Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A német piacon már megelőzte az AMD az Intelt

Asztalos Olivér, 2018. október 03. 09:20

A Mindfactory szeptemberi statisztikája alapján a vásárlók kétharmada választott asztali AMD CPU-t.

Részletes bontásban közölte szeptemberi, illetve az azt megelőző egy évre vonatkozó asztali processzoreladásainak statisztikáit a német Mindfactory webshop. A hazánkhoz képest lényegesen kevésbé árérzékeny piacon az AMD már átvette a vezetést, a kisebbik x86-os szereplőtől származott a kiskereskedelmi forgalomban értékesített desktop processzorok szinte pontosan kétharmada. Bár forgalomban kisebb az AMD előnye, a Zennel feltámadott cég már a kasszában landolt bevételben is átvette a vezetést, az asztali processzoros eladásokból befolyt összeg 52 százaléka származott Ryzenekből és Threadripperekből.

mindfactory_1

A részletes bontásból kiderül, hogy az értékesített Intel processzorok immár 88 százaléka volt valamilyen Coffee Lake kódnevű termék, és csupán a maradék 11 százalékot tette ki Kaby Lake és Skylake-X. Az AMD esetében vegyesebb volt a felhozatal, ugyanis egyelőre csak 57 százalékig jutott a tavasszal bemutatkozott második generációs, Pinnacle Ridge kódnevű Ryzen. A második helyen a bő másfél éve bemutatkozott első generáció, avagy a Summit Ridge áll, a Raven Ridge APU-k pedig 18 százalékkal szerénykednek a harmadik helyen. A Threadripper a közvetlen konkurens Skylake-X-hez hasonlóan áll a maga szerény 2 százalékával.

A forgalom szerinti bontás egy fokkal érdekesebb. Az Intelnél közel hasonló a felállás, a befolyt összeg mintegy 87 százalékát adták Coffee Lake egységek, 6 százalékot a még piacon lévő Kaby Lake, és ugyanennyit a lényegesen drágább, jellemzően csúcskategóriás Skylake-X. Ezzel szemben az AMD-s értékesítéseknél a Pinnacle Ridge a forgalom 64 százalékát adja, így a Summit Ridge-ből már csak 19, a Raven Ridge-ből pedig mindössze 11 százalék folyt be. A két gyártót egymás mellé téve gyönyörűen látszik, hogy az Intel termékekből származó forgalom az előző hónap végére 48 százalékig esett, miközben az AMD-s bevétel 52 százalékra kúszott fel.

mindfactory_2

A pozícióváltáson túl mindez azt is jelenti, hogy AMD-ből jellemzően az olcsóbb modellek a kelendőbbek, hisz a számottevően alacsonyabb darabszám ellenére forgalomban nem sokkal marad el az Intel. Ennek hátterében elsősorban a készlethiány miatti masszív áremelkedés állhat. Ezt ugyancsak remekül szemléltet a Mindfactory grafikonja, amely alapján egy hónap alatt 26 százalékkal nőtt az öt legnépszerűbb Intel processzor átlagára.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.