Szerző: mz

2000. október 24. 19:40

Az IBM IDE RAID rendszert fejleszt

[EEtimes] Az IBM egy fejlesztői csoportja olyan rendszer fejlesztésébe fogott, mely RAID összeállításban a megszokott SCSI merevelemezek helyett IDE felületre csatlakozó winchestereket használ. A fejlesztés jelentősen csökkentheti a lemezrendszerek öszeállításának költségét - állítja a cég.
A gyors fejlesztés érdekében a csapat egy viszonylag egyszerű áramkört fejlesztett, a funkciók jelentős részét szofveres úton, mikrokóddal látják el. Ennek a megközelítésnek nemcsak gyors fejlesztés, hanem könnyű bővítés, hibajavítás is köszönhető.
Amikor az első RAID vezérlőket elkészítették, a SCSI lemezek még olcsóbbak voltak az integrált vezérlő elektronikát tartalmazó IDE lemezeknél. Azóta - ki tudja, miért - ez a helyzet gyökeresen megváltozott, az IDE lemezek jelentősen olcsóbbak a SCSI példányoknál, miközben teljesítményük, belső felépítésük sok esetben gyakorlatilag megegyezik a drágább egységekével.
A SCSI lemezek számos olyan szolgáltatással és képességgel rendelkeznek, melyet a RAID vezérlők is kihasználnak a teljesítmény növelésére. Ilyen például a command queuing, mely egyszerre több parancs kiadását is lehetővé teszi a lemeznek, így az nem fordul minden parancs után újra és újra a vezérlőhöz.
IDE lemezekkel működő RAID vezérlőt már most is kaphatunk, például az Abit alaplapjaira is integrálnak ilyet. Azonban nagyobb cég - tudomásommal - még nem jelentetett meg hasonló megoldást. Úgy gondolom, ez is az IDE RAID összeállítások életképességét igazolja, illetve a közeljövőben nyilván az IBM szervereiben is találhatunk ilyen rendszereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról