Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 2. 09:45

Milliárdos befektetéssel próbál javítani termelésén az Intel

A processzorgyártó hivatalos közleményben ismerte el nehézségeit, amelyekre vélhetően idén már nem születik megoldás. Cserébe dől a bevétel.

Hetekkel az első iparági pletykákat követően hivatalos közleményt adott ki termelési nehézségeiről az Intel. A vállalat weboldalán olvasható tömör nyilatkozat megerősíti az ellátási problémákat, mely szerint a gyártó jelenleg képtelen elegendő chipet előállítani, illetve szállítani. Tűzoltás gyanánt most a drágább modelleket priorizálja az Intel, legyen szó a szerverekbe szánt Xeon, vagy a PC-s Core processzorokról. A közleményből továbbá kiderül, hogy hosszabb távon kapacitásbővítésben gondolkozik a vállalat, és 1 milliárd dollárt szán a 14 nanométeres technológiát alkalmazó gyártósorok bővítésére, miközben tovább dolgozik a több sebből vérző 10 nanométer felfuttatásán. Mindezek alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy idén már nem történik számottevő előrelépés, legkorábban jövő év első felében normalizálódhat az ellátás.

A nyilatkozatban a vállalatot június óta átmenetileg irányító Bob Swan szólal meg. Az korábban pénzügyi igazgatóként megismert szakember kihangsúlyozza, hogy cége a vártnál lényegesen nagyobb keresletnövekedést tapasztalt. A felhős partnerektől származó bevétel például 43 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában, az adatközpontos üzletág pedig csak júniusban 25 százalékkal bővült. Érdekes, és az érvelést némileg aláássa, hogy az Intel nem darabszámokat, hanem bevételeket emleget, amit legalábbis részben magyaráz azért, hogy a Xeonok fantasztikusan drágák.

Swan szerint a bővülésnél meglepőbb, hogy az adatközpontokkal párhuzamosan a PC-s üzletág is meglódult, a második negyedévben hat évnyi folyamatos recesszió után ismét forgalomnövekedést tapasztaltak a piackutatók. Ezzel párhuzamosan az Intel arra számít, hogy idén 2011-et követően ismét növekszik majd a piac (Total Addressable Market). Mindezek hatását számszerűsítette is a közlemény, mely szerint a korábban prognosztizált éves forgalmat 4,5 milliárd dollárral múlhatja felül az Intel.

xeon_sp

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Swan végül közölte, hogy az idei évre korábban betervezett nagyjából 14 milliárd dolláros tőkebefektetést 1 milliárd dollárral toldotta meg a vezetőség. A különbözetet meglepő módon az Arizonában, Írországban, illetve Izraelben található üzemek 14 nanométeres kapacitásbővítésére használja fel az Intel. Ez azt jelenti, hogy az immár négy éve alkalmazott csíkszélességet még évekig futtathatja az vállalat, amely érezhetően továbbra sem bízik maradéktalanul a 10 nanométer felfutásában. Utóbbiról csupán egyetlen mondatban emlékezik meg Swan, aki annyit mondott, hogy a kihozatal javul, a tömegtermelés beindítását pedig 2019-re datálja.

Elsőként nagyjából egy hónapja látott napvilágot, hogy az Intel nemes egyszerűséggel kifutott 14 nanométeres gyártókapacitásából. Ennek oka, hogy nagyjából egy időben nőtt meg minden fronton a 14 nanométeres lapkák iránti igény, miközben az immár négy éve futtatott gyártástechnológia tehermentesítésére (is) hivatott 10 nanométer kihozatala a vártnál csak sokkal lassabban javul. Ez az asztali kliensprocesszorok esetében olykor 20-60 százalékos áremelkedést eredményezett. A termékpalettát szemlélve nem meglepő, hogy csúcsra vannak járatva a gyártósorok, a vállalatnak ugyanis szinte összes processzorát, az új generációs lapkakészletek egy részét, valamint pár hete megjelent iPhone-ok rádiós modemeit is 14 nanométeren kell termelnie, ez utóbbit több tízmilliós darabszámban.

Ezért jobb híján már 22 nanométeres gyártástechnológiájához is visszanyúlt az Intel, amely H310-es lapkakészletét volt kénytelen áttervezni a nagyobb csíkszélességhez, így szabadítva fel 14 nanométeres kapacitást a drágábban értékesíthető lapkákhoz. Lapkakészletek mellett méregdrága Xeon processzorokból sem képes elegendőt készíteni az Intel. A HPE egy partnereknek kiadott korábbi tájékoztatására hivatkozó a SemiAccurate állította, hogy az Intel egyre szűkösebb gyártókapacitása a szerverprocesszorok ellátását is fenyegeti, a vállalat képtelen elegendő Skylake-SP CPU-t szállítani. A bizalmas dokumentum alapján a HPE abban bízik, hogy legkésőbb ősz derekára helyreáll az ellátás, addig viszont alternatívaként leginkább Epyc processzoraira épülő szervereket ajánl a vállalat, a konkurens AMD legnagyobb örömére. Utóbbi vállalat papírjai ugyanis az elmúlt hetekben szabályosan kilőttek, nyár közepéhez képest jelenleg nagyjából dupláját érik a chiptervező részvényei.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról