Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 29. 08:00

Túlárazták a Samsung első QLC NAND-os SSD-it

Pár hónappal a konkurens Intelt követően a Samsung is piacra dobta QLC NAND-os konzumer SSD-it. A SATA csatolós 860 QVO három modellel jelent meg, némileg rendhagyó módon 1 terabájtról indítva a kínálatot.

Az új meghajtók, illetve az azokban található, cellánként négy adatbit tárolására képes NAND-ok egyik küldetése az SSD-k ármérséklődésének katalizálása, illetve a merevlemezek további kiszorítása lenne, ám a Samsung ezt egyelőre másképp gondolja. Az 1 terabájtos modell árcédulája ugyanis két esetben is magasabb, mint a hasonló kapacitású, ám gyorsabb és strapabíróbb 860 EVO-ké, ezért jelen formájában nem hozhat magával árcsökkenést a dél-koreai gyártó új SSD-je.

A piac első, cellánként négy adatbitet tároló 3D NAND-ját még május végén mutatta be az annak fejlesztését közösen végző Intel és Micron. A QLC flashmemóriának hála egységnyi lapkaterület mellett harmadával növelhető az adatsűrűség, amit meglovagolva számottevően csökkenhet a chipekre épülő különféle termékek, például SSD-k ára. Mindezért cserébe ugyanakkor kétharmadával csökken a cellák írási ciklusainak száma. A Micron egy korábbi közleménye szerint a TLC 3000-es P/E (programozás/törlés) ciklusához képest az első QLC-s NAND csupán 1000 P/E-re képes. Bár első olvasatra a különbség tetemesnek tűnik, az 1000-es érték nem tekinthető rossznak. Az ugyanis egyezik az első TLC-s megoldások értékével, mely a mindennapi használatban nem jelentett korlátot.

860_qvoforrás: AnandTech

A Samsung egyelőre jóformán semmilyen technikai részletet nem közölt 64 rétegű QLC-s NAND-járól, így talány, hogy a 33 százalékkal magasabb adatsűrűség pontosan mekkora kompromisszumot kívánt a P/E ciklusok számában. A 860 QVO SSD-k garancián belüli terhelhetőségéből valamelyest lehet következtetni a cellák strapabírására. Az 1 terabájtos QLC-s modellre 360 TBW-s (Terabytes Written) értéket adott meg a Samsung, amivel szemben a TLC-s NAND-okra felhúzott 1 terabájtos 860 EVO 600 TBW-s értékkel rendelkezik. Ennek tükrében a 860 EVO borítékolhatóan tovább bírja a gyűrődést, legalábbis erről árulkodhat az alapállásban 66 százalékkal magasabb TBW érték, illetve a 2 évvel hosszabb, 5 éves garancia. 860 QVO terhelhetősége ennek ellenére egyáltalán nem tekinthető rossznak. A 360 TBW-s értéket a vásárlók zöme megközelíteni sem fogja soha, átlagos használat mellett még az évi 10 terabájtos írási mennyiséget is nehéz átlépni, a QLC-s Samsungot strapabírásával tehát a célközönségnek vélhetően nem lesz problémája.

Na de mi a helyzet a sebességgel? A P/E ciklusok mellett ez jelenti a másik nagy kérdőjelet, a cellákba betuszkolt plusz egy adatbit miatt ugyanis duplázódott a tároláshoz szükséges töltésszintek száma, az egyes szintek közti különbség pedig csökken. A NAND flash cellák így, vagyis töltésszint (pontosabban elektronok) formájában tárolják az adatokat, amelyek növelésének velejárója, hogy a különféle műveletek elvégzéséhez hosszabb időre van szükség. Ennek tükrében nem csoda, hogy a TLC-nek hála mostanra kvázi szériafelszereltséggé vált az SLC gyorsítótár, mely nélkül nagyon alacsony szekvenciális írási értéket nyújt a 860 QVO SSD. Az 1 terabájtos modellnél ez mindössze 80 MB/s-ot jelent, a 2 és 4 terabájtos típusok pedig ennek duplájára, vagyis 160 MB/s-ra képesek. Előbbi értékre már az újabb merevlemezek is simán képesek, sőt, a gyorsabb asztali modellek a 160 MB/s-t is könnyen megugorják.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az említett SLC cache ezen persze valamelyest javít. Mindhárom 860 QVO modell 6 gigabájt ilyen, 520 MB/s-os tempóra képes fix gyorsítótárral rendelkezik, amely szabad és tárkapacitás függvényében 42 vagy 78 gigabájtig bővülhet. Ez hasonlóan működik mint arról az Intel 660p esetében beszámoltunk, a vezérlés a még rendelkezésre álló hely függvényében dinamikusan bővíti vagy szűkíti az SLC NAND-os területet.

860_qvo_ssd

Az SSD-k gyorsasága sokkal inkább a véletlenszerű művelet-végrehajtásban rejlik, ennek köszönhető az operációs rendszer és az alkalmazások villámsebes indulása. Bár a nyers számokat tekintve a TLC-s 860 EVO ebből a szempontból is egyértelműen felülmúlja a 860 QVO-t, egy átlagos merevlemeznél még így is fényévekkel (legalább harmincszor) gyorsabb a Samsung legújabb SSD-je. Az OS vagy az alkalmazások indulását ugyan nem vizsgálja az AnandTech tesztje, de az eddigi tapasztalatok alapján a felhasználó számára is érzékelhető különbség elhanyagolható lehet a TLC-s és a QLC-s SSD között, így merevlemez helyett a 860 QVO is jó választás lenne.

A feltételes mód nem véletlen, a Samsung ugyanis gondoskodott róla, hogy a még HDD-vel sínylődő potenciális vásárlók ne rohamozzák meg a kiskereskedéseket 860 QVO SSD-kért verve a pultot. A legkisebb, 1 terabájtos modellért jelenleg nettó 150 dollárt kér a dél-koreai vállalat, amely nagyjából 20 dollárral magasabb a hasonló kapacitású, minden szempontból jobb paraméterekkel bíró 860 EVO árcédulájánál. Ennek fényében nem sokan választhatják majd a legkisebb 860 QVO-t, melynek jelenleg 100 dollár környékén lehetne létjogosultsága. A 2 terabájtos modell sem áll sokkal jobban, a nettó 300 dolláros ajánlott összeg ugyanis szinte pontosan egyezik a hasonló kapacitású 860 EVO árával. Egyedül a 4 terabájtos típusnak sikerült reális árcédulát szabni, a nettó 600 dolláros összeg ugyanis közel 200 dollárral alacsonyabb az ugyancsak 4 terabájtos 860 EVO áránál.

Mindezek ellenére kár lenne temetni az QLC-s SSD-ket. Az árcédulákon viszonylag könnyen tud faragni a Samsung, ami idővel borítékolhatóan meg is történik majd. Ezzel párhuzamosan garantáltan fejlődni fog a "négybites" technológia, melynek eredményeképp strapabíróbb és gyorsabb QLC-s NAND-ok érkezhetnek a következő években, még olcsóbb SSD-knek megágyazva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról