Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 6. 13:30

Jövő márciusban búcsúzik a Google Allo chatalkalmazása

A keresőóriás folytatja kusza csevegőapp-portfóliójának rendberakását, a Hangouts után az Allo napjai is meg vannak számlálva.

Folytatja a rendrakást csevegőalkalmazásai között a Google, a cég ezúttal az Allo kivezetését jelentette be. A lépés nem jön nagy meglepetésként, miután a keresőóriás már az év első felében közölte, leállítja az Allóhoz kapcsolódó fejlesztéseket, annak főbb funkcióit pedig SMS appjába, a Messagesbe kezdte átmenteni. Az Allo búcsúja mindenesetre most már hivatalos, az app jövőre zárja be a kapuit.

Az Allot a Google 2016 májusában jelentette be és szeptemberében tette elérhetővé, félig-meddig kísérleti jelleggel, az alkalmazás fő megkülönböztető funkcióját pedig a Google Assistanttel megtámogatott válaszopciók jelentették. A keresőóriás virtuális asszisztense a beérkező üzeneteket, képeket a megfelelő kontextusban értelmezve dobott fel válaszlehetőségeket, illetve a felhasználók magával az Assistant chatbottal is cseveghettek - a chatapp továbbá böngészős felületet is kapott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A koncepció bár érdekes volt, nem lett átütő siker, a felhasználóknak az AI funkciók nem jelentettek akkora vonzerőt, hogy megszokott chatalkalmazásukról az új Google chatappra váltsanak. Ezt úgy tűnik a keresőóriás is belátta, ennek megfelelően nyugdíjazza az alkalmazást, amely jövő március végéig marad használható, addig pedig lehetőség lesz a korábbi beszélgetések exportálására is az Allóból, ehhez a Google egy részletes útmutatót is közzétett.

Ugyancsak a napokban derült ki, hogy a Hangouts is hasonló sorsra jut, ugyanakkor a Gmail alapértelmezett chatappjaként is működő alkalmazás nyugdíjazása már jóval több felhasználót érint, ezért még nincs hivatalos dátum a kivezetésre - iparági pletykák szerint az valamikor 2020-ban várható. Itt a felhasználókat a vállalat a jelenleg vállalati fókuszó Hangouts Meetre és Hangouts Chatre költözteti majd át, amit az Allo bezárásáról szóló blogposztjában a Google ismét megerősített.

A keresőóriás csevegőapp-portfóliójára ráfér a ritkítás, az mára nagyon szerteágazó lett, jelenleg az Allo és az említett Hangouts, Hangouts Chat és Hangouts Meet mellett a Messages, továbbá az Allóval párhuzamosan bejelentett Duo videochat-alkalmazás is ott van benne. Ez utóbbi egyébként továbbra is él és virul, mára az androidos tabletek mellett az iPadeket, Chromebookokat és okoskijelzőket is támogatja. Az mindenesetre érthető, hogy a Google próbálja áttekinthetőbbé tenni a listát, ezzel saját felhasználói bázisának fragmentáltságán is javítani - illetve fejlesztési erőforrásait is hatékonyabban elrendezni.

a címlapról