Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 29. 12:36

Gigafelvásárlás: 34 milliárdért viszi a Red Hatet az IBM

Ez a vállalat történetének eddigi legnagyobb értékű felvásárlása, a páros hibrid felhőben törne az élre.

Gigafelvásárlást jelentett be az IBM, a cég nem kevesebb mint 34 milliárd dollárért vásárolja fel a nyílt forrású Red Hatet, hibrid felhős szolgáltatásainak erősítésére - ha a szabályozók és részvényesek is rábólintanak, ez lehet a vállalat történetének legnagyobb felvásárlása. A Red Hat az akvizíciót bejelentő közleményében a megállapodásról mint 2018 legfontosabb tech-cég összeolvadásáról beszél, amivel valószínűleg nem jár messze az igazságtól.

Az IBM és a Red Hat együttműködése több mint két évtizedre nyúlik vissza, a cégek szerint az összeolvadás így evolúciós lépésnek is tekinthető. A nyílt forrású fejlesztéseiről ismert vállalat a felvásárlás után továbbra is önálló egységként működik majd az IBM Hybrid Cloud üzletágának szárnyai alatt. A felek azt is hangsúlyozzák, hogy a tranzakciót követően a Red Hat megtartja céges kultúráját, nyílt vezetési modelljét és hozzájárulásait a nyílt forrású projektekhez, valamint fejlesztési modelljét. A Red Hat jelenlegi együttműködéseit sem érinti az akvizíció, egyebek mellett az Amazon Web Services, a Microsoct Azure, a Google Cloud és az Alibaba is marad a cég partnereinek listáján, az IBM Cloud mellett. Ennek megfelelően a ismert Red Hat termékek fejlesztése is változatlanul folyik majd, legalábbis egyelőre. A cég vezérigazgatója Jim Whitehurst megtartja pozícióját, illetve bekerül az IBM senior menedzsment csapatába is, ahol közvetlenül Ginni Rometty vezérigazgatónak jelent majd.

ibmill

Az 1993-ban alapított, kaliforniai központú Red Hat leginkább a cég nevével fémjelzett, Red Hat Enterprise Linux nagyvállalati Linux-disztribúciójáról lett ismert, de mára egy sor egyéb vállalati szoftvert is kínál, a tároló és middleware termékektől egészen az RHV (Red Hat Virtualizaton) nagyvállalati virtualizációs megoldásig. A cég emellett rengeteg szabad szoftveres projektet felügyel, illetve a 2016 óta a Linux kernel második legnagyobb hozzájárulója.

A Red Hat szerint bár a nagyvállalatok jellemzően többféle cloud megoldást is használnak, mégis munkafolyamataik mintegy 80 százaléka továbbra sem került át felhős környezetbe - a cég szerint ez elsősorban a zárt felhős szolgálatatásoknak köszönhető, amelyek megnehezítik vagy akár ellehetetlenítik a vállalati adatok mozgatását a különböző cloud megoldások között, a többféle, egymással nehezen együttműködő felhő használata pedig menedzsment- és biztonsági problémákat is hordoz. Az összeolvadást követően a két vállalat ezekre a problémákra fókuszálna a hibrid felhős megoldások népszerűsítésével.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Red Hat az akvizícióval komoly előnyhöz juthat a piacon, hiszen hozzáférést kap az IBM sales erőforrásaihoz, amivel termékportfóliója sokkal inkább reflektorfénybe kerül a nagyvállalati szegmensben, ahol a nyílt forrású megoldások jellemzően nem tudnak akkora láthatóságot szerezni maguknak, mint versenytársaik. Az IBM célja persze nem merül ki abban, hogy a Red Hatet rivaldafénybe tolja, ahogy a cégek közleményükben is aláhúzzák, a lépéssel a "vezető hibrid felhőszolgáltatót" hoznák létre, széles körben nyitva a nyílt forrású technológiák felé. Az biztos, hogy a Red Hattel kiegészülve az IBM stagnáló bevételeket, és egyre gyengébb nyereséget produkáló felhős üzletága végre lendületet kaphat, ami segíthet behozni lemaradását az olyan szereplők, mint az Amazon, Google vagy a Microsoft mögött, amely éppen virágkorát éli. Persze a Red Hatnél sem minden fenékig tejfel, ahogy a Wired is kiemeli, a cég részvényei június végén egy nap alatt 14 százalékot zuhantak, miután a cég közzétette szerény negyedéves eredményeit, azóta pedig további 17 százalékkal estek vissza.

Ennek fényében nem csoda, hogy elemzők szerint a csillagászati, 34 milliárd dolláros felvásárlási ár még az cégek kaliberét szem előtt tartva is igen magasnak mondható, így az üzlet lezárulta után tempós növekedést kell majd produkálnia a párosnak a felhős szegmensben, hogy a megállapodás kifizetődő legyen. Ezen a téren mindenesetre a cégek egy ideje már elkezdték a munkát, a duó idén májusban jelentette be, hogy összefog a hibrid cloud szegmens felpörgetésére. Akkor a vállalatok a Red Hat OpenShift Container Platform és az IBM Cloud Private összeboronálásával kezdték az együttműködést.

A vállalatok megegyezése alapján az IBM részvényenkénti 190 dolláros áron veszi meg a céget, továbbá 2020-ban és 2021-ben a tervek szerint szünetelteti majd részvényvisszavásárlási programját az akvizíció miatt. Az üzlet még a felelős szabályozók, illetve a Red Hat részvényeseinek jóváhagyására vár, a tervek szerint ha minden rendben megy 2019 második felében zárulhat majd le. Idén a tech-óriások nagyon lelkesen kapkodtak a nyílt forrású megoldások után, elég a GitHub felvásárlására gondolni, amelyet a Microsoft 7,5 milliárd dollárért kebelezett be (az akvizíció épp a napokban zárult le), vagy épp a Salesforce 6,5 milliárdos üzletére, amelynek során a MuleSoftot kebelezte be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról