén fordulnak elő, mintsem a Play Store-ban.

A közzétett értesítés szerint a fejlesztők a Google Play fejlesztői konzol felületén már most láthatják újonnan súlyozott értékeléseiket, a Play Store-ban, nyilvánosan azonban csak idén augusztustól jelennek meg az átalakított pontozás szerint számított eredmények. Az új rendszer valamelyest emlékeztet az Apple megoldására, a cupertinói óriás alkalmazásboltjában ugyanis a fejlesztőknek lehetőségük van törölni a korábbi értékeléseket egy-egy frissítés kiadása előtt - noha a döntést ott a vállalat az appot publikáló fél kezébe adja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.