Szerző: Hlács Ferenc

2017. szeptember 15. 13:18:00

Virtuális lakberendezéssel támad az IKEA AR appja

Az áruházlánc Place alkalmazásával vásárlás előtt elhelyezhetők a nappaliban a virtuális bútorok.

Lecsapott az Apple ARKitjére az IKEA, a svéd bútoráruház bejelentette első iOS-es AR alkalmazását, amellyel a felhasználók már vásárlás előtt megnézhetik, hogy mutatnak otthonukban a virtuális bútorok. Az IKEA Place névre keresztelt szoftver az Apple ARKit API-ját támogató iOS 11-en érhető el, azzal a foteloktól, a dohányzóasztalokon át a szekrényekig egy sor termék elhelyezhető a lakásban, valós méretben - így nem csak az derül ki, hogy a bútor stílusa passzol-e a nappalihoz, de az is, befér-e még a kiszemelt szekrény a kanapé mellé. Az ingyenes IKEA Place az áruház ígérete szerint szeptember végén válik elérhetővé az Apple alkalmazásboltjában az iOS 11 felhasználók számára.

A frissen bejelentett szoftver komoly lépés az IKEA részéről, amely az elsők között dob piacra hasonló alkalmazást. A megoldás az AR területén is mérföldkövet jelent, hiszen végre nem csak valamilyen tech demóról van szó, hanem egy minden felhasználó számára potenciálisan hasznos appról. A kezdeményezéshez az ARKit kiváló táptalajt biztosít, az API a telefon kameráján keresztül képes felmérni környezetét, amelyhez automatikusan skálázza a kijelzőn megjelenített bútor 3D modelljének méretét, az áruház szerint 98 százalékos pontossággal. A virtuális termék ráadásul kifejezetten részletgazdag, azon a borítás, szövet textúrája is jól látszik, illetve az aktuális fényviszonyokhoz is igazodik, valósághű árnyékokkal és megvilágítással.

00:59

Say Hej to IKEA Place

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Az appban megjelenésekor több mint kétezer virtuális IKEA termék lesz elérhető, a lista pedig a későbbiekben folyamatosan bővül majd. Az alkalmazásban megtekinthető bútorok első körben a nappalira fókuszálnak majd, így főként kanapékkal, fotelokkal, lábtartókkal, asztalokkal és különböző tárolómegoldásokkal lehet majd játszani a szobában. A szoftver használatát a cég nem bonyolította túl, azt letöltve a padló beszkennelése után csak ki kell választani a megjelenő listából a kívánt bútort, amelyet aztán a kijelzőt simogatva szabadon mozgathatunk a szobában.

Érdekesség, hogy a TechCrunch szerint az app mindössze hét hét alatt készült el, az abban elérhető katalógus viszont már jó ideje gyűlik: az áruházlánc évek óta 3ds Maxban készít 3D modellekből álló leltárat bútorairól, ráadásul zömében a közzétett termékképein sem valódi fotók, hanem a fenti modellekből renderelt képek szerepelnek.

Az IKEA tehát az elsők között ad ki élesben használható terméket az Apple ARKitjére építve. A fejlesztőkészletet a cupertinói cég júniusban, WWDC konferenciáján leplezte le, azzal a céllal, hogy az AR appokhoz kínált egységes fejlesztői megoldással lökést adjon a hasonló alkalmazások terjedésének. Arról korai lenne beszélni, hogy az ARKit berobbantja-e az iOS-es AR aranykorát, ugyanakkor mindenképp biztató jel, hogy ilyen hamar elkezdtek felbukkanni a technológiára építő első termékek. Hasonló lehetőség egyébként a pálya másik oldalán is akad, augusztus végén a Google is leleplezte az ARKit androidos párját, az ARCore-t - azt azonban még nem tudni, arra lecsap-e belátható időn belül az IKEA vagy valamelyik másik vállalat.

a címlapról