Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 25. 13:46:00

Évekre 14 nanométeren ragadhatnak az Intel asztali processzorai

Egy frissen kiszivárgott ütemterv szerint még 2021-re is 14 nanométeres asztali CPU-kkal számol az Intel.

Friss, a gyártópartnereknek szánt kliensprocesszoros Intel útitervet szivárogtatott ki a Tweakers.net. Az ütemterv legnagyobb érdekessége, hogy az alapján a chipgyártó egészen 2021 végéig nem szállítana 10 nanométeres asztali processzorokat. E helyett a lassan immár 5 éve alkalmazott, többszörös ráncfelvarráson átesett 14 nanométert alkalmazná tovább az Intel egy vélhetően új mikroarchitektúrával. Ezzel szemben a csíkszélességre érzékenyebb mobil vonalon a korábban ígértnek megfelelően még idén megérkezhetnek az első 10 nanométeres processzorok, ám csak limitált mennyiségben.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az útiterv legnagyobb meglepetését tehát az asztali, S-szériás processzoros tervek jelentik. Amennyiben a diákon látható információk helytállóak, az Intel egészen jövő év második negyedévéig nem dob piacra új szériát, marad az épp a héten kiegészített 9. széria. Ezt a már korábban megszellőztetett Comet Lake követheti valamikor 2020 tavaszán. Iparági pletykák szerint  a fejlesztés nem csak a 14 nanométert, de a Skylake mikroarchitektúrát is továbbviszi apróbb módosításokkal. A Comet Lake legnagyobb fejlesztése a még tovább növelt magszám lesz, a lapka ugyanis legfeljebb 10 darab magot kínál majd. Ezzel vélhetően a heteken belül bemutatkozó 3000-es asztali Ryzenekre próbál majd reagálni az Intel, amelyeket akár 16 magig is skálázhat az AMD.

intl_commercial_rmapA Comet Lake-nél több meglepetést mutat az újdonságnak számító Rocket Lake. A 2021 második negyedévére datált fejlesztés legnagyobb érdekessége, hogy azt továbbra is 14 nanométeren "öntené" szilíciumba az Intel. Kétség nem fér ahhoz, hogy ezzel a termékek bizonyos szempontból hátrányban lesznek az AMD processzoraihoz képest, amely cég addigra már a TSMC 7 nanométerének második generációjával gyártathatja termékeit. Ahogy múlt héten kiderült, hosszabb távon számol a tajvani bérgyártó fejlesztéseivel az AMD, amelyek közül 2021 végén akár már az 5 nanométert is igénybe veheti. Ez tetemes előnyt jelenthet majd az Intel 14 nanométeréhez. A különbség elsősorban a disszipációban, ezzel együtt pedig a hatékonyságban mutatkozhat majd meg, de a fejlettebb gyártástechnológia az egy órajel alatt végrehajtható műveletek, vagyis az IPC feltornászásában is sokat segíthet. A csíkszélesség csökkentésével előálló, a gazdaságosan gyártható lapkaméretbe még beleférő többlet tranzisztormennyiséget ugyanis a mikroarchitektúra kiszélesítésére, illetve további végrehajtóegységek beépítésére lehet fordítani.

Azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatni lehet, hogy az Intel miért tartaná még további 2-3 évig 14 nanométeren asztali processzorait. A hányattatott sorsú 10 nanométer 2021-re bizonyosan készen áll majd a nagy volumenű tömegtermelésre, azonban nem kizárt, hogy a gyártástechnológiával nem tudná hozni a 14 nanométeren mostanra elért igen magas, 5 GHz körül órajeleket a gyártó. Az AMD-vel folytatott viszonylag szoros rivalizálásban a cég mostanra a maximum közelébe csavarta a frekvenciákat, amely sokat hozzátesz az aktuális processzorkínálatának előnyéhez. Az Intel tehát úgy láthatja, hogy az asztali termékeinél még 2021-ben is vállalható kompromisszumot jelent majd az extra hosszú életúttal bíró 14 nanométer. A döntésben vélhetően az is fontos szerepet játszik, hogy a tavaly kialakult kapacitáshiány miatt épp milliárdos beruházással bővülnek a 14 nanométeres gyártósorok, amit az Intel szeretne mihamarabb visszatermelni.

intl_mobile_rmap
Arról egyelőre nincs információ, hogy a 14 nanométeres Rocket Lake is a 2021-re már 6 éves Skylake-et viszi tovább, vagy esetleg egy új mikroarchitektúrát hoz. Utóbbi tűnik a valószínűbbnek, a korábbi tervek szerint ekkora már bőven elkészül a kvázi teljesen új, Cove kódnevű vonal első tagja, sőt, a decemberi ígéret szerint 2021-ben már annak harmadik iterációja, a Golden Cove lehet terítéken, amely a 2020-ra datált Willow Cove-hoz képest az egyszálas végrehajtás teljesítmény növelésére helyezi a hangsúlyt. Nem kizárt, hogy a Rocket Lake már ilyen magokkal érkezik, az azonban kérdéses, hogy esetlegesen milyen kompromisszumot jelenthet majd, hogy a vélhetően 10 nanométerhez igazított fejlesztést 14 nanométeren gyárthatja majd le az Intel.

Az útiterv alapján a notebookok piacán már jövőre szélesebb körben elterjedhetnek a 10 nanométeres termékek. A termékek minden bizonnyal azért kaphatnak nagyobb gyártástechnológiai prioritást, mert az asztali rendszerekkel ellentétben a mobilprocesszoroknál sarkalatos pont a minél kisebb csíkszélesség. Ily módon számottevően csökkenthető disszipáció, a notebookok esetében ugyanis minden tized watt komolyan befolyásolja az akkus üzemidőt. A kétmagos Ice Lake modellekkel elrajtoló gyártástechnológiára építve valamikor jövő év második negyedévében érkezhetnek meg a négymagos Tiger Lake processzorok. Ezekkel a párhuzamosan a Comet Lake és Rocket Lake is megveti lábát a mobilprocesszoros piacon, vélhetően azért, hogy az Intel magasabb magszámú, például hatmagos termékeket is kínálni tudjon majd.

a címlapról