Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 10. 12:33

AMD-t javasol az Intel Xeonok helyett a HPE

Az Intel egyre szűkösebb gyártókapacitása a szerverek ellátásához is begyűrűzött, amelynek most leginkább az AMD örülhet.

Xeonokból sem tud eleget gyártani az Intel - derült ki a SemiAccurate híréből. A HPE partnereknek kiadott tájékoztatására hivatkozó magazin állítja, az Intel egyre szűkösebb gyártókapacitása a szerverprocesszorok ellátását is érinti, a vállalat jelenleg képtelen elegendő Skylake-SP CPU-t szállítani. A bizalmas dokumentum alapján a HPE abban bízik, hogy legkésőbb ősz derekára helyreáll az ellátás, addig alternatívaként leginkább AMD Epyc processzoraira épülő szervereket ajánl a vállalat.

A kiszivárogtatott információk alapján a HPE már bő egy hónappal ezelőtt, augusztus 7-én tájékoztatta ügyfeleit a várható problémákról, amely az Intel Skylake-SP processzorcsaládjára épülő Gen10 szervereket érinti. A HPE szerint a központi egységek bizonyos típusainak ellátása rapszodikus. Bár a cég konkrét modelleket egyelőre nem nevezett meg, vélhetően a népszerűbb típusok szállítása akadozhat, a cég azt állítja, hamarosan pontosabb tájékoztatást ad partnereinek. Emellett a HPE ígéri, hogy az Intellel együttműködve mindent megtesz azért, hogy a Xeonokkal szerelt Gen10-es szerverek ellátását mihamarabb stabilizálja, reményei szerint legkésőbb októberre.

epyc_proliant

A gyártó addig egy részről az előző generációs (Broadwell) Xeonokara épülő Gen9 szervereket ajánlja, ám ezek egy része már kifutóban van, ergo ezen termékek elérhetőségre szintén korlátozott. Az Intel számára lényegesen rosszabb hír a HPE másik alternatíváját jelentő AMD Epyc, illetve az arra épülő két szerver, a Proliant DL325 Gen10 és DL385 Gen10. Bizonyos esetekben tehát opció híján az Intel konkurense felé tereli partnereit a HPE, amely kétség kívül kellemetlen a processzorgyártónak. A vállalat ugyanis már korábban pedzegette, hogy oda kell figyelnie poraiból főnixmadárként feltámadó konkurensére, amely akár a komoly profittal kecsegtető piac 15-20 százalékára is ráteheti a kezét. Az Epyc processzorokat ugyanis a piac pozitív fogadtatásban részesítette, a második generációs fejlesztés pedig már a csőben van, optimális esetben jövő nyáron megjelenhet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Intel első számú problémáját azonban egyelőre inkább házon belül kell keresni. Ahogy múlt héten napvilágot látott, a vállalat nemes egyszerűséggel kifutott 14 nanométeres gyártókapacitásából. Ennek oka, hogy nagyjából egy időben nőtt meg minden fronton a 14 nanométeres lapkák iránti igény, miközben a nagyjából négy éve futtatott gyártástechnológia tehermentesítésére (is) hivatott 10 nanométer kihozatala csak lassan javul. Ez az asztali kliensprocesszorok esetében már 8-12 százalékos áremelkedést eredményezett, a fentiek tükrében pedig nem zárható ki, hogy szerverprocesszorainak árán is csavar egyet az Intel.

A termékpalettát szemlélve nem meglepő, hogy csúcsra vannak járatva a gyártósorok, a vállalatnak ugyanis szinte összes processzorát, az új generációs lapkakészletek egy részét, valamint a héten megjelenő iPhone-ok rádiós modemét is 14 nanométeren kell termelnie, ez utóbbit több tízmilliós darabszámban. Az Intel valószínűleg már nem fektet újabb 14 nanométeres gyártósorokba, más (akár bérgyártók) csíkszélességekre pedig hónapokba telne átmigrálni az érintett chipdizájnokat. Ez alapján vélhetően már nem lesz tökéletes megoldás a problémára, az Intel majd az igények fényében egyensúlyozza a különféle lapkák gyártását, amíg nem sikerül ráncba szednie 10 nanométeres technológiáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról