Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 24. 15:30

Kiteljesedett az Intel 9. generációs processzorcsaládja

Több mint 30 új központi egységet mutatott be az Intel, amellyel immár komplettnek tekinthető a 9. generációs processzorcsalád.

Bő fél év várakozást követően vált teljessé az Intel 9. generációs processzorcsaládja. A chipgyártó nem kevesebb, mint 31 darab új központi egységet mutatott be, amelyből 25 asztali, 6 pedig mobil, vagyis notebookokba szánt modell. A desktop kliensprocesszorok kínálata hét darab LGA1151(v2) tokozású kétmagos Pentium és Celeron, két darab négymagos Core i3, négy darab hatmagos Core i5, illetve öt darab nyolcmagos Core i7 és i9 processzorral lett gazdagabb.

9th_gen_1
Az asztali rendszerekbe szánt termékek kivétel nélkül az ősszel bemutatott csúcsmodell, a Core i9-9900K alá sorakoznak be. Említésre érdemes a szerényebb, 65 wattos TDP-vel rendelkező i9-9900, amely elsősorban alapórajelben köt kompromisszumot a kedvezőbb disszipációért cserébe: a csúcsot jelentő modell 3,6 GHz-es értékét 3,1 GHz-re mérsékelte az Intel, a turbó azonban 5 GHz maradt. Az i7-9700 és i7-9700F ugyancsak nyolc darab processzormagot kínál 65 wattos TDP mellett, ám az Intel ezeknél letiltotta a Hyper-Threadinget, vagyis az i9-cekkel szemben csak nyolc végrehajtószál áll rendelkezésre. Az "F" jelölés egyébként az integrált GPU tiltását takarja, tehát a processzor elsősorban a diszkrét grafikus adapterrel szerelt rendszerekhez lehet jó választás. Érdekesség, hogy a kikapcsolt GPU nem jelent semmiféle árengedményt, mindkét modell árát nettó 323 dollárban állapította meg a gyártó.

9th_gen_2
A kifejezetten alacsony fogyasztású, esetleg passzív hűtésű, csendes üzemű rendszerekhez lehet jó választás a mindössze 35 wattos TDP-vel érkező Core i9-9900T. Ez a termék a három másik 9900-as modellhez hasonlóan teljes értékű lapkával dolgozik, azaz a magok és szálak száma, illetve a gyorsítótárak mérete is a maximális. A kisebb disszipációt alacsonyabb órajelekkel érte el az Intel: az alapfrekvencia mindössze 2,1 GHz, amit a turbó lőhet feljebb, optimális esetben akár 4,4 GHz-ig. Ezért az együttállásért cserébe ugyanakkor mélyen a tárcába kell nyúlni, a takarékos modellért ugyanis nettó 439 dollárt kér az Intel.

Az alacsony fogyasztású CPU-kra ácsingózó vásárlók számára jó hír, hogy a chipgyártó hat másik 35 watt TDP-s modellt is bemutatott. Az i7-9700T szintén nyolcmagos, de a Hyper-Threading tiltása miatt nyolc végrehajtószállal rendelkező modell számottevően kedvezőbb, nettó 323 dolláros árcédulával érkezett. A három darab "T" jelölésű Core i5 egyaránt hatmagos (és hatszálas), különbség csak az órajelekben és az árcédulákban van köztük. A két Core i3-ba már csak négy mag jutott, cserébe viszont az alapórajelek 3 GHz felett vannak, miközben az árcédula nettó 143 és 122 dollár.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Core modellek mögé négy Pentium Gold és három Celeron sorakozott fel. A belépőszintű processzorok között az órajelekben, illetve a végrehajtószálak számában van különbség, a Hyper-Threading ugyanis csak a Pentiumoknál aktív. Az alsóházat jelentő modellek ára 86 és 42 dollár között változik.

Nyolcmagos mobil

Az asztali processzorok mellé hat darab mobil termék is érkezett. Ezek a "H" jelölésnek megfelelően egységesen 45 wattosak, vagyis elsősorban a vastagabb, például gamer notebookokba szánja ezeket a termékeket az Intel. A csúcsot a nyolcmagos Core i9-9980HK jelenti, melynek alapórajele 2,4, turbója pedig kereken 5 GHz. A Core i7-9850H-ba és i7-9750H-ba már csak hat darab processzormag jutott, az i5-ös típusoknál pedig be kell érni négy maggal.

9th_gen_mob
Az Intel szerint a központi egységekre épülő első notebookok megjelenése már a küszöbön van, a nagy OEM-ek, vagyis az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo, illetve az MSI hamarosan piacra dobja a 9. generációs processzorokat felvonultató konfigurációkat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.