Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 21. 13:19

Szoftverfrissítéssel varázsolt mikrofont a Nest Secure-ba a Google

A Google szerint egyszerű hiba miatt maradt ki a Nest Secure specifikációkból a közelmúltban aktivált mikrofon.

Szoftverfrissítéssel engedélyezte a Nest Secure okosotthon csomagba épített mikrofont, ezzel pedig a Google Assistant szolgáltatást a Google. Az első olvasatra már szokványosnak tűnő lépés pikantériája, hogy az eszközben található, hangvezérléshez szükséges mikrofon meglétét mindeddig sűrű homály borította. A Google állítja, nem volt célja a titkolózás, a mikrofon csupán egy egyszerű hiba miatt maradt ki a közel másfél éve bejelentett termék hivatalos specifikációból. A vállalat emellett leszögezte, hogy a személyi asszisztenst engedélyező frissítést megelőzően nem volt aktív a mikrofon, illetve most is kifejezetten csak a felhasználó engedélyezését követően kezd el fülelni a Nest Secure.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat még a hónap elején jelentette be, hogy otthoni biztonsági rendszerében is engedélyezi a Google Assistant szolgáltatást. Az alapvetően kézenfekvő lépés azonban néhány felhasználót váratlanul ért, hisz a szoftveres frissítés megjelenéséig semmi sem utalt arra, hogy a készülék fel van készítve hangfelismerésre. Az ehhez szükséges mikrofon a Nest Guard központi egységbe került, a Google szerint elsősorban azért, hogy jövőbeni fejlesztéseknek hála új biztonsági funkciókkal gyarapodhasson a rendszer, például üvegtörés hangalapú érzékelésével.

01:33
 

Meet the Google Nest Secure alarm system

Még több videó

Akár véletlenül maradt ki a specifikációkból a mikrofon, akár nem, az eset semmiképp sem szerencsés. A virtuális személyi asszisztenseknek testet adó eszközökkel szemben ugyanis épp a személyes adatok és a magánszféra védelme az egyik fő ellenérv. A potenciális vásárlók egy része kételkedik abban, hogy a szolgáltatások mögött álló egyes vállalatok betartják a törvényeket és az általuk szabott, olykor nem túl szigorú szabályokat. Néhány éve a mostanihoz hasonló elégedetlenkedést váltottak ki a hallgatózó Samsung tévék, az azokkal rögzített szavak egy része ugyanis harmadik félen is keresztül ment, miközben a személyes adatok védelmére nem vállalat garanciát a dél-koreai cég.

Tavaly októberben nyilvánosságra került, az első eset, amelyben a bűnüldöző szervek a Nest Cam kameraképeit vették igénybe. A Nest átláthatósági jelentéséből kiderült, hogy eszközeihez 2015 óta 300 esetben kértek hozzáférést, ebből pedig 60 adatigénylés 2018 első félévében történt. Az amerikai Forbes következtetése szerint ez lényegében azt jelenti, hogy az okosotthonok berendezései nem csak a felhasználók kényelmét, hanem a megfigyelést is megkönnyíti a hatóságok számára. Természetesen a bűnüldöző szervek sem kaphatnak minden esetben hozzáférést jellemzően például a kameraképekhez, ahhoz adatkérési igényt kell benyújtaniuk, amelyet a vállalat felülbírálhat. A Nest akkor ki is fejti a jelentésben, hogy mielőtt teljesíti az adatkéréseket, előtte ellenőrzi a jogszerűségét és a Nest szabályzatainak való megfelelést.

A mostani ügyet kiváltó Nest Secure-t még 2017 szeptemberében mutatta be a Google. A csomag a felhasználók otthonait hivatott biztonságosabbá tenni, bonyolult beszerelési műveletek nélkül. A pakk négy elemből épül fel: a Nest Guard központi egység (ebben van a mikrofon), a Nest Detect szenzor, a Nest Tag rádiós biléta, valamint a jól ismert Nest app. A lakást a Nest Detect figyeli, a két komponensből álló eszköz az ajtóra vagy ablakra rögzítve értesít. A rendszer élesítése a Nest Guard numerikus billentyűzetével vagy a Nest alkalmazással, a mindeddig rejtőzködő mikrofonnak hála pedig már akár hangvezérléssel is elvégezhető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.