Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 16. 09:30

Az AMD piacra dobta a Radeon RX 590-et, de minek?

A Radeon RX 590 jól szemlélteti, hogy egy kiöregedett grafikus mikroarchitektúrára mennyire nehéz versenyképes terméket építeni.

Régi-új asztali videokártyát mutatott be a Radeon RX 590 személyében az AMD. A specifikációk és az első független tesztek fényében bátran ki lehet jelenteni, hogy nem ez lesz a tervezőcég áttörés-terméke. Az RX 590-en található Polaris 30 GPU ugyanis az AMD egy korábbi, lassacskán három éves GCN4 mikroarchitektúrára épül (ami maga is csak a GCN3 finoman módosított változata), amely részben meg is pecsételte a videokártya sorsát. További hendikep, hogy gyártástechnológiában sem történt komolyabb előrelépés, a 14-ről 12 nanométerre váltásból ugyanis alig profitált valamit a Polaris. Az AMD becsületére szóljon, hogy legalább a címkézőpisztolyt nem tekerte túl, az 580 és 590 modellszámok közötti különbség ugyanis reálisan mutatja a két termék közötti különbséget.

Az új Radeon alapjául szolgáló Polaris 30 elnevezés mögött egy (papíron) kisebb, 12 nanométeres csíkszélességen készülő lapkát jelent. A GlobalFoundries fejlesztése a lassan immár két éve élesben alkalmazott 14LPP-hez képest (ezzel készült a Polaris 10 és 20 is) 10 százalékkal nagyobb tranzisztorteljesítményt és 15 százalékkal magasabb sűrűséget nyújt. Ezen előrelépést az AMD sikerrel kamatoztatta a tavasszal bemutatott 2000-es Ryzen szériával, a processzorok ugyanis változatlan TDP mellett hoztak magasabb IPC-t és órajelet. Az RX 590-en szolgálatot teljesítő Polaris 30 már nem dicsekedhet ekkora javulással, hisz bár a végrehajtóegységek órajele 15-17 százalékkal nőtt, a videokártya TDP-je ezt nem csak lekövette, de túl is szárnyalta, az alapvetően magas, 225 wattos fogyasztási keret ugyanis bő 21 százalékkal múlja felül az RX 580 értékét.

rx590

Radeon RX 590 - minek van?

Mindezt a független tesztek is alátámasztják, az RX 580-hoz képest ugyanis átlagosan nagyjából 12-13 százalékot gyorsult az RX 590, amivel bár sikerült egyértelműen átugrani a GeForce GTX 1060-at, a GTX 1070 továbbra is csak a távolból integet, a két kártya között kicsivel 20 százalék feletti a különbség.

Míg a megjelenési tempó javult, addig a hatékonyság tovább romlott. A Radeonok évek óta küzdenek ezzel a problémával, amin sem a GCN5, sem pedig a 12 nanométer nem tudott érdemben változtatni. Ebből a szempontból az RX 590 visszalépés, a teljesítmény/fogyasztást vizsgáló tesztekben még az RX 580 amúgy igencsak gyenge hatékonyságát is sikerült pár százalékkal alulmúlni. Ennek értelmében a legújabb Polaris számít a legkevésbé hatékonynak, a TechPowerUp szerint ugyanis az RX 580 (Polaris 20) 4-5, az RX 480 (Polaris 10) pedig 18-20 százalékkal jobb eredményt produkál. A tendencia lehangoló, hisz míg az Nvidia évek óta folyamatosan javít a kritikus fontosságú mutatón, addig az AMD épp az ellenkező irányba lépdel, ami nyilvánvaló versenyhátrányt eredményez.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezek tükrében az AMD nem is kér egy vagyont a Radeon RX 590-ért, amely nettó 280 dollárért vásárolható meg. Ez nagyjából 30-40 dollárral magasabb a 6 gigabájtos GeForce GTX 1060 áránál, amelynél a Radeon átlagosan bő 10 százalékkal gyorsabb. A csekély felárért és tempóelőnyért cserébe azonban közel kétszer annyit fogyaszt az AMD kártyája, amely így erősebb tápegységet kíván, illetve hűtéstől függően zajosabb is lehet. A tervezőcég szerencsétlenségére már teljesen lecsendesedett a bányászláz, így már abban sem lehet reménykedni, hogy valamilyen alternatív felhasználáshoz megveszik majd az új terméket. Ahogy arról a cég nagyjából három hete beszámolt, a kriptománia vége egy nagyjából 150-200 millió dolláros lyukat ütött a forgalomban, amit versenyképes termékek híján még jó darabig nehezen foltozhat majd be az AMD.

Odébb van a megváltó

A már régóta nyilvánvaló zsákutcát jelentő GCN-t tekintve nem csoda, hogy az AMD hónapok óta egy új grafikus mikroarchitektúrán dolgozik. Egy ilyen projekt viszont éveket ölel fel, tehát 2020 előtt nem várható a Zenhez hasonló messiás Radeon fronton. A jövőre datált 7 nanométeres GCN származék Navi vélhetően csak szépségtapaszként szolgálhat, így igazi versenyre még jó ideig nem érdemes számítani. Legkorábban az évtizedforduló környékén pezsdülhet fel a konkurenciaharc, hisz az Nvidia és az AMD mellé harmadik játékosként az Intel is megérkezik majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról