Szerző: Habók Lilla

2017. augusztus 16. 13:30

Már böngészőből is használható a Google Allo

Régen lehetett utoljára hallani a Google tavalyi chates próbálkozásáról, az eddig csak mobilról elérhető Google Allóról. Mostantól hozzáférhető a szolgáltatás webről is, de egyelőre sok megkötéssel.

Megjelent a Google Allo webalapú változata, amelyet már az asztali számítógépekről is meg lehet nyitni - írja Amit Fulay, Google projektigazgató twitteres bejegyzése. A szolgáltatást tavaly nyáron jelentette be a vállalat, amely a Hangoutsszal ellentétben mesterséges intelligencia támogatással is rendelkezik. A Google Assistant kontextusértelmező képességeivel a rendszer a szövegkörnyezethez, illetve a felhasználó személyes stílusához alkalmazkodó válaszokat ajánl fel, továbbá a Google Photosnál megszokott fotófelismerési képességeket. A vállalat mindezt félig-meddig kísérleti projektként fogta fel, amely látszólag kevésbé illeszkedik a cég portfóliójába. A Sensor Tower adatai szerint nagyjából 21 millió letöltéssel rendelkezik, amelynek 38 százalékát indiai és 17 százalékát amerikai felhasználók jelentik, de arról nincs adat, hogy konkrétan mennyien aktívak közülük.

A webes változat érkezését már idén februárban beharangozta Nick Fox, kommunikációs igazgató egy twitterüzenetben, amelyben kezdetleges képet is mutatott a fejlesztés aktuális fázisáról. Júliusban pedig Amit Fulay, az Allo termékigazgatója jelentette be, hogy már csak "pár hetet" kell várni az új változat megjelenésére. A böngészős Allo mostanra érkezett meg, de a várakozáshoz képest viszonylag kevés felhasználó tudja elérni.

Egyrészt csak Chrome böngészőből lehet megnyitni az új oldalt, amely egy QR kód leolvasását kéri a folytatáshoz. A kódot pedig csak androidos készülékről lehet leolvasni, méghozzá olyanról, amely lehetőleg a legfrissebb Allót futtatja. A legutóbbi 16-os számú verzió két napja tölthető le a Play-ből, de a 9to5Google tapasztalatai szerint maga a QR-kódos megnyitás a 15-ös verzióval is működik. A mobilalkalmazás párosítása a webes változathoz egyébként ahhoz hasonló, mint amit a Facebook is használ a WhatsAppnál. Hamarosan pedig már a böngészős Allót az iOS-es felhasználók is igénybe vehetik a Google ígérete szerint.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

További megkötés, hogy a webváltozat egy az egyben tükrözi a mobilalkalmazást. Így ha a telefon lemerül, akkor a böngészős Allo sem használható tovább - teszi hozzá a TechCrunch. Összességében viszont a webes verzió olyan, mint amilyennek a februári beharangozáskor is látszott, a kétpaneles ablak bal oldalán találhatóak a kapcsolatok, jobbra pedig az üzenetek - akárcsak más chates szolgáltatásokban. Egy külön menüpontból hívhatóak elő az emojik és matricacsomagok, továbbá itt is megjelenik a Google Assistant támogatás a log történettel együtt.

A felhasználókat viszont még mindig zavarja, hogy a Google stratégiája nem egészen egyértelmű a sokféle chatappal kapcsolatban. A korábbi zászlóshajóként számon tartott Hangouts mellé érkezett tavaly a chateléshez szánt Allo és a videóhívásokhoz használható Duo. Közben pedig a Hangouts is kettévált a Chat és a konferenciahívós Meet szolgáltatásokra, amelyek inkább a vállalat felhasználókat célozzák. Pont egy hete pedig a YouTube is beizzította az üzenetküldő funkciót, amellyel a videók kapcsán lehet az ismerősökkel beszélgetést indítani - ezzel pedig már teljesen zavarossá vált, hogy mi a célja a Google-nek a sokféle üzenetküldős és videóhívós alkalmazással kapcsolatban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról