Szerző: Gálffy Csaba

2018. október 18. 10:09

IBM: nem húznak a legfontosabb üzletágak

Az előző negyedévek pozitív trendje nem folytatódik, rosszul sikerült az IBM negyedéve. A tőzsdei befektetők pánikba estek, több, mint 8 százalékot esett a papír.

Az elemzői várakozásoktól számottevően elmaradt az IBM negyedéve. A szeptember 30-cal zárt három hónapban a vállalat 18,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 2,1 százalékos visszaesés az előző év hasonló időszakához képest. Az adózott profit érdemben nem változott, maradt 2,7 milliárd dollár.

Ami kiborította a befektetőket, az a "stratégiai imperatívuszok" bevételek sora. A cég az előző negyedévekben erre tette a hangsúlyt, előző negyedévben 20 százalékkal bővült ez a sor. Most sem gyorsabb a növekedés, 10 százalék, ami látványosan elmarad a várt gyors ütemű bővüléstől. Ennek a tételnek kellene lennie az IBM új húzómotorjának, amely fokozatosan bevétel- és profittermelő ponttá válik a cégen belül. A 10 százalékos növekedés azonban nagyon alacsony, és messze elmarad a versenytársak, a Microsoft vagy az Amazon sokszor 50 százalék fölötti növekedésétől.

Az IBM elmúlt pár éve a fokozatos zsugorodásról szólt, előbb teljesen tudatosan, profitra "szálkásítva", később már kényszerből, ahogy a cég képtelen volt visszatérni a növekedési pályára. A kivételt az előző negyedév képezte, amikor végre sikerült megszakítani az évek óta tartó bevételcsökkenést - jellemző, hogy akkor sem valamilyen szexi új szegmens, hanem a mainframe-ek kimagaslóan jó teljesítménye húzta meg a céget.

Irigylésre méltó válság

A fentiek alapján gondolhatnánk, hogy az IBM válságban van - ez bizonyos mértékig igaz, egyelőre nem látszik, hogy újra tudná magát pozicionálni a következő generációs IT irányába, felhős törekvései nem lendületesek. Ezzel párhuzamosan viszont a cég egészségesen profitábilis, pénzügyileg roppant stabil, és bár a munkavállalók már egy ideje saját bőrükön érzik a problémákat, ez az IBM-et egyelőre nem rengeti meg.

ibm2018q3

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyes szegmensekre pillantva: a cég gerincét képező "informatikai szolgáltatások és felhős platformok" nem tudta növelni bevételét, maradt 8,3 milliárdos forgalomnál, jövedelmezősége viszont romlott. Az üzleti szolgáltatások szerény, 3 százalékos növekedéssel 4,1 milliárdig nőtt, profitja azonban maradt hajszálvékony - de legalább emelkedett harmadával. A Cognitive Solutions, amely az üzleti alkalmazásokat gyűjti, 5 százalékot zsugorodott (4,1 milliárd), a vastag profit viszont maradt (1,6 milliárd).

A jó öreg hardveres szegmens növekedése most kifulladt, de ez nem feltétlenül rossz hír, a bázisév (amelyhez hasonlítjuk) szintén nagyon erős volt, az pedig kisebb csoda, hogy a mainframe-bevétel még ehhez képest is tudott 6 százalékot nőni. A Power-alapú rendszereket is nagyon jól fogadta a piac, 17 százalékkal nőtt a bevétel. A tárolós biznisz viszont nem bír feltápászkodni, most 6 százalékos zsugorodásról adott számot. Ezzel együtt a Systems szegmens még mindig a legkisebb, profitja pedig hajszálvékony (és esik) - ezt az IBM a következő generáció befektetésigényének tulajdonítja.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról