Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 15. 11:41

Tapintásérzékelésre képes művégtagot mutatott be a DARPA

Visszaadhatja a tapintásérzetet a művégtaggal rendelkezőknek a DARPA legújabb fejlesztése. A szervezet olyan idegi interfészt hozott létre, amely képes a művégtagokban elhelyezett szenzorok eredményeit a páciensek számára tapintásként lefordítani.

A DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, (Defense Advanced Research Projects Agency) mostanában robotikai fejlesztéseiről lehet ismerős: a divízió többek között a Google által 2013 végén felvásárolt Boston Dynamics-szal is együtt dolgozott, a kooperáció során pedig olyan híres két- és négylábú robotok láttak napvilágot, mint a humanoid Atlas vagy a Big Dog. A részleg robotikában szerzett tapasztalatait ezúttal a művégtagok terén kamatoztatta: a szervezet Revolutionizing Prosthetics programja keretében olyan technológiát fejlesztett, amely visszaadhatja a tapintásérzetet a lebénult vagy amputáción átesett embereknek.

A DARPA egy 28 éves, gerincsérülés miatt lebénult páciensen tesztelt, egy közvetlenül az agyhoz csatlakoztatott a művégtagot. A divízió közleménye szerint a tesztalany a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriuma által fejlesztett kezet kipróbálva nem csak általános nyomás- illetve tapintásérzetről számolt be, de azt is képes volt megállapítani, hogy éppen a kéz melyik ujját érintik meg. A projekten dolgozó kutatók szerint a megoldást a korábban már demonstrált agyi vezérléssel párosítva a mesterséges végtagok a jövőben a közel természetes funkcionalitást kínálhatnak.

(illusztráció)

6 jó érv a Kubernetes security képzésünk mellett

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a november 2-án induló tanfolyamon.

6 jó érv a Kubernetes security képzésünk mellett Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a november 2-án induló tanfolyamon.

Az elképzelés megvalósításához a páciens agyán a tapintásérzet azonosításáért felelős szenzoros kérgi területeken, illetve a test mozgását irányító motoros kérgen helyeztek el több elektródsort. Ezeket az elektródákat kapcsolták a művégtaghoz, amelyet az alany így gondolatok útján vezérelni is tudott, az ujjakban elhelyezett nyomatékérzékelők által regisztrált értékeket pedig tapintásként érzékelte. A páciens a tesztek során száz százalékos pontossággal határozta meg, a kutatók épp a kéz melyik ujját érintik meg - az érzést olyannak írta le, mint ha saját kezéhez érnének hozzá.

Bár agyi vezérlésű művégtagot a DARPA már korábban is bemutatott, a frissen bejelentett neurotechnológiai áttörés nagyságrendekkel jobb élményt biztosíthat az eszközök viselőinek. A tapintásérzet visszaadásával nem kell például folyamatosan nézni egy-egy tárgy megfogásakor, hogy a művégtag ujjai mikor kerülnek a megfelelő pozícióba, annak vezérlése sokkal természetesebb lehet. Az persze még valószínűleg hosszú időbe telik majd, míg a technológia széles körben elérhetővé válik, a szervezet fejlesztései azonban így is figyelemre méltók.

A DARPA egyébként más, hasonló projektekkel is foglalkozik, ilyen például a RAM (Restoring Active Memory) kezdeményezés, amely az agyi sérüléseket elszenvedők emlékezési képességét hivatott javítani, egy vezeték nélküli, beültethető neurális interfész segítségével.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 28. 16:59

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.