Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 17. 16:07

Az AMD Zen 3-as processzormagjait is a TSMC készíti

Az AMD Zen 3-as processzormagjait is a TSMC készíti. A fejlesztésre épülő termékek a piac első, EUV levilágítási eljárást alkalmazó x86-os központi egységei lehetnek majd.

A Zen 3 magokra épülő processzormagjait is a TSMC-vel gyártatja az AMD. A 2020 második felére datált központi egységek a tajvani bérgyártó második generációs 7 nanométerével, a CLN7FF+ kódnevű technológiával készülnek majd. A TSMC fejlesztése viszonylag szerény előrelépést kínál majd az AMD által is alkalmazott első generációs 7 nanométerhez (CLN7FF) képest, így a Zen 3-ra épülő termékek várhatóan kisebb előrelépést hoznak majd mint a pár héten belül bemutatkozó a Zen 2-es processzorok.

zens

A CLN7FF+ kódnevű második generációs 7 nanométer fejlesztésétől a tajvani bérgyártó körülbelül 20 százalékkal magasabb tranzisztorsűrűséget, illetve 6-12 százalékkal alacsonyabb disszipációt vár. Ennek egy részét a régóta várt EUV technológia biztosíthatja, amelyet ezzel elsőként vetne be élesben, vagyis tömegtermelésben a TSMC. Ahogy arról korábban már többször írtunk, az extrém ultraibolya fénnyel dolgozó technológia számos buktatót rejt, ezért a gyártók rendkívül óvatosan állnak a technológiához, illetve annak bevetéséhez. Ebből kifolyólag a bonyolult és költséges megoldást az első nekifutást jelentő CLN7FF+ esetében csak a gyártási folyamat egy kis részénél, pontosabban a nem kritikus rétegeknél veti be a TSMC, ily módon ugyanis kordában tarthatóak a költségek, illetve csökkenthető a meglehetősen magas rizikó.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kisebb gyártástechnológiai előrelépés okán az AMD nem ígér tetemes fejlődést. Mark Papermaster, a vállalat műszaki igazgatója szerint a disszipáció csökkentésére fókuszált a tervezőcsapat, az azonos órajel melletti (IPC) gyorsulás szerény lesz, várhatóan 10 százalék alatti. Az AMD számára elsősorban az Epyc szerverprocesszorok, illetve a notebookokba szánt központi egységek miatt lehet fontos a disszipáció csökkentése. Előbbi termékeknél azért sarkalatos pont a disszipáció, mert egy adatközpontban több ezer, vagy akár tízezer CPU is dolgozhat, tehát egy nagyjából 10 százalékos mérséklődés már szabad szemmel jól látható megtakarítást jelenthet az üzemeltetés költségében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.