Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Az AMD Zen 3-as processzormagjait is a TSMC készíti

Asztalos Olivér, 2019. április 17. 16:07

Az AMD Zen 3-as processzormagjait is a TSMC készíti. A fejlesztésre épülő termékek a piac első, EUV levilágítási eljárást alkalmazó x86-os központi egységei lehetnek majd.

A Zen 3 magokra épülő processzormagjait is a TSMC-vel gyártatja az AMD. A 2020 második felére datált központi egységek a tajvani bérgyártó második generációs 7 nanométerével, a CLN7FF+ kódnevű technológiával készülnek majd. A TSMC fejlesztése viszonylag szerény előrelépést kínál majd az AMD által is alkalmazott első generációs 7 nanométerhez (CLN7FF) képest, így a Zen 3-ra épülő termékek várhatóan kisebb előrelépést hoznak majd mint a pár héten belül bemutatkozó a Zen 2-es processzorok.

zens

A CLN7FF+ kódnevű második generációs 7 nanométer fejlesztésétől a tajvani bérgyártó körülbelül 20 százalékkal magasabb tranzisztorsűrűséget, illetve 6-12 százalékkal alacsonyabb disszipációt vár. Ennek egy részét a régóta várt EUV technológia biztosíthatja, amelyet ezzel elsőként vetne be élesben, vagyis tömegtermelésben a TSMC. Ahogy arról korábban már többször írtunk, az extrém ultraibolya fénnyel dolgozó technológia számos buktatót rejt, ezért a gyártók rendkívül óvatosan állnak a technológiához, illetve annak bevetéséhez. Ebből kifolyólag a bonyolult és költséges megoldást az első nekifutást jelentő CLN7FF+ esetében csak a gyártási folyamat egy kis részénél, pontosabban a nem kritikus rétegeknél veti be a TSMC, ily módon ugyanis kordában tarthatóak a költségek, illetve csökkenthető a meglehetősen magas rizikó.

A kisebb gyártástechnológiai előrelépés okán az AMD nem ígér tetemes fejlődést. Mark Papermaster, a vállalat műszaki igazgatója szerint a disszipáció csökkentésére fókuszált a tervezőcsapat, az azonos órajel melletti (IPC) gyorsulás szerény lesz, várhatóan 10 százalék alatti. Az AMD számára elsősorban az Epyc szerverprocesszorok, illetve a notebookokba szánt központi egységek miatt lehet fontos a disszipáció csökkentése. Előbbi termékeknél azért sarkalatos pont a disszipáció, mert egy adatközpontban több ezer, vagy akár tízezer CPU is dolgozhat, tehát egy nagyjából 10 százalékos mérséklődés már szabad szemmel jól látható megtakarítást jelenthet az üzemeltetés költségében.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.