Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Túlzott optimizmusa sodorta perbe az Nvidiát

Asztalos Olivér, 2019. január 02. 08:00

A bányászláz miatt elszámolta magát az Nvidia, aminek a befektetők itták meg a levét.

Csoportos pert indít az Nvidia ellen a kaliforniai Schall ügyvédi iroda. A vád szerint a tervezőcég túlbecsülte képességeit, ezzel pedig félrevezette a befektetőket. Az ügyet kirobbantó iroda azt állítja, hogy az Nvidia alaptalanul magasztalta kvalitását, amikor befektetőknek szóló beszámolójában az ellátási csatornával kapcsolatos kérdésekre reagált. A vállalat korábban azt állította, hogy tökéletesen átlátja a piacot, illetve mesterien képes lereagálni annak változó igényeit. A bányászláz hirtelen vége ennek azonban épp az ellenkezőjét bizonyította, az Nvidia nyakán rengeteg eladatlan grafikus processzor maradt, amely miatt kénytelen volt elhalasztani a következő, Turing generáció egyes példányainak piaci bemutatóját.

Ezt maga a vállalat ismerte el november közepén. Jensen Huang és vállalata arra számított, hogy a bányászláz lecsengését követően az árak viszonylag gyorsan normalizálódnak, ezzel párhuzamosan pedig előkerül a GeForce-ok eredeti vásárlóközönsége, azaz a játékosok. A folyamat végül a vártnál sokkal lassabban indult meg, amely miatt sok száz millió dollár összértékű középkategóriás Pascal GPU halmozódott fel a partnerek raktáraiban. A készletek normalizálódásáért az Nvidia teljesen leállította egyes chipjeinek szállítását (pl. a GTX 1060 alapját jelentő GP104-ét), amely értelemszerűen komoly bevételkiesést eredményez(ett). A vállalat azt is elmondta, hogy számítási szerint még a tavalyi év végét is magában foglaló, szezonálisan rendszerint erős, negyedik negyedévben sem változik a helyzet, így legkorábban már csak 2019-ben várható érdemi változás.

nv_jhh

A Schall szerint ez szöges ellentétben van az Nvidia korábbi állításával, mely szerint a bányászláz visszaesése nem befolyásolhatja számottevően az üzleti eredményeket, hála a húzóerőt jelentő, stabil gamer felvevőpiacnak. Ahogy a későbbiekben világossá vált, ennek szinte épp az ellenkezője történt, az Nvidia tehát fals reakciójával jelentősen félrevezette a befektetőket, amely miatt azok egy részét jelentős kár érte. Az ügyvédi iroda azok jelentkezését várja, akik 2017. augusztus 10. és 2018. november 15. között fektettek be Nvidia papírokba és veszteségük meghaladja a 100 000 dollárt.

A tervezőcég botlását jól mutatja a részvényárfolyam alakulása, amely az elmúlt nagyjából három hónap során meredek zuhanórepülésbe kapcsolt. Október elején még 280 dollár környékén indították a papírok, mostanra pedig ennek mindössze kevesebb mint felét, bő 130 dollárt ér egyetlen Nvidia részvény. Amennyiben ügyvédi iroda sikerre viszi a pert, úgy a vállalatnak bizonyos mértékű kártérítést kell majd fizetnie a kárvallottaknak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.