Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 23. 11:00

Elhalasztja a Galaxy Fold piaci bemutatóját a Samsung

A Samsung a tesztpéldányoknál tapasztalt problémák miatt eltolja a Galaxy Fold megjelenését.

Elhalasztja első hajlítható kijelzős okostelefonjának, a Galaxy Foldnak április 26-ra tervezett bemutatóját a Samsung. A dél-koreai vállalat a sajtónak kiküldött egyes tesztpéldányoknál tapasztalt kijelzőproblémák miatt hozta meg a fájdalmas lépést. Rövid közleményében a gyártó állítja, további belső tesztekkel megvizsgálja az eseteket, a munkálatok végeztéig pedig nem kerülnek piacra a készülékek. A vizsgálatok végeztéig nem tudni, hogy pontosan mikorra tehető az új rajt. A Samsung csupán annyit mondott, hogy valamikor a következő hetekben közli a pontos dátumot.

A gyártó számára rémálomszerű helyzet múlt héten kezdett kirajzolódni, amikor gyors egymásutánban több, a sajtónak kiküldött Galaxy Fold tesztpéldány ment tönkre teljesen vagy részlegesen. A készülék első, már végleges hardvernek tekinthető tesztpéldányait szokás szerint először a legnagyobb nemzetközi tech-oldalak és vloggerek kaphatták meg, amelyek azonban szokatlanul nagy arányban számolnak be különféle fatális, a kijelzőt érintő hibákról. Elsőként a The Verge írta meg, hogy a Samsungtól érkezett tesztpéldány gerincénél egy ponton érezhetően kitüremkedett a kijelző, amit nem sokkal később olyannyira megsínylett a hajlítható OLED panel, hogy azon szabad szemmel jól látható megjelenítési hibák jelentek meg.

galaxy_fold

Mark Gurman, a Bloomber technológiai rovatának újságírója tweetben közölte, hogy a nála lévő tesztpéldány kijelzője két nap használatot követően teljesen megadta magát - igaz, az újságíró hozzátette azt is, hogy miután megkapta a készüléket, eltávolította róla a gyári kijelzővédő fóliát. Ez később másoknál is végzetes hibának bizonyult, végül a Samsung kénytelen volt külön figyelmeztetni a tesztelőket, hogy semmiképpen ne távolítsák el a védőfóliát a készülékekről.

Az már a piaci premiert megelőzően borítékolható volt, hogy a hajlítható kijelzős készülékek achilles-sarka a kijelzőmechanika, illetve maga a meghajló felület lesz, ám arra valószínűleg senki nem számított, hogy a problémák ilyen gyorsan és ilyen, viszonylag széles körűen jelentkeznek majd. Az óriási visszhangot keltett problémák miatt sokakban kérdésessé vált, hogy hogy az első szériás Galaxy Fold készülékek valóban lesznek-e annyira strapabíróak, ahogy azt a gyártó a bejelentéskor kommunikálta. A Samsung februárban még minden kétkedő hangot igyekezett lecsillapítani azzal, hogy közölte, a Galaxy Fold kijelzőmechanikája átlag akár 200 ezer hajlítást is kibír.

a címlapról

Hack the crisis hungary

0

Elrajtolt a Hack the Crisis Hungary!

2020. április 3. 16:37

Közel 750 résztvevő és 80 mentor gyártja majd a hétvégén megoldásait a krízishelyzetre.