Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Európa húzta az okostelefon-piacot az EMEA régióban

Hlács Ferenc, 2018. november 21. 13:49

Az idei harmadik negyedévben kevesebb telefon talált gazdára - de drágábban.

Felemás eredményekkel zárta az idei harmadik negyedévet az okostelefon-piac az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban: az IDC kutatása szerint a szegmensben majdnem 5 százalékkal kevesebb eszköz talált gazdára mint egy évvel ezelőtt, azok viszont 10 százalékkal több bevételt termeltek, mint a 2017-es Q3-ban. Ez összesen 89 millió eladott eszközt jelent a régióban, 29,8 milliárd dollár értékben.

A növekedés motorja leginkább Európa volt, élén a nyugati és közép-európai országokkal, de a kutatók szerint a keleti régiók is szépen teljesítettek. A Közel-Kelet és Afrika ehhez képest inkább visszaesést mutatott, mind a darabszám, mind a bevétel tekintetében. Az EU, az Európai Gazdasági Térség és Svájc a fenti összegből 19 milliárd dollárért felel, ahol egyébként a drágább modellekre is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

A dobogós gyártók listája itt is hasonlóan alakul mint a globális rangsor esetében. Az élen a Samsung lovagol, a térségben 26,8 millió eladott telefonnal és 30,1 százalékos piaci részesedéssel - ez a cég számára mintegy 14,6 százalékos visszaesést jelent darabszámban a tavaly ilyenkor produkált eredményekhez képest, piacrésze pedig 3,5 százalékponttal csökkent. Az ezüstérmes Huawei viszont elképesztő növekedésen van túl, 55 százalékot hízva 17,2 millióra ugrottak eladásai, piacrésze pedig 11,9-ről 19,3 százalékra lőtt ki. Miután az USA piacán a gyártó készülékei nehéz helyzetben vannak, Európa különösen fontos célpontot jelent a kínai gyártó számára - az IDC szerint Európában köt ki a Huawei okostelefon-exportjának közel fele.

spemea

A harmadik helyen az Apple áll, amely szintén visszaesést könyvelhetett el, 6 százalékos csökkenés után eladott darabszáma 12,5 milliónál állt meg, ezzel valamicskét piacrésze is fogyott, 14,2-ről 14 százalékra. A jelentés azonban itt megtévesztő lehet, hiszen a cég új iPhone XS modelljei éppen a negyedév végén váltak elérhetővé, az olcsóbb, XR kiadás pedig már a Q4 elejére csúszott, így ezek eladásai a következő negyedév számait gyarapítják majd.

A listára az Európában kevéssé ismert Transsion is feljutott, amelynek 7,9 millió telefonja 19,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért darabszámot - ez a rangsor negyedik helyére juttatta a vállalatot, 8,9 százalékos piaci részesedéssel. Ugyancsak kínai gyártóról van szó, amely olyan brandeket tömörít, mint a Tecno, Infinix vagy a Spice. A cég elsősorban az afrikai piacot szolgálja ki.

A TOP5-ben már a Xiaomi is ott van Európában is: a kínai gyártó nem kis lendülettel, az előző év hasonló időszakához képest 131,6 százalékos ugrással a 4,4 millió darab telefont tudott eladni, ezzel pedig a tavalyi Q3-as 2 százalékos részesedése több mint duplájára, 4,9 százalékra nőtt. Az egyéb kategória az EMEA régióban is folytatta zsugorodását, 20,2 millió eladott eszköz sorolható ide, 30,8 százalékkal kevesebb mint tavaly - az ide tartozó gyártók összesített piaci részesedése így 22,7 százalékra esett vissza az egy évvel ezelőtti 31,2 százalékról.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.