Szerző: Gálffy Csaba

2018. október 26. 17:14

Hivatalos: a Microsofté a GitHub

Elhárult minden akadály a felvásárlás elől, így a felek pontot tettek a folyamat végére. Lássuk mi változik!

Hivatalosan is lezárult a GitHub felvásárlása a Microsoft által, mától a redmondi szoftverház leányvállalataként működik tovább a fejlesztői platform. A GitHub háziblogján Nat Friedman, a cég érkező vezérigazgatója be is jelentette a hamarosan bekövetkező változásokat - és azt is, hogy mi marad változatlan.

A Microsoft még június elején jelentette be, hogy felvásárolja a GitHubot, 7,5 milliárd dollárért. A tranzakció végrehajtásához azonban néhány hónapra szükség volt, ennek jelentős részét az vitte el, hogy a nagyobb piacok versenyügyi hatóságai rábólintsanak a felvásárlásra. Most az utolsó beleegyezés is megjött, így immár hivatalosan a Microsofté a függetlenként életképtelennek bizonyult GitHub. A felvásárlás okairól, előzményeiről és részleteiről korábbi cikkünkben emlékeztünk meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy az eredeti bejelentésben is szerepelt, a GitHub független szervezet marad, nem tagozódik be a Microsoft hierarchiájába, hanem különálló, de a Microsoft kizárólagos tulajdonában lévő leányvállalat lesz. Ennek megfelelően a GitHub külön költségvetéssel, könyveléssel és minden egyébbel rendelkezik majd. Fontosabb ennél, hogy a Microsoft különböző szintjein álló döntéshozók nem szólhatnak majd bele a GitHub működésébe, nem rendelhetik alá a platformot más, közel álló termékek és szolgáltatások érdekeinek.

Nat Friedman a következő lépéseket is belengette. Fókuszt kap a Project Paper Cuts, amelyet augusztus végén jelentett be a GitHub: ennek célja a bosszantó apróságokat kiküszöbölni a githubos munkafolyamatokból, hogy a mindennapos munkavégzést ezek ne zavarják. Ennek része a UI/UX fejlesztése, de különböző funkciók is bekerülnek majd. A projektet nem önfejűen hajtja végre a csapat, hanem a közösségi visszajelzésekre támaszkodva állítana fel prioritási listát az ilyen zavaró apróságokról.

Összességében a nagy ígéret, hogy a GitHub és a körülötte kialakult fejlesztői ökoszisztéma megőrzésén fog fáradozni a Microsoft és az új vezetés. Erre van már példa a cég életében, a Minecraft például egy kimondottan sikeres felvásárlás volt (szemben például a Yammerrel és számos más példával). Azt már csak remélni lehet, hogy ezúttal a sikeres példa érvényesül.

a címlapról