Szerző: Gálffy Csaba

2018. szeptember 26. 09:42

Qualcomm: lopott tőlünk az Apple

A vád szerint a rádiós modem titkait átadta az Intelnek a telefongyártó. Az Apple-Samsung óta legfontosabb per lehet az Apple-Qualcomm.

Szellemi tulajdon lopásával vádolja az Apple-t régi (ex)partnere, a Qualcomm. Az iPhone-ok rádiós egységeit szállító amerikai lapkagyártó korábban indított pert az Apple ellen (válaszcsapásként az Apple által indított perre), amelyben változatos szellemi tulajdon és üzleti titkok ellopásával vádolja a telefongyártót - jelenti a Reuters.

A frissen benyújtott panasz szerint a Qualcomm bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy az Apple üzleti titkokat szerzett meg és adott át az Intelnek, ezzel segítve leendő partnerét. Ezt a vádat már novemberben megfogalmazta a Qualcomm, most azonban tovább megy a panasz: eszerint az Apple több éves tevékenységet végzett az üzleti titkok megszerzésére, annak érdekében, hogy az Intel alacsonyabb minőségű rádiós egységeit magasabb színvonalra emelje és így alkalmassá tegye arra, hogy az iPhone-okban is bevethetőek legyenek.

A Qualcomm és az Apple évekig szorosan együttműködött, az amerikai mobilszolgáltatók preferenciáinak megfelelően a kezdetektől a Qualcomm biztosította a rádiós egységet az iPhone-ok számára. Az együttműködés keretében a Qualcomm nem csak a kész lapkákat, hanem változatos, az integrációt segítő eszközt és diagnosztikai szoftvereket is biztosított az Apple-nek. A vád szerint az Apple ezeket az eszközöket nem csak arra használta, hogy a chipek működését tökéletesítse iOS alatt, hanem arra is, hogy az Intel-féle modemek bajait diagnosztizálja és javítsa.

Az kész tényként kezelhető, hogy az Intel lapkák műszaki szempontból gyengébbek a Qualcomm fejlesztéseinél, az iPhone 7-es generációban ugyanis mindkét gyártó termékeit használta az Apple, ami direkt összehasonlítársa is alapot adott. Ez pedig egyértelműen kimutatta, ugyanolyan körülmények között az Intel megoldása sokkal lassabb hálózati átviteli sebességet képes nyújtani. Ez arra mutat, hogy az Apple kizárólag üzleti okokból döntött a gyengébb lapka mellett, a különbséget eltüntetendő pedig végül szoftveresen lassította vissza a qualcommos modelleket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az új vádakra az Apple még nem válaszolt, de korábban a cég azt rótta fel a Qualcommnak, hogy nem mondja meg, pontosan milyen információk átadására gondol. Emellett az Apple azt is állítja, hogy lehetőséget adott a Qualcommnak arra, hogy meggyőződhessen, szoftvereit csak legitim célokra használta fel az Apple - ezzel a lehetőséggel a chipgyártó nem élt.

Már az Intel is kiszállt

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ugyan az idei iPhone-okat már kizárólag Intel rádiós egységekkel szereli az Apple, a két cég már szakított, a cupertinói vállalat dobja az Intel modemjeit és helyükre a tajvani MediaTek 5G-s rádiós egységeit teszi majd 2020-tól. Ezzel pedig az Intel modemes biznisze messze legnagyobb ügyfelét veszíti el, a döntés fényében pedig a cég teljesen le is állította 5G-s modemjeinek fejlesztését - ezt ugyanis kimondottan az Apple-nek készítette volna az Intel, és ugyan tervezett más vásárlókkal is, a bevétel gerincét az iPhone-ok generálták volna. A pletykákat az Intel gyakorlatilag megerősítette, a cég csak annyit nyilatkozott, hogy 2020-ig marad a korábban eltervezett termékterv - értelemszerűen nyitva hagyva a lehetőséget, hogy 2020 után viszont drámai változások jönnek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról