:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 4. 11:20

Gamer óriással és helyspórolós monitorral támad a Samsung

Nem bírt a CES-ig várni a Samsung, már a konzumerelektronikai expó előtt lerántotta a leplet három új monitorjáról is, amelyeket a játékosoknak, tartalomkészítőknek, illetve az íróasztalukon krónikus helyhiánnyal küzdőknek szán.

A felhozatalt a CRG9 néven rajtoló gamer-monstrum nyitja: a monitor 49 hüvelykes képátlóval és 32:9-es képaránnyal érkezik, ívelt kivitelben, 1800 milliméteres (1800R) rádiusszal. A VA panelhez a cég "dual QHD" felbontást ígér, azaz 5120x1440 pixel sorakozik rajta, a készülék továbbá HDR10 támogatással érkezik, maximális fényereje pedig 1000 nit. A támogatott funkciók között az AMD-től megismert FreeSync 2 is ott van, amely a frissítési ráták szinkronizálása mellett saját HDR pipeline-nal igyekszik csökkenteni a késleltetést. A monitorhoz egyébként a Samsung 4 milliszekundumos válaszidőt és 120 hertzes maximális frissítési gyakoriságot ígér.

samcrg9

Az eszközön két DisplayPort és egy HDMI csatlakozó is helyet kapott, egy USB 3.0 hubbal és 3,5 milliméteres audio jackkel egyetemben. A vállalat egyelőre nem árulta el, hogy mikor kerül piacra a gamereket célzó, ívelt CRG9, illetve annak pontos ára sem ismert, ugyanakkor nem lenne meglepő ha a csúcskategóriás eszköz árcédulája a nettó 1500 dollárt is meghaladná.

A koreai gyártó a tartalomkészítőket, az UR59C névre keresztelt 4K monitorral veszi célba. Erről a modellről a vállalat egyelőre nem árult el túl sok részletet, az mindenesetre kiderült, hogy egy 32 hüvelykes, 3840x2160 pixel felbontású kijelzőről van szó, 2500:1-es kontrasztaránnyal, kifejezetten vékony, 6,7 milliméteres házban, amelynek hátlapjára szövetborítás került. Ez a modell is ívelt, 1500R-es értékkel, noha ez nem biztos hogy előnyt jelent egy tartalomkészítőknek pozicionált készülék esetében. Akárcsak a fenti modell esetében, az árazásról a Samsung itt sem beszélt, jó eséllyel a jövő héten rajtoló CES-en derül majd ki, hogy az új kijelzők mikor és milyen árcédulával kerülnek piacra.

samur59c

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Végül de nem utolsó sorban a cég Space Monitor termékét is bemutatta, amelynél nem is annyira a kijelző, inkább a talapzat kialakítása az érdekes. Utóbbit a cég kifejezetten a lehető legtöbb hely megspórolására alakította ki az íróasztalon: az eszköz tartópillérének alján a klasszikus talpak helyett egy satut találunk, amellyel a monitor az asztal széléhez rögzíthető. A kijelző pozíciója ezután a panelt egyszerűen előrehúzva vagy hátratolva állítható, azt akár egészen ledönthetjük, hogy a panel alja elérje az asztalt, vagy teljesen fel is egyenesíthetjük, ilyenkor a tartókar és a monitor a fallal egy síkba kerül - a megoldás a Microsoft Surface Studio asztali gépére emlékeztet. A cég a kábelrendezésre is gondolt, a Space Monitor vezetékei a lábban lévő csatornában futnak.

 

Az eszköz két kiadásban is napvilágot lát, a 27 hüvelykes kiadás QHD, a 32 hüvelykes verzió pedig 4K panellel kerül piacra. A Space Monitorra már leadhatók az előrendelések, a kisebb modell nettó 400, a nagyobb verzió pedig nettó 500 dolláros áron lesz megvásárolható. Az eszközök várhatóan februárban kerülnek majd piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.