Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 11. 11:53

Gépi látással foglalkozó céget vett a Facebook

A GrokStyle technológiája dolgozik az IKEA bútorfelismerő appja mögött is.

Gépi látással foglalkozó vállalatot kebelezett be a Facebook, a közösségi óriás a GrokStyle-lal bővül, amelynek csapata kifejezetten bútorok felismerésével és online árukészletekben való megkeresésével foglalkozik. A megállapodás részleteit a felek egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A 2015-ben alapított, két éven belül pedig egy kétmillió dolláros befektetési kört összekalapozó GrokStyle két oldalról is jól illeszkedik a Facebook gépezetébe, hiszen a vállalat maga is komoly hangsúlyt fektet mind a gépi látásos fejlesztésekre, mind pedig saját piacterére, amellyel az eBay-jel és a hasonló online kereskedelmi óriásokkal venné fel a versenyt.

grksytl2

Miután a GrokStyle a különböző bútorokról készített fotókat online termékekkel veti össze, nem csoda hogy a megoldásra gyorsan lecsapott többek között az IKEA is, amely az immár a Facebook tulajdonában levő cég technológiáját saját, IKEA Place AR alkalmazásába építette be. Utóbbiban így lehetőség van akár egy szobában, akár a cég katalógusában lefotózni a keresett terméket, a kép alapján pedig az app részletes információkkal szolgál a kiszemelt bútorról.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A vállalat fejlesztései azonban most már a Facebook szárnyai alá is vándorolnak, ahogy arról a GrokStyle csapata a cég weboldalán közzétett köszönőlevélben is beszámol. A Facebook egyelőre nem ment részletekbe annak kapcsán, hogy pontosan hova illeszti majd be felvásárolt céget, a vállalat szóvivője, Vanessa Chan mindössze annyit közölt, a csapat és technológiája a közösségi óriás "AI képességeit" fogja bővíteni. A GrokStyle posztjában arról beszél, a felvásárlást követően is a kereskedelmi vizuális keresési megoldások fejlesztésével foglalkozik majd, nincs tehát kizárva, hogy a megoldás a későbbiekben akár a Facebook Marketplace-en, azaz a közösségi óriás online piacterén is visszaköszönhet.

A Facebook egyébként tavaly mintegy négy vállalatot kebelezett be, köztük a hasonló területen mozgó Bloomsbury AI-t - de a közösségi óriás idei éve is lendületesen indul, a GrokStyle ugyanis már a cég második akvizíciója idén, miután néhány hete a Chainspace nevű, blockchainre építő okosszerződés-platformot is megvásárolta.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.