Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 3. 09:20

A német piacon már megelőzte az AMD az Intelt

A Mindfactory szeptemberi statisztikája alapján a vásárlók kétharmada választott asztali AMD CPU-t.

Részletes bontásban közölte szeptemberi, illetve az azt megelőző egy évre vonatkozó asztali processzoreladásainak statisztikáit a német Mindfactory webshop. A hazánkhoz képest lényegesen kevésbé árérzékeny piacon az AMD már átvette a vezetést, a kisebbik x86-os szereplőtől származott a kiskereskedelmi forgalomban értékesített desktop processzorok szinte pontosan kétharmada. Bár forgalomban kisebb az AMD előnye, a Zennel feltámadott cég már a kasszában landolt bevételben is átvette a vezetést, az asztali processzoros eladásokból befolyt összeg 52 százaléka származott Ryzenekből és Threadripperekből.

mindfactory_1

A részletes bontásból kiderül, hogy az értékesített Intel processzorok immár 88 százaléka volt valamilyen Coffee Lake kódnevű termék, és csupán a maradék 11 százalékot tette ki Kaby Lake és Skylake-X. Az AMD esetében vegyesebb volt a felhozatal, ugyanis egyelőre csak 57 százalékig jutott a tavasszal bemutatkozott második generációs, Pinnacle Ridge kódnevű Ryzen. A második helyen a bő másfél éve bemutatkozott első generáció, avagy a Summit Ridge áll, a Raven Ridge APU-k pedig 18 százalékkal szerénykednek a harmadik helyen. A Threadripper a közvetlen konkurens Skylake-X-hez hasonlóan áll a maga szerény 2 százalékával.

A forgalom szerinti bontás egy fokkal érdekesebb. Az Intelnél közel hasonló a felállás, a befolyt összeg mintegy 87 százalékát adták Coffee Lake egységek, 6 százalékot a még piacon lévő Kaby Lake, és ugyanennyit a lényegesen drágább, jellemzően csúcskategóriás Skylake-X. Ezzel szemben az AMD-s értékesítéseknél a Pinnacle Ridge a forgalom 64 százalékát adja, így a Summit Ridge-ből már csak 19, a Raven Ridge-ből pedig mindössze 11 százalék folyt be. A két gyártót egymás mellé téve gyönyörűen látszik, hogy az Intel termékekből származó forgalom az előző hónap végére 48 százalékig esett, miközben az AMD-s bevétel 52 százalékra kúszott fel.

mindfactory_2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A pozícióváltáson túl mindez azt is jelenti, hogy AMD-ből jellemzően az olcsóbb modellek a kelendőbbek, hisz a számottevően alacsonyabb darabszám ellenére forgalomban nem sokkal marad el az Intel. Ennek hátterében elsősorban a készlethiány miatti masszív áremelkedés állhat. Ezt ugyancsak remekül szemléltet a Mindfactory grafikonja, amely alapján egy hónap alatt 26 százalékkal nőtt az öt legnépszerűbb Intel processzor átlagára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról