Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 25. 09:22

Drasztikusan emelkedett egyes Intel processzorok ára

Bizonyos Intel CPU-k árcédulája 40-60 százalékkal emelkedett a készlethiány miatt.

Újabb magaslatokat ostromol az Intel nyolcadik generációs asztali processzorcsaládjának árazása. A gyártási nehézségek miatt kialakult készlethiány miatt egyes típusok árcédulája 40-60 százalékkal emelkedett, míg más modellek esetében jellemzően +10-30 százalék között mozog a változás. A jelenség nem meglepő, hisz ahogy korábban arról a HWSW már beszámolt, az Intel a lényegesen drágább és nagyobb haszonkulccsal értékesített Xeonokból sem képes elegendőt szállítani a szervergyártóknak. Arról egyelőre nincs megbízható információ, hogy mikor állhat helyre a chipek ellátása, de jelen állás szerint nem kizárt, hogy idén már nem lesz megoldás a szűkös gyártási kapacitás problémájára.

A szóban forgó nyolcadik generációs, Coffee Lake processzorok árazását a Guru3D vetette össze. A magazin három hét távlatában tette egymás mellé az árcédulákat, amelyek egyes CPU-k esetében drasztikusan megugrottak. A legdurvább eltérés az olcsóbb és népszerűbb Core modelleknél láthatóak, a Core i3-8100 ára ugyanis 61 százalékkal ugrott meg a szeptember 1-ihez képest, az i5-8400-é pedig kereken 40 százalékkal szaladt meg 21 nap nap leforgása alatt. A felsőházban kevésbé drasztikus a változás, így az i7-8086K ára "csak" 10, az i7-8700K-é pedig 20 százalékkal nőtt. Mindez nem meglepő, hiszen az i5-ből és i3-ból jellemzően több fogy, azonban most az Intel a drágább modellek gyártásának adott nagyobb prioritást, ezeket ugyanis jellemzően vastagabb profittal lehet értékesíteni.

intel_cpu

Múlt heti hír, hogy a 14 nanométeres gyártósorok egyre szűkösebbnek bizonyuló kapacitása miatt az Intel már a 22 nanométerhez is visszanyúlt. A gyártási nehézségekről elsők között beszámoló Paul Alcorn szerint a vállalat a belépőszintű H310C-s lapkakészletet visszavitte 22 nanométerre, így szabadítva fel kapacitást a drágábban értékesíthető chipek számára. Bár a nagyobb csíkszélesség alapvetően nem jelent újdonságot a lapkakészletek esetében, a gyártó eredeti tervei szerint már 14 nanométeren termelné a PCH-k zömét, ezt azonban keresztülhúzták a 10 nanométeres gyártási problémák.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ennél korábbi fejlemény, hogy egyes modellek esetében Xeon processzorokból sem képes elegendőt gyártani az Intel. A HPE egy partnereknek kiadott korábbi tájékoztatására hivatkozó a SemiAccurate azt állította, hogy az Intel egyre szűkösebb gyártókapacitás a szerverprocesszorok ellátását is érinti, a vállalat jelenleg képtelen elegendő Skylake-SP CPU-t szállítani. A bizalmas dokumentum alapján a HPE abban bízik, hogy legkésőbb ősz derekára helyreáll az ellátás, addig viszont alternatívaként leginkább AMD Epyc processzoraira épülő szervereket ajánl a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.