Szerző: zsozso

2000. október 26. 10:56

RAM probléma (PÁF)

----- Original Message -----
From: Vig László
To: zsozso@hwsw.hu
Sent: Wednesday, October 25, 2000 8:14 PM
Subject: Ram


Szia!

A következö "történethez" szeretném a tanácsodat kérni:

A Lord Computernél augusztusban vásároltam egy 64/100 -as SD ram-ot. Siemens tipusú, joggal feltételeztem, hogy bár egy kicsit magasabb volt a szokványosnál, azér jó lesz. A tesom gépébe épitettem be (nem elöször szerelek össze gépet, kb. 5 éve üzöm ezt a "sportot"). Mostanság az öcsém szólt, hogy vékony neki a 64 MB, bövitsük fel. Nosza, volt itthon, egy 32 MB Sd, 66Mhz-s, -Celeronba valószinüleg fut- felkiáltással betettem a 64 MB-s mellé. Ekkor ért a meglepi, ugyanis a gép se kép, se hang, csak sipol. A füttyökből itélve a ram nem akarja az igazságot. (Illeszkedés a foglalatban: OK,ujrainditás, majd,) 64 MB ki, hátha a 32 a hunyó. Azzal szépen indul. No, akkor át a 64 MB -t az én gépembe, (ABIT BX 6 rev 2 ) ott már duruzsolt két 64 megás, hátha a öcsi alaplapja nem szereti. Az enyém se szerette. Végül is arra jutottam,(2 óra oda-vissza pakolás, tesztelés után), hogy a ram nem szeret párban üzemelni senkivel. Fogom a Ram-ot, viszem a Lord szervizébe, a szervizesnek elöadom mesémet, mire Ö mosolyogva közli, hogy ez a Ram csak, és kizárolag ugyan olyan mellé épithető be. Nem értem, mesélem tanult barátomnak, Ö sem érti. A Ram-ot az árlistában közönséges SD-nek árulták. (A bolt természetesen nem cseréli, mondván: a Ram müxik!) Hát megint tanultam valamit. Most szaladgálhatnék mindenhova, de akkor sem lenne párban müködö ram modulom. Mellékesen megjegyzem, hogy a Lord -nál már elvásároltam egy kevés pénzt, igy igen rosszul esett ez az egész eljárás.

Kiváncsi lennék Te mit mondasz az eset kapcsán?

ui: Tetszik a portál, régi olvasótok vagyok, a továbbiakban is sok sikert kivánok.
A fenti mesével nem vádaskodni szeretnék, csak okulásképpen irtam meg.

Kösz, szia
Vig László

Igen....Erre többféle válasz is létezik. Vegyük szépen sorba. Tegyük fel, hogy már eladáskor tudták, hogy a probléma létezik. Ebben az esetben illett volna ezt veled (és a számlán közölni), mert ez így egy értékcsökkent termék, kevesebbet tud, mint a társai. Ez abban az esetben van így, ha ők nem tudnak mutatni olyan alaplapot, ahol a RAM párban működik egy másikkal. Tulajdonképpen az sem sokat segít az ügyön, ha nem tudtak még eladáskor a hiba létezéséről,hiszen számukra egyedül az jelent kibúvót, ha a számlán egyértelműen szerepel, hogy nem működik más RAM-mal, ugyanis csak ezzel tudnák bizonyítani, hogy már vásárláskor tudtál a memóriamodul hiányosságáról.

Most nézzük a másik oldalról az ügyet. Itt egy kicsit általánosítanék, mert mostanában több memória problémás levél is jött hozzám.
Először is a legnagyobb gond az, hogy az egyre újabb alaplapok egyre több igényt támasztanak a memóriamodulokkal szemben, ergo egyre háklisabbak. Sajnos így gyakran előfordul, hogy a megvett akár márkás chipekkel szerelt modul nem harmonizál az esetleg márkás alaplapokkal. Sőt a legproblémázósabb alaplap a gyári Intel. Ezenfelül az Athlonok környékén is lehet valami bibi, mert a legtöbb távol-keleti RAM forgalmazó feltünteti, hogy melyik moduljuk Athlon tesztelt. A vásárlók viszont jogosnak érzik a feltételezést, hogy a RAM és csak is a RAM a hibás.

A sokasodó panaszok következményeként egyre több magyar importör vásárol RAM tesztert. Ez a 2500$-os készülék pillanatok alatt megmondja az igazságot. Tudok olyan cégről, ahol a hibátlannak itélt modulok után modulonként egy ezrest vonnak le a viszonteladóról. Ezért maga a viszonteladó (nagyker, kisker) nagyon óvatosan bánik a RAM-ok cseréjével. Egy tisztességes kereskedőtől az még elvárható. hogy egy héten, vagy ad abszurdum egy hónapon belül kicserélje a nem harmonizáló modult, utána viszont....Te szívesen vennél egy pár hónapos second hand alkatrészt? Na ugye!

Tehát, ugyanazt tudom szajkózni, amit évek óta. Próbáljatok meg ráállni egy kereskedőre és lehetőleg mindent tőlük beszerezni. Párszáz forintért nem érdemes "feltúrni" a várost. Ha minden egy helyről van, akkor jogos az elvárás, hogy addig cserélgessék, míg működik. Még egy dolog, ne halogassátok a hibabejelentést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról