Szerző: Habók Lilla

2018. december 18. 09:30

Átalakításokat végzett a Facebook a hardveres részlegein

A Building 8 csoport helyett mostantól a Portal és a Reality Labs felel a hardveres fejlesztésekért. A jelek szerint a Facebook a Portal okoskijelzőhöz köti a közeljövőben megvalósuló hardveres megoldásokat.

Szervezeti átalakításokat végez a Facebook a kísérleti hardveres projektjei körül, melynek keretében felszámolja a fejlesztéseket eddig képviselő Building 8 csoportját, és a munka egy részét a Portal csoportba, másik részét a Facebook Reality Labs kutatócsoportba helyezi. A változásokat elsőként a Business Insider jelentette, de az AR-VR fejlesztések igazgatójaként ismert Andew Bosworth egy Twitter-üzenetben sietett leszögezni, hogy nem a teljes megszűnésről, hanem csak átnevezésről és részben átalakításról van szó, amelynek keretében elbocsátás sem történt. Ez a szervezeti átalakítás mégis érdekesnek tűnik a Facebook hardveres próbálkozásai szempontjából.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Building 8 még 2016-ban jött létre Regina Dugan vezetésével, aki korábban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegét (DARPA) igazgatta, mely szintén az innovatív projektjeiről ismert, mint például a tapintásérzékelésre képes művégtag. A DARPA jellemzően olyan kis csoportokkal dolgozik, akik rövid idő alatt intenzíven dolgoznak nagy projekteken, és a kudarcot sem találják kínosnak, hanem csak az innováció egyik szükséges velejárójának - magyarázza a Fast Company. Úgyhogy később Dugan ebben a szellemben irányította tovább a Google hasonló részlegét (Advanced Technology and Projects, röviden ATAP), majd pedig a Facebook Building 8 csoportjában.

Dugan irányításával kezdett dolgozni a Building 8 a Facebook Portal videochat kijelző és kamera fejlesztésén is, hogy a hardveres konzumer terméken keresztül a vállalat még inkább az ökoszisztémához kapcsolja a fogyasztókat. Azonban közvetlen az okoskijelző piaci forgalomba kerülését követően a Building 8 irányítását Rafa Camargo vette át, és az átalakításokat követően is ő marad a Portal fejlesztőcsoport igazgatója.

A két részleg elkülönítése valószínűleg annak köszönhető, hogy a közösségi óriás a már kész konzumer Portal videochat eszköze alá szeretné bevonni a megvalósításhoz közel álló további hardveres megoldásokat - bár ezekről nem lehet konkrétumot tudni. Mindez összhangban áll a DARPA filozófiájával, hogy a megvalósult termékek már nem tartoznak a kísérleti csoport hatáskörébe. A Facebook részéről viszont ezek a hardveres fejlesztések viszonylag új keletűek, ezért is volt szükség az új részlegre, és a cég a Portal elnevezéssel meg is adta a Facebook közeljövőre vonatkozó fejlesztéseinek irányát. A hardveres munka kétségkívül más vezetői szükségleteket igényel például a szoftveres fejlesztéshez vagy a kutatáshoz képest, ami értelmet ad az átalakításnak - fejtegeti a TechCrunch.

facebook_research_labs_fejlesztesek

A Facebook Reality Labs végzi tovább a kísérleti jellegű kutatásokat

Másrészről pedig a megvalósítástól még távolabb lévő, kísérleti kutatási projektek bekerültek a korábban Oculus Research nevet viselő, ma pedig Facebook Reality Labs néven futó csoporthoz. Maga a kutatócsoport eddig kifejezetten a VR-es és AR-es újdonságokra fókuszált, de mostantól a kutatói szélesebb körben kezdenek el dolgozni a jövő technológiáin. Ide került például a Building 8 eddigi kutatásai közül a számítógépet az aggyal irányító Brain Computer Interface, a robotos fejlesztések, és a bőrön keresztüli "hallást" lehetővé tévő szenzorok készítése. A Facebook szóvivőjének közleménye szerint ezek a hosszabb távú kutatási projektek innentől kezdve az AR-VR szervezeti egység részét képezik, úgyhogy a hosszútávú kutatásokat feltételezhetően ennek a területnek rendeli alá a vállalat.

a címlapról