:

Szerző: bzd

2000. október 29. 22:10

Hűtés alternatív rögzítése SocketA processzorra

Vízhűtéssel kapcsolatban már sokat emlegettük (például itt és itt) az "alternatív rögzítést", azaz a SocketA foglalat mellett található furatok használatát. Ezeket a furatokat akkor is használhatjuk, ha olyan léghűtéssel rendelkezünk, aminél a borda kialakításából kifolyólag ez nem okoz gondot.

A képen látható hűtés megfelel a feltételnek, mert semmi nem akadályozza meg, hogy a tetején átnyúljon a leszorítópánt. Valószínűleg mindenkinek feltűnt, hogy a borda meglehetősen ferdén van a processzoron, ami nem csak jelentősen rontja a hűtés hatásfokát, de a processzor halálát is okozhatja. Természetesen a képen egy extrém eset látható, ami feltehetően abból adódik, hogy a hűtőborda rögzítése hagy némi kívánnivalót maga után. No, de térjünk a lényegre, azaz a megoldásra. Az OCAddition megoldést ismertető cikkében két jó ötlet is van. Az első az, hogy a processzor és a hűtőborda közé beraktak egy vörösrézlapot, ami elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a procit megvégje a lesarkazástól és megfelelő felfekvést biztosítson a hűtőbordának. Vékonyabb aljzattal (~1mm) rendelkező (víz)hűtéseknél a hűtés hatásfokát is javíthatja.

A második jó ötlet az, amiről az egész történet szól és már azóta tudunk róla, amióta SocketA foglalat létezik. Itt a rendelkezésre álló hely miatt elég volt csak két furatot használni, így a leszorító átlósan helyezkedik el. Ezzel a megoldással is csökkenthető a processzor lesarkazásának veszélye, aki rakott már fel FOP32-t, az tudja, hogy most mire utaltam. :)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.