Szerző: Habók Lilla

2018. december 18. 13:41

A Google a Dragonfly-projekt jegelésére kényszerült?

Nem használhatja többé a vállalat a Kínából is elérhető 265.com weboldalát adatgyűjtésre az adatvédelmi csoport utasítása szerint, ami megállította a fejlesztési folyamatot. Az iparági források szerint a kínai csalioldalról az adatvédelmi részleg is csak a sajtóból értesült.

Két iparági forrás szerint a Google mégis lezárja, vagy legalábbis egyelőre félreteszi a kínai cenzúrát is beépítő keresőt, amelyet Dragonfly kódnéven ismerhetett meg a közönség a nyáron kiszivárgott információk alapján. A fejlesztés szüneteltetésének oka viszont a The Intercept újabb információi szerint nem a fejlesztői ellenállás, az emberi jogi petíciók vagy a tüntetés, hanem mivel a vállalat nem használhatja többé a legfontosabb adatelemző rendszerét az adatvédelmi csapat aggályai miatt.

A szóban forgó rendszer a Kínából is elérhető 265.com, amelyet a Google még 2008-ban vásárolt fel egy kínai milliárdos vállalkozótól, és rendszerint kínai híreket, pénzügyi információkat, olcsó repülő- és hotelajánlatokat, horoszkópokat, reklámokat jelentetett meg rajta. Ezenkívül az oldalon keresni is lehetett, amelyet a keresőóriás nem saját maga szolgált ki, hanem a Baiduhoz irányított a keresőkifejezéseket, de az iparági források szerint "piackutatási célból" megtartotta azért magának is az adatokat. A fejlesztők a Dragonfly készítésekor ezekből a keresési adatokból indultak ki, hogy megismerkedjenek a kínaiak jellemző keresőkifejezéseivel, témáival és hogy a begépelt keresések után rendszerint milyen weboldalakat látogatnak meg. A fejlesztők részéről felmerült az API igénye is, hogy az oldalról érkező adatokat ezen keresztül gyűjtsék be, de minderről az adatvédelmi csapatot egyáltalán nem értesítették.

dragonfly_kina_265com

Így néz ki a Google-höz tartozó 265.com oldal

Továbbá a megoldáshoz a "BeaconTower" eszközt is használták a Dragonfly fejlesztői, hogy megállapítsák a jellemző keresőkifejezésekre kiadott Google-találatok alapján, mely oldalakat kellene blokkolni a weboldalak közül a kínai cenzúra elvárásainak megfelelően. A folyamat eredményeként a mérnökök weboldalak ezreit tették tiltólistára, és ezt a "feketelistát" integrálták a Dragonfly keresőplatformba, köztük például a Wikipédiával, a BBC-vel és a New York Times-szal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Minderről, vagyis egyáltalán a 265.com létezéséről a források szerint a Google adatvédelmi csapata semmit nem tudott, míg a The Intercept korábbi riportjából nem értesült róla. Ez a részleg felelős ugyanis a felhasználók jogainak tiszteletben tartásáért, és hagyományos esetben minden folyamatot ellenőriz a vállalaton belül, amely a felhasználók keresőkifejezéseinek ellenőrzésével kapcsolatos. Érthető módon a csapat tagjai megdöbbentek a 265.com létezésén, amiről egy riportból értesülhettek, és az ügyhöz közel álló források szerint feszült megbeszélésbe kezdtek a Dragonfly felelőseivel. Az adatvédelmi csapat végeredményben pedig megtiltotta a 265.com-ból érkező adatok használatát a Dragonfly fejlesztőinek, amely lényegében az eddigi fejlesztés alapját jelentette. Az adatok használatának megtiltása így teljes mértékben a folyamat megállítását jelentette.

Ehelyett a Dragonfly egyes fejlesztői csapatai azt az utasítást kapták, hogy a külföldön, például az Egyesült Államokban vagy Malajziában élő, és Google-t használó kínaiak keresőkifejezéseit tanulmányozzák. Ezek a kifejezések azonban nyilván kevésbé mutatják be a kínai keresési szokásokat mint a 265.com adatai, ezért a helyzet gyakorlatilag lehetetlenné teszi a találatok finomhangolását a fejlesztők számára, így viszont a Kínából nyolc éve kivonult Google aligha vehetné fel a versenyt a piacon a releváns kínai adatok gazdag tárházával rendelkező Baiduval.

Úgyhogy a Google a források szerint több mérnökcsapatot is teljesen leválasztott a Dragonfly fejlesztéséről, és a figyelmüket Kína helyett inkább India, Indonézia, Oroszország, Brazília és a Közel-Kelet felé irányította. Bár a 265.com még mindig a Google szerverein található, de fizikai címként már egy pekingi cég neve szerepel. Sundar Pichai vezérigazgató korábban úgy nyilatkozott a Wired 25 Summiton, majd később a Kongresszus meghallgatásán is, hogy a vállalat jelenleg nem tervezi a cenzúrázó kínai kereső bevezetését. Egyelőre valóban úgy tűnik, hogy a vállalat tartja magát az elmondottakhoz, és félretette a Dragonfly projektet, de továbbra sem véglegesen - a CNBC-nek nyilatkozó szóvivő szerint a Google továbbra is szeretné szolgálni a kínai felhasználókat, de a mostani hírekre nem reagált.

Ráadásul a most nyilvánosságra került információk szerint a Google-t továbbra sem az emberi jogi aktivisták érvei vagy a dolgozók panaszai hatották meg. Többek közt az Amnesty International is ezt tette szóvá bejegyzésében, hogy a projekt félretevésének indokai továbbra sem elfogadhatóak, hiszen a vállalat a belső folyamatok miatt gondolta meg magát, és nem az emberi jogi kérdések miatt aggódik. Az adatvédelmi csapat elől állítólagosan eltitkolt információkból pedig arra lehet következtetni, hogy a keresőóriásnál korábban vallott belső átláthatóság már teljesen a múlté.

a címlapról