Szerző: Koi Tamás

2019. május 3. 11:02

Júniusban indul a DIGI saját mobilszolgáltatása - de tényleg

Befutott az első konkrét információ a DIGI újonnan induló mobilszolgáltatásáról: A cég a június 1-jével megszűnő, a Telenor háttérinfrastruktúráján biztosított mobilnet-szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára ajánlja új, saját hálózatán használható mobilnet konstrukcióját június 1-jétől.

Június elsejével elindul a DIGI Magyarország Kft. saját, kereskedelmi mobilszolgáltatása, igaz, egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a cég adatszolgáltatást nyújt majd saját hálózatán - legalábbis eleinte. A szolgáltató ugyanezen a napon megszünteti a Telenorral kötött nagykereskedelmi megállapodás eredményeként 2010. óta árult mobilnetes díjcsomag-portfóliót, illetve június 30-ával felmondja a korábbi előfizetői szerződéseket is. Az új díjcsomag részleteit az erről szóló, ügyfelek számára megküldött tájékoztatóban írja le a távközlési cég.

Ahogy az várható volt, a DIGI saját hálózatán biztosított mobilos terméke szög egyszerű felépítésű és döbbenetesen olcsó a többi piaci szereplő hasonló konstrukciójához képest. A DIGI mobilnet-szolgáltatásának havi díja mindössze ezer forint lesz, ezért 50 gigabájtnyi adatkeretet biztosít majd a szolgáltató, legfeljebb 15 Mbps le- és 2 Mbps feltöltési sávszélesség mellett. A havi adatkeret kimerülését követően a szolgáltató fenntartja a jogot, hogy 64 kbps-re csökkentse a le- és feltöltési sávszélességet. Garantált sebességértékek - akárcsak más szolgáltatók mobilnetes termékei esetén - lényegében nem léteznek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A DIGI egy hónap múlva induló mobilnet-szolgáltatásáról egyelőre további publikus részlet nem áll rendelkezésre, így többek között nem egyértelmű, hogy pontosan kik és milyen egyéb feltételekkel vehetik majd igénybe a szolgáltatást. Nincs például információ arról, hogy határozott vagy határozatlan időre szól majd a szerződés, illetve feltétel-e, hogy az ügyfél más, vezetékes DIGI szolgáltatásokra is előfizessen, netán egy bizonyos címen lakjon.

A román RCS&RDS tulajdonában lévő szolgáltató évek óta készül belépni a mindmáig háromszereplős magyar mobilpiacra, a cég már 2014-ben megszerezte az ehhez szükséges frekvencialicenceket, vagy legalább azok egy részét, illetve az összes frekvenciaengedélyt. A hálózat kiépítése jelenleg is gőzerővel zajlik, az újonnan induló szolgáltató által licencelt 1800 MHz-es spektrum azonban biztosan nem teszi lehetővé országos elérésű szolgáltatás indítását.

A cég 2016-ban egy másik hatósági pályázaton is frekvenciához jutott a 3400-3600 MHz-es sávban, amin idén márciusban kezdte meg a szolgáltatást, szigetszerűen, kifejezetten a helyhez kötött vezetékes infrastruktúrát kiváltandó. A júniusban induló új mobilnet-konstrukció ezzel szemben már igazi mobil termék lesz, más kérdés, hogy - eleinte legalábbis - területileg meglehetősen korlátozottan használható.

A szolgáltató komplett, hang- SMS- és adatszolgáltatást egyaránt integráló mobiltarifáiról egyelőre továbbra sem tudni semmi konkrétumot, de könnyen elképzelhető, hogy június 1-jétől ezen a területen is begyújtja a rakétákat a DIGI.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról