Szerző: Koi Tamás

2019. március 25. 12:45

Tíz évig féláron adja az 5G-s spektrumot az állam

Egy évtizedig féláron használhatják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén esedékes frekvenciaaukcióján elnyert új spektrumokat a mobilszolgáltatók, ezzel jelentősen csökkentheti a kormányzat az 5G-s hálózatok üzemeltetési költségeit a kiépítési szakaszban.

A versenyeztetési eljárás lezárását vagy a hatósági szerződés megkötése napját követő tíz évig a sávdíj felét kell csak fizetniük azoknak a vállalkozásoknak - jellemzően mobilszolgáltatóknak -, melyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) soron következő frekvenciaárverésén a 708−733/763−788 MHz és a 3400–3800 MHz frekvenciasávban frekvenciahasználati jogosultságot szereznek - derül ki a frekvencialekötés és -használat díjáról szóló 1/2011. (III. 31.) NMHH elnöki rendelet pénteken közzétett módosításából. A díjrendelet módosítása alapján ugyanakkor mindettől függetlenül szinte biztosan kijelenthető, hogy a három nagy hazai operátor nem fog egyformán mosolyogni az eredményhirdetést követően.

Az akció időtartama: 10 év

A sávdíjkedvezmény intézményét az újonnan igénybe vett spektrumok esetén évek óta alkalmazza a hatóság. Már a díjrendelet eredeti változatában, 2011-ben is szerepelt kitételként, hogy a verseny élénkítése érdekében az addig nem használt spektrumot szerző vállalkozás vagy konzorcium meghatározott ideig 50%-os sávdíjat köteles csak fizetni az államnak. Az eredeti díjrendeletben a kedvezményes időszakot négy évben jelölték ki, ezt módosította most az NMHH elnöke tíz évre. 

A módosítás kapcsán fontos kiemelni, hogy a 2011-es díjrendelet hatályba lépésekor a kormányzat, illetve a hírközlésszabályozó szerv még folyamatosan napirenden tartotta egy új, akár állami háttérrel rendelkező mobilszolgáltató piacra lépését. Az ugyanebben az évben kezdődött E-GSM aukción induló állami konzorcium, az MPVI Zrt. lényegében egyedüliként részesült volna sávdíjkedvezményből, hiszen a rendelet kimondta, csak azt a szolgáltatót illeti az adott spektrumra vonatkozóan az 50%-os kedvezmény, mely az adott alapsávban még nem rendelkezik spektrumhasználati licenccel. 

karasm
Dr. Karas Monika, az NMHH elnöke

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A 2011-2012-es pályázat kudarca után a hatóság újabb versenyeztetési eljárást hirdetett 2014-ben, ahol négy operátor is részesült díjkedvezményben (a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország a megszerzett 800 MHz-es alapblokkok után, a DIGI pedig a megszerzett 1800 MHz-es alapblokkra vonatkozóan), majd két évvel később, a hatóság 3400-3800 MHz-es árverését követően szintén jogosulttá vált a díjkedvezményre a DIGI és a Vodafone.

A most kihirdetett díjrendelet-módosítás jelentős engedményt ad a két 2016-os nyertesnek. A hatóság ugyanis kimondja, hogy az a vállalkozás, mely a 3400-3800 MHz-es tartományban már rendelkezik frekvenciahasználati engedéllyel (azaz díjfizetésre kötelezett) kérheti, hogy az eredetileg kijelölt, négyéves kedvezményes időszak megszűnését követően a 2016-ban megszerzett blokkok használatára is vonatkozzon a tízéves kedvezmény. Ehhez ráadásul nem is kell új frekvenciahasználati jogosultságot szereznie, vagyis a szolgáltatót akkor is megilleti a kedvezmény, ha el sem indul a hatóság idén esedékes frekvenciaárverésén. Fontos, hogy a kedvezmény csak abban az esetben jár, ha a nyertes vállalja a hatóság által előírt kiépítési és egyéb kötelezettségeket - ha azoknak nem tesz eleget határidőre, a sávdíjkedvezményt vissza kell fizetnie.

Míg 2011-ben a kedvezmények elsősorban egy új piaci szereplőnek kedveztek, addig a mostani módosítással egyértelműen a három inkumbens operátor járhat jól, akik így lényegesen hosszabb ideig használhatják majd féláron az újonnan megszerzett spektrumot. Ezzel a lépéssel vélhetően az 5G-s hálózatok kiépítési ütemének felgyorsítását kívánja ösztönözni a hatóság, igaz, az érintett alapblokkok kikiáltási ára és a sávdíj ettől még egyaránt lehet rendkívül magas (ahogy azt a szolgáltatók nem mulasztanak el minden versenyeztetési eljárás kapcsán megjegyezni), illetve megszabhat olyan kötelező vállalásokat a hatóság, melyek komoly beruházási erőforrásokat emésztenek fel. Szemléletes példa erre Németország, ahol a jelenleg is zajló 5G-s aukció dokumentációjában szereplő szigorú kiépítési kötelezettségeket bíróságon próbálták megtámadni a helyi szolgáltatók - sikertelenül.

Nem mindenki lesz felhőtlenül boldog

További érdekessége a díjrendelet-módosításnak a legértékesebbnek tekintett második digitális hozadéksáv felosztása. A 708−733/763−788 MHz -es sávban összesen öt, egyenként 5 MHz-es párosított alapblokkot bocsát majd licitre a hatóság, amiből egy jelentkező a rendeletmódosítás alapján maximum kettőt szerezhet meg - vagy legfeljebb öt licitáló egyet-egyet. Egy ilyen felosztás előrevetíti, hogy a három nagy hazai mobilcég szinte biztosan nem fog egyenlő mennyiségű spektrumhoz jutni ebben a sávban, vagyis nem fog megismétlődni az első digitális hozadéksáv értékesítését követő helyzet (2014-ben mindhárom mobilszolgáltató 2x10 MHz-nyi spektrum használati jogosultságát szerezte meg a 800 MHz-es sávban).

Ennek kapcsán nyitott kérdés, hogy milyen stratégiával kíván licitálni a 2014-ben és 2016-ban is frekvenciahasználati jogosultságot szerzett DIGI, mely a mai napig nem vagy csak részben indította el a megszerzett spektrumon a kereskedelmi mobilszolgáltatást. A román RCS&RDS tulajdonában álló cég számára elemi érdek, hogy az országos lefedettségű szolgáltatáshoz újabb, lehetőleg minél jobb hullámterjedési mutatóval rendelkező frekvenciához jusson, amivel relatíve gyorsan növelhető a szolgáltatási terület mérete. Ha kalkulál is ilyennel a DIGI, fontos, hogy a második digitális hozadéksáv használatba vétele csak 2020. szeptember 6-tól lehetséges, miután az UHF sáv felső részéből kivonul az Antenna Hungária, mely jelenleg földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatot üzemeltet az érintett sávban.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 16:55

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!