Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Az Asusnak is fáj az Intel ellátási problémája

Asztalos Olivér, 2018. november 15. 09:30

Az Asus vezérigazgatója szerint az előzetesen vártnál tovább tart majd a processzorhiány.

Még a jövő év második negyedévében is folytatódhat az Intel ellátási problémája - állítja Jerry Shen, az Asus elnök-vezérigazgatója. A tajvani vállalat saját bőrén érzi a processzorgyártó problémáját, elegendő CPU híján ugyanis kevesebb alaplapot vásárolnak, amely valamelyest rányomja bélyegét a piacvezető cég pénzügyi teljesítményére. Emellett az USA és Kína közötti kereskedelmi háború sem kedvez az Asusnak, illetve a notebookok piacán tapasztalt egyre éleződő konkurenciaharc is nehezíti a gyártó helyzetét. Mindezek hatására már nem számol növekedéssel az idei utolsó negyedévre a cég, a PC-piacon stagnálásra, a komponensek piacán pedig nagyjából 5 százalékos csökkenésre van kilátás.

A Digitimesban megjelent nyúlfarknyi megszólalásban Shen megerősíti, hogy az Intel csak felsőkategóriás processzorokból, Xeonokból és Core i7/i9 termékekből képes nagyjából elegendő mennyiséget szállítani, belépőszintű CPU-kból nagyon szűkös a kínálat, mely helyzet a vezérigazgató szerint akár jövő nyárig sem változhat érdemben. Ez némileg ellentmond a korábbi, hivatalosan nem megerősített híreknek, mely szerint jövő év első negyedévében normalizálódhat a processzorellátás. Ennek értelmében néhány hónapig még biztosan szűkös lesz a belépőszintű és középkategóriás CPU-k kínálata, ami a vásárlók egy számottevő részét tarthatja vissza a vásárlástól. Ez értelemszerűen kevesebb eladott alaplapot, illetve egyéb más komponenst (pl. videokártya) jelenthet, ami az Asus egyik fő bevételi forrását jelenti.

asus

Elsőként szeptemberben látott napvilágot, hogy az Intel nemes egyszerűséggel kifutott 14 nanométeres gyártókapacitásából. Ennek oka, hogy nagyjából egy időben nőtt meg minden fronton a 14 nanométeres lapkák iránti igény, miközben az immár négy éve futtatott gyártástechnológia tehermentesítésére (is) hivatott 10 nanométer kihozatala a vártnál csak sokkal lassabban javul. Ez az asztali kliensprocesszorok esetében olykor 20-60(!) százalékos áremelkedést eredményezett. A termékpalettát szemlélve nem meglepő, hogy csúcsra vannak járatva a gyártósorok, a vállalatnak ugyanis szinte az összes processzorát, az új generációs lapkakészletek egy részét, valamint a pár hete megjelent iPhone-ok rádiós modemeit is 14 nanométeren kell termelnie, ez utóbbit több tízmilliós darabszámban.

A kereskedelmi háború sem segít

Shen ugyancsak negatív befolyásoló tényezőként említi USA és Kína közötti kereskedelmi háborút. A vállalat számára fontos piacot jelentő távol-keleti országban, valamint például Oroszországban és Indonéziában, illetve más fejlődő országokban is sokat romlott a helyi pénz értéke, ami növelte az Asus kiadásait. Mindezek hatására a harmadik negyedévben 43 százalékkal 108 millió amerikai dollárra csökkent a tajvani vállalat nyeresége, a három lezárt negyedévet tekintve pedig 39 százalékkal 227 millió dollárra mérséklődött a nyereség.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.