Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 17. 16:07

Az AMD Zen 3-as processzormagjait is a TSMC készíti

Az AMD Zen 3-as processzormagjait is a TSMC készíti. A fejlesztésre épülő termékek a piac első, EUV levilágítási eljárást alkalmazó x86-os központi egységei lehetnek majd.

A Zen 3 magokra épülő processzormagjait is a TSMC-vel gyártatja az AMD. A 2020 második felére datált központi egységek a tajvani bérgyártó második generációs 7 nanométerével, a CLN7FF+ kódnevű technológiával készülnek majd. A TSMC fejlesztése viszonylag szerény előrelépést kínál majd az AMD által is alkalmazott első generációs 7 nanométerhez (CLN7FF) képest, így a Zen 3-ra épülő termékek várhatóan kisebb előrelépést hoznak majd mint a pár héten belül bemutatkozó a Zen 2-es processzorok.

zens

A CLN7FF+ kódnevű második generációs 7 nanométer fejlesztésétől a tajvani bérgyártó körülbelül 20 százalékkal magasabb tranzisztorsűrűséget, illetve 6-12 százalékkal alacsonyabb disszipációt vár. Ennek egy részét a régóta várt EUV technológia biztosíthatja, amelyet ezzel elsőként vetne be élesben, vagyis tömegtermelésben a TSMC. Ahogy arról korábban már többször írtunk, az extrém ultraibolya fénnyel dolgozó technológia számos buktatót rejt, ezért a gyártók rendkívül óvatosan állnak a technológiához, illetve annak bevetéséhez. Ebből kifolyólag a bonyolult és költséges megoldást az első nekifutást jelentő CLN7FF+ esetében csak a gyártási folyamat egy kis részénél, pontosabban a nem kritikus rétegeknél veti be a TSMC, ily módon ugyanis kordában tarthatóak a költségek, illetve csökkenthető a meglehetősen magas rizikó.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A kisebb gyártástechnológiai előrelépés okán az AMD nem ígér tetemes fejlődést. Mark Papermaster, a vállalat műszaki igazgatója szerint a disszipáció csökkentésére fókuszált a tervezőcsapat, az azonos órajel melletti (IPC) gyorsulás szerény lesz, várhatóan 10 százalék alatti. Az AMD számára elsősorban az Epyc szerverprocesszorok, illetve a notebookokba szánt központi egységek miatt lehet fontos a disszipáció csökkentése. Előbbi termékeknél azért sarkalatos pont a disszipáció, mert egy adatközpontban több ezer, vagy akár tízezer CPU is dolgozhat, tehát egy nagyjából 10 százalékos mérséklődés már szabad szemmel jól látható megtakarítást jelenthet az üzemeltetés költségében.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról