Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Egymillió telekom-végponton lehetne gigabites net

Koi Tamás, 2019. április 08. 12:41

Országszerte immár több mint egymillió olyan potenciális végpont található a Magyar Telekom vezetékes hálózatában, melyen biztosítható a gigabites le- és feltöltési sebesség. Az optikai hálózat kiépítése rendkívül gyors ütemben nő, de a háztartásokban még mindig stabilan tartja magát az elavult rézhálózat.

Több mint egymillió olyan potenciális vezetékes végpont található ma Magyarországon, melyen a Magyar Telekom akár 1 Gbps le- és feltöltési sávszélességet biztosító internetcsatlakozást képes szolgáltatni - jelentette be mai közleményében a társaság. A cég 2014-től kezdődően több mint 240 milliárd forintot költött a vezetékes- és mobilhálózatok fejlesztésére, kisebb részben uniós forrásból, illetve állami támogatásból, további célja pedig a mára elavult rézhálózatok lecserélése minél nagyobb területen.

Fény a kábelalagút végén

Ebben az időszakban csaknem megduplázódott az optikai (FTTH) elérések száma a Telekom hálózatán, a szolgáltató szerint mára csaknem minden negyedik elérést ezen a technológián biztosít a cég. A tényleges csatlakozások számát tekintve ugyanakkor már nem ennyire rózsás a helyzet, az ügyfélszám-növekedés azonban ezen a területen is jelentős. Míg 2016. végén alig több, mint 100 ezer optikai végpont élt a Telekomnál, addig 2017. végére ezek száma elérte a 154 ezret, tavaly év végén pedig a 210 ezret - vagyis két év alatt megduplázódott a ténylegesen használt FTTH végpontok száma a szolgáltatónál. 

ftth_network

A Telekom szerint az optikai fejlesztések nem csak a nagyvárosokra terjedtek ki, így ma már több mint 300 olyan vidéki településen érhető el az FTTH-hálózat, ahol kevesebb mint ötezren élnek, sőt, ezek fele olyan kistelepülés, ahol a lakosságszám az ezret sem éri el. A szolgáltató ezzel együtt hozzáteszi: ma már minden második vezetékes elérés képes letöltési irányban legalább 100 Mbps sávszélességű kapcsolatot biztosítani.

Minden modernizációs szándék és technológiai fejlesztés ellenére ugyanakkor rendkívül makacsul tartja magát a szolgáltatónál a réz érpárra épülő xDSL-hálózat. A Telekomnál a mai napig a legtöbb vezetékes előfizető (több mint 540 ezer kiskereskedelmi végpont) ezen a technológián csatlakozik az internetre, ráadásul az xDSL végpontok száma két év alatt nem egészen húszezerrel csökkent csupán. A második legnépszerűbb átviteli technológia a Magyar Telekom hálózatán a kábelhálózat (HFC), melyet jelenleg csaknem 400 ezer végponton használnak ténylegesen, az előfizetői kör pedig lassan de biztosan folyamatosan nő.

Kábeles és optikai lefedettségű területen egyaránt a Telekomnál jelenleg 150 Mbps kínált letöltési sávszélesség a minimum, míg kábelnetes területen 500 Mbps a maximum, FTTH hálózatok esetén viszont már 2 Gbps sávszélesség is elérhető letöltési irányban. A szolgáltató a rézhálózatból is igyekszik minél többet kisajtolni különféle technológiákkal (vektoring, bonding), a hálózat jellegéből fakadóan azonban itt már jelentős tartalékokkal nem tud élni a társaság.

A HFC-t még lehet fejleszteni

A kábelhálózatban ugyanakkor még jelentős kapacitástöbblet rejlik, melyet egyrészt a last mile szakaszt lerövidítő, hatékonyabb szegmentálást biztosító deep fiber technológiával, másrészt a EuroDOCSIS 3.1-es szabvány bevezetésével lehet kiaknázni. A szolgáltató ez utóbbi fejlesztésekkel belátható időn belül képes lesz majd 1 Gbps vagy a fölötti végponti sávszélességet biztosítani a HFC-hálózaton keresztül is anélkül, hogy az egész hálózatot újra kellene kábelezni.

A kábelhálózatok további bővítésével a technológiából adódó le- és feltöltési asszimmetria is javulhat valamelyest, ami jó hír lehet azoknak, akik nem csak letöltenek az internetről, hanem nagy mennyiségű adatot töltenek fel, netán VPN-t használnak. Míg az optikai végpontokon - bizonyos kereteken belül - teljesen szimmetrikus kapcsolat biztosítható, addig DOCSIS hálózaton keresztül a kínált feltöltési sebesség alig három-négy százaléka a letöltési sávszélességnek. Ez a Telekom jelenlegi leggyorsabb DOCSIS csomagja esetén 500 Mbps letöltési tempó mellett 22 Mbps feltöltési sávszélességet jelent.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.