Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 21. 10:23

Letölthető a Google AI-jal turbózott chatappja

Már a Play Store-ban a Google májusban belebegtetett csevegőalkalmazása, az Allo. Az app mesterséges intelligencia segítségével száll be a beszélgetésekbe, és a szöveges tartalmak mellett a képeket is értelmezi.

Hivatalosan is elrajtolt a Google mesterséges intelligenciával felturbózott csevegőappja, az Allo. A keresőóriás fejlesztői konferenciáján, májusban bejelentett alkalmazás a hagyományos üzenetküldési-fogadási képességek mellet több érdekes funkciót is hoz. Félig-meddig kísérleti szoftverről van szó, amely nem illeszkedik egyértelműen a cég portfóliójába - a hanyagolt Hangouts app volt eddig a zászlóshajó a területen, mellé érkezett a Duo, illetve most az Allo.

A mesterséges intelligencia persze ott hiányzott a képletből, nem úgy az Allo esetében: az app személyre szabott válaszok generálásával segít be a beszélgetésekbe, az ugyancsak a Google I/O konferencián bejelentett, a Google Now evolúciójának következő lépcsőjét jelentő Assistant fejlett kontextusértelmező képességeinek hála. A szoftver az adott szövegkörnyezethez, illetve a felhasználó személyes stílusához is igazítja a válaszokat, ráadásul nem csak szöveges tartalmakat képes értelmezni, de a küldött képeket is - a különböző fotók hatékony felismerése a Google Photosból lehet ismerős. Az appban egyébként magával a Google Assistant chatbottal is szóba elegyedhetünk, amely Google-keresési eredményekkel igyekszik megválaszolni a kérdéseket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

2016-ban egy valamirevaló üzenetküldő appból sem hiányozhat a végpontok közötti titkosítás, ez az Allóban is adott, noha alapértelmezetten nincs bekapcsolva, hiszen ha a Google által használt AI nem látna bele az üzenetekbe, ajánlásokat sem tudna adni. Az inkognitó üzemmód bekapcsolásával tehát az AI-rásegítés eltűnik, cserébe viszont garantáltan biztonságosan cseveghetünk. A titkosítást a keresőóriás az Open Whisper Systemsszel, a Snowden-kedvenc Signal fejlesztőivel együttműködve építette be a szoftverbe.

Végül, de nem utolsó sorban az app az írott "hangerő" szabályozására is lehetőséget ad Whisper Shout funkciójával: az üzenetküldés gombot hosszan nyomva, egy csúszka segítségével szabályozhatjuk a megjelenő szöveg méretét, így egészen apró betűs "suttogás", illetve jókora karakterekkel szedett "kiabálás" is lehetséges az alkalmazásban. Az Allo használatához nem kell Google-fiókkal regisztrálni, ahhoz csak a felhasználó telefonszámára van szükség, akárcsak más, elsősorban okostelefonokat célzó üzenetküldő appoknál, mint a Viber vagy a Telegram. Egyelőre csak az Allo androidos verziója érhető el, de valószínűleg az iOS-os változatra sem kell sokat várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról