Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 5. 12:00

Az Intel magas árai az AMD felé terelik a vásárlókat

A német Mindfactory friss számai alapján három eladott asztali CPU-ból már csak egyetlen Intel.

Szokásához híven részletezte novemberi processzoreladásait a Mindfactory. A német kiskereskedés kimutatása alapján tovább nőtt az AMD processzorok iránti kereslet, Intelt már csak a vásárlók alig egyharmada választott. A termékekből származó bevétel alapján mások az arányok, hisz bár az Intel konkurense itt is vezet, a lényegesen alacsonyabb, 197 eurós átlagos eladási árnak köszönhetően "csak" a forgalom 56 százaléka származik AMD központi egységekből. A legutóbb az előző évtized közepén tapasztalt fordulat hátterében a tervezőcég Ryzenekkel bemutatott erős formajavulása, illetve az Intel ellátási problémáinak együttese áll.

mindfact1
A részletesebb bontásból kiderül, hogy az értékesített AMD processzorok immár bő kétharmada, egészen pontosan 68 százaléka volt valamilyen Pinnacle Ridge kódnevű termék. Az áprilisban bemutatott Ryzen 2000-es CPU-k szépen kiszorították a közvetlen elődöket, az első szériának már csupán 17 százalék jutott. Említésre érdemes a Raven Ridge, amelyet mindössze a vásárlók 13 százaléka választott. Bár a CPU-t integrált GPU-val párosító fejlesztés alapvetően jól sikerült, a piac láthatóan acélosabb megoldásokra, 6-8 magos processzorokkal társított erősebb (diszkrét) grafikus vezérlőkre vágyik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A konkurens Intel oldalán már szinte teljes a Coffee Lake uralom. A bő egy éve piacon lévő (legfeljebb) hatmagos processzorok az eladások 71 százalékáért feleltek, a közelmúltban bemutatott Coffee Lake Refresh, vagyis a nyolcmagos variáns pedig már 21 százalékot hasított ki magának. Ezek tükrében nem meglepő, hogy a Kaby Lake-nek már csak 7 százalék jutott, igaz ezen modellek termelését a szűkös gyártókapacitás miatt már be is fejezte az Intel. Mindent egybevéve a Mindfactory nagyjából 7400 darab Intel, illetve 16 500 darab különféle AMD asztali processzort értékesített november során.

mindfact2
A tetemes különbség ugyanakkor nem tükröződik a forgalomban. Bár az AMD szeptember óta már bevétel szempontjából is vezeti a listát, a lényegesen, 74(!) százalékkal magasabb, 343 eurós átlagos eladási ár miatt itt kisebb az Intel lemaradása. A jelenség legfőbb oka, hogy a processzorgyártó egyes vizsgált termékei jellemzően drágábbak, igaz ezért cserébe rendszerint magasabb számítási teljesítményt is nyújtanak. Például míg az Core i9-9900K nettó 500 dollár körül mozog, az egyazon szegmenst célzó Ryzen 7 2700X csak nettó 350 dollárba kerül. Az Intel helyzetét könnyíti valamelyest, hogy hazánkhoz képest a német piac lényegesen kevésbé árérzékeny. Ezzel együtt a Core asztali processzorokból valamivel több mint 2,5, az AMD termékeiből pedig 3,2 millió euró folyt be a Mindfactory kasszájába.

a címlapról