Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 16. 14:56

További áremeléssel kívánhat kellemes karácsonyt az Intel

Iparági pletykák szerint 2 millió darabbal csökkenti dobozos CPU-inak szállítását az Intel, ami további áremelkedéshez vezethet.

Tovább emelkedhet egyes népszerűbb dobozos Intel processzorok ára a következő hetekben. Iparági pletykák szerint a gyártó 2 millió darabbal csökkenti az egyedileg összeállított asztali PC-kbe szánt, kiskereskedelmi forgalomban elérhető CPU-k darabszámát az év végéig. Bár a termékek listaárán nem változtatna az Intel, a drasztikusan megvágott darabszám a videokártyáknál közelmúltban tapasztalt módon automatikus áremelkedést eredményezne a disztribútoroknál, amely egészen a kiskereskedőkig legyűrűzne. A Digitimes szerint a lépésre az OEM partnerek igényei miatt van szükség, a felszabadult kapacitást egyes notebookokba és szerverekbe szánt modellek előállításához csoportosítja át az Intel.

Arról egyelőre nincs információ, hogy mennyivel emelkedhet tovább az érintett termékek ára, a pontos változás minden bizonnyal az aktuális készlettől és a piaci igényektől függ majd. Az Intel gyártókapacitásának szűkössége miatti áremelkedés első hulláma szeptemberben érte el a piacot. Ekkor egyes, jellemzően 200 dollár alatti modellek árcédulája 40-60 százalékkal emelkedett, míg más típusoknál 10-30 százalék között alakult a változás. A kora őszi áremelés az olcsóbb és népszerűbb Core modelleknél okozott drasztikus változást, a Core i3-8100 ára ugyanis 61 százalékkal ugrott meg alig négy hét leforgása alatt, az i5-8400-é pedig kereken 40 százalékkal emelkedett. A felsőházban kevésbé drasztikus volt a hatás, így az i7-8086K ára "csak" 10, az i7-8700K-é pedig 20 százalékkal nőtt. Mindez nem meglepő, hiszen az i5-ből és i3-ból jellemzően több fogy, az Intel azonban a drágább modellek gyártásának adott nagyobb prioritást, ezeket ugyanis vastagabb profittal lehet értékesíteni.

intelchr

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek megfelelően most is a vékonyabb árréssel értékesített, belépőszintű és középkategóriás modellek szenvedhetik meg leginkább az Intel stratégiai lépését. Ezen processzorok ugyanakkor nem bírnak el akármekkora emelést, további 20-40 százalékkal pedig már nagyon vékonyra olvadna a közép- és felsőház közötti különbség, amely miatt a vásárlók egy része valószínűleg inkább i7-es (vagy i9-es) modellt választana. Emiatt borítékolhatóan a felsőház sem ússza meg emelés nélkül, így viszont a versenyképes AMD Ryzenek jelenthetnek majd még nagyobb konkurenciát az Intel számára.

Ahogy a napokban arról az Asus elnök-vezérigazgatója beszámolt, a kevesebb leszállított processzor miatt az alaplapok eladásai is számottevően csökkenthetnek. A Digitimes friss híre szerint az utolsó negyedévben a vártnál akár 10-20 százalékkal is csökkenhetnek az alaplapos eladások, ami miatt egyéb komponensekből (pl. videokártya) is lényegesen kevesebb fogyhat. Emiatt a nagy tajvani gyártók a korábban vártnál alacsonyabb profitra számítanak, az elsősorban VGA-kkal foglalkozó TUL például már üzemi veszteséggel kalkulál a vártnál 2 millióval kevesebb Intel processzor miatt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról