Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 29. 09:30

MediaTekre cserélheti az Intelt iPhone-jaiban az Apple

Iparági pletykák szerint a tajvani cég modemei kerülhetnek az új iPhone-okba, amely az inteles kapcsolat végét jelentheti.

Viszonylag rövid karriert futhat be az iPhone-okbban az Intel. A legfrissebb pletykák szerint ugyanis az Apple komolyan fontolgatja, hogy a tajvani MediaTek fejlesztéseivel helyettesítse a chipgyártó termékeit. Az esetleges döntés hátteréről egyelőre nincs információ, vagyis nem tudni, hogy konkrétan mi motiválhatja a cuptertinóiakat a nagyjából két éven belüli újabb váltásra. Elképzelhető, hogy a MediaTek kedvezőbb ajánlatot tett, vagyis olcsóbban szállítaná a rádiós egységeket mint az Intel, de az sem zárható ki, hogy a tajvaniak fejlesztése egyszerűen kedvezőbb paraméterekkel rendelkezik. Amennyiben az Apple végül valóban MediaTekre vált, az sok százmillió dolláros lyukat üthet az Intel forgalmában.

Az Apple és az Intel üzleti kapcsolata az iPhone 7-tel kezdődött, amikor is a cuptertinói vállalat készülékeinek egy részébe az Intel 4G modemét építette. A lépés nem aratott osztatlan sikert egyes szolgáltatók, illetve vásárlók körében. Az Intel rádiós egysége ugyanis lényegesen gyengébb képességekkel rendelkezett mint az iPhone 7-ek másik felébe szerelt Qualcomm chip. Ez az elméleti maximális átviteli sebesség, illetve a különféle képességek (pl. CDMA, EVS, Ultra HD Voice) mellett a gyakorlatban is megmutatkozott, ugyanis hasonló vételi viszonyok mellett Qualcomm modemes készülékek rendre nagyobb letöltési sebességet produkáltak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy egyes szolgáltatók miért ragaszkodnak a Qualcomm megoldásához, mondván: ez biztosítja a legjobb kompatibilitást, a modem gond nélkül működik az összes szabványos mobilhálózaton. Mindez pedig annyira fontos, hogy például a Samsung csúcsmodelljei (pl. Galaxy S sorozat) is Qualcomm alapokon érkeznek meg egyes piacokra, például az Egyesült Államokba és Kínába. Az iPhone 7-tel az Apple is hasonló stratégiát követett, Qualcomm modemmel szerelt készülékeket Japán, Kína, és az USA kap, de itt sem mindegyik partner.

helio_m70

A Qualcomm és az Apple kapcsolata ugyanakkor igencsak borúsra fordult az elmúlt nagyjából másfél évben. Az Apple még tavaly év elején jelentette be, hogy licencdíj-túlfizetés címén behajtaná a Qualcommtól az elmúlt években jogosulatlanul beszedett díjakat, összesen nagyjából 1 milliárd dollár összértékben. Pár hónappal később ellentámadásba lendült a Qualcomm. Utóbbi vádja szerint ugyanis az Apple szellemi tulajdonát felhasználva próbálta helyzetbe hozni a rivális Intelt. Mindezt úgy, hogy az Apple többek között jogosulatlan hozzáférést biztosított a 4G rádiós modem és a készülékek többi komponensének összehangolásához használt szoftverhez, amely a Qualcomm tulajdonát képzi.

A csatározás fényében nagyon valószínűbb, hogy az Apple és Qualcomm üzleti kapcsolatának napjai meg vannak számlálva, azonban most az is egyre sanszosabb, hogy az Intel sem sokáig profitálhat az évente eladott közel százmillió iPhone-ból. Pletykaszinten ugyanis már korábban felmerült, hogy több más komponenshez hasonlóan a rádiós modem tervezését is saját kezébe venné az Apple. Azt egyelőre nem tudni, hogy a MediaTeknek ebben milyen szerepe lehet. Esetleg csak a házon belül tervezett modem elkészültéig lenne szükség a tajvani cégre, vagy egy sikeres együttműködést követően bevásárolná magát az első 5G modemét jövőre ígérő MediaTekbe a cupertinói vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról