Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tapintásérzékelésre képes művégtagot mutatott be a DARPA

Hlács Ferenc, 2015. szeptember 15. 11:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Visszaadhatja a tapintásérzetet a művégtaggal rendelkezőknek a DARPA legújabb fejlesztése. A szervezet olyan idegi interfészt hozott létre, amely képes a művégtagokban elhelyezett szenzorok eredményeit a páciensek számára tapintásként lefordítani.

A DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, (Defense Advanced Research Projects Agency) mostanában robotikai fejlesztéseiről lehet ismerős: a divízió többek között a Google által 2013 végén felvásárolt Boston Dynamics-szal is együtt dolgozott, a kooperáció során pedig olyan híres két- és négylábú robotok láttak napvilágot, mint a humanoid Atlas vagy a Big Dog. A részleg robotikában szerzett tapasztalatait ezúttal a művégtagok terén kamatoztatta: a szervezet Revolutionizing Prosthetics programja keretében olyan technológiát fejlesztett, amely visszaadhatja a tapintásérzetet a lebénult vagy amputáción átesett embereknek.

A DARPA egy 28 éves, gerincsérülés miatt lebénult páciensen tesztelt, egy közvetlenül az agyhoz csatlakoztatott a művégtagot. A divízió közleménye szerint a tesztalany a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriuma által fejlesztett kezet kipróbálva nem csak általános nyomás- illetve tapintásérzetről számolt be, de azt is képes volt megállapítani, hogy éppen a kéz melyik ujját érintik meg. A projekten dolgozó kutatók szerint a megoldást a korábban már demonstrált agyi vezérléssel párosítva a mesterséges végtagok a jövőben a közel természetes funkcionalitást kínálhatnak.

(illusztráció)

Az elképzelés megvalósításához a páciens agyán a tapintásérzet azonosításáért felelős szenzoros kérgi területeken, illetve a test mozgását irányító motoros kérgen helyeztek el több elektródsort. Ezeket az elektródákat kapcsolták a művégtaghoz, amelyet az alany így gondolatok útján vezérelni is tudott, az ujjakban elhelyezett nyomatékérzékelők által regisztrált értékeket pedig tapintásként érzékelte. A páciens a tesztek során száz százalékos pontossággal határozta meg, a kutatók épp a kéz melyik ujját érintik meg - az érzést olyannak írta le, mint ha saját kezéhez érnének hozzá.

Bár agyi vezérlésű művégtagot a DARPA már korábban is bemutatott, a frissen bejelentett neurotechnológiai áttörés nagyságrendekkel jobb élményt biztosíthat az eszközök viselőinek. A tapintásérzet visszaadásával nem kell például folyamatosan nézni egy-egy tárgy megfogásakor, hogy a művégtag ujjai mikor kerülnek a megfelelő pozícióba, annak vezérlése sokkal természetesebb lehet. Az persze még valószínűleg hosszú időbe telik majd, míg a technológia széles körben elérhetővé válik, a szervezet fejlesztései azonban így is figyelemre méltók.

A DARPA egyébként más, hasonló projektekkel is foglalkozik, ilyen például a RAM (Restoring Active Memory) kezdeményezés, amely az agyi sérüléseket elszenvedők emlékezési képességét hivatott javítani, egy vezeték nélküli, beültethető neurális interfész segítségével.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.