:

Szerző: bzd

2000. október 26. 19:23

Hűtőt rozsdamentes acélból?

A mai napon egy bizonyos Chai nevű fickó elég érdekes cikket adott ki a kezéből. A cikkben vízhűtésű gépét mutaja be, de volt egy dolog, ami nem illett a képbe: Az első blokkját hagyományos acélból készítette, aztán amikor megunta a szenvedést a vízbe öntendő korróziógátló anyagokkal (és lecserélte a processzorát) átpártolt a rozsdamentes acélhoz. Mivel az acél hővezetés tekintetében nem áll túl előkelő helyen, a Celeron 566-os 850MHz-en már fagyott, holott gyári Intel hűtéssel kiválóan üzemelt ezen a frekvencián. Chai elgondolkozott a dolgon aztán arra a megállapításra jutott, hogy a processzormag és a blokk (a kicsi mag miatt) túl kis helyen érintkezik egymással és az acél pedig nem elég jó hővezető, hogy ez a hő megfelelően szétterjedhessen a blokk alján. A probléma megoldására egy 0.5mm vastagságú rézlemezt helyezett a blokk és a processzor közé. A processzor tüstént "megjavult", mert a réz az egyik legjobb hővezető és jól szétoszlott rajta a hő, amit így az acélból készült blokk már nagyobb hatásfokkal volt képes felvenni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.