Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Derékba törheti az Intel modemes üzletágát az Apple kihátrálása

Asztalos Olivér, 2018. július 06. 12:36

Iparági pletykák szerint az Apple kihátrálása miatt az Intel feladta az okostelefonos 5G modem fejlesztését.

Újabb pletykák láttak napvilágot az Apple-Intel-MediaTek modemes háromszög háza tájáról. A legfrissebb fejlemények alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy a cuptertinói vállalat dobja az Intelt, amely helyére a tajvani MediaTek 5G rádiós chipjei érkeznek 2020-tól. A váltás állítólag olyannyira kellemetlenül érintette az Intelt, hogy az teljesen leállította 5G modemeinek fejlesztését. A terméket ugyanis kimondottan az Apple-nek készítette az Intel és ugyan tervezett más vásárlókkal is, a bevétel jelentős részét az iPhone-ok generálták volna.

Az chipgyártó hivatalosan reagált is a pletykákra, eszerint "az Intel 5G-s terméktervei és vállalásai a 2018 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan nem változtak" - ami gyakorlatilag elismeri, hogy a 2020-ra várt következő generációs modemeket bizony törölhette a vállalat. De még ez sem kezelhető teljesen hitelesként, a cég korábban más, később igaznak bizonyuló értesüléseket is letagadott, például a 10 nanométeres gyártástechnológia rendkívül súlyos problémáit. Jelen állás szerint tehát elég reálisnak tűnik, hogy az Apple kihátrálásával vásárló nélkül marad az gyártó modemes részlege.

A hír az Intel második hazájának számító Izraelből indul. A CTech magazin egy anonimitásba burkolt igazgatót idéz, amely állítása szerint a chipgyártó már le is állította a Sunny Peak kódnevű 5G modem fejlesztését, az erre dedikált erőforrásokat pedig más projektekre csoportosítják át. A fejlemény annak tükrében nem meglepő, hogy mindez idáig "csak" az Apple-nek tudott rádiós modemeket értékesíteni az Intel, amely előbbiről már múlt héten kiderült, hogy beszállító váltáson gondolkozik, és a jövőre vagy azt követően piacra kerülő iPhone-okba (vagy azok egy részébe) már a MediaTek fejlesztését pakolja.

intel_5g

Az ügy háttere egyelőre homályos, vagyis pontosan nem tudni, hogy mi vezetett az immár egyre valószínűbb szakításhoz. Elképzelhető, hogy a MediaTek kedvezőbb ajánlatot tett, vagyis olcsóbban szállítaná a rádiós egységeket mint az Intel, de az sem zárható ki, hogy az Apple-Qualcomm pereskedés áll az ügy hátterében. A két cég kapcsolata igencsak borúsra fordult az elmúlt nagyjából másfél évben. Az Apple még tavaly év elején jelentette be, hogy licencdíj-túlfizetés címén behajtaná a Qualcommtól az elmúlt években jogosulatlanul beszedett díjakat, összesen nagyjából 1 milliárd dollár összértékben.

Pár hónappal később ellentámadásba lendült a Qualcomm. A chiptervező vádja szerint ugyanis az Apple szellemi tulajdonát felhasználva próbálta helyzetbe hozni a rivális Intelt. Mindezt úgy, hogy az Apple például jogosulatlan hozzáférést biztosított a 4G rádiós modem és a készülékek többi komponensének összehangolásához használt szoftverhez, amely a Qualcomm tulajdonát képzi. Amennyiben az ügyből az Apple-Intel páros jön ki rosszul, az akár a modemek embargóját is jelentheti, amelynek értelmében az Apple bizonyos országokban nem árusíthatna Intel chippel szerelt iPhone-okat.

Értelemszerűen ez óriási érvágás lenne a cupertinói vállalatnak, amely nem hivatalos adatok szerint jelenleg a rádiós modemek már mintegy 70 százalékát veszi az Inteltől, és csak 30 százalék származik a Qualcommtól. Az elmérgesült viszony miatt utóbbitól vélhetően már szívesen megszabadulna az Apple, azonban ehhez először egy megfelelő alternatíva kell. Egyes (leginkább amerikai) szolgáltatók ugyanis foggal-körömmel ragaszkodnak a Snapdragon chipekhez, mondván: ez biztosítja a legjobb kompatibilitást, a modem gond nélkül működik az összes szabványos mobilhálózaton. Mindez pedig annyira fontos, hogy például a Samsung csúcsmodelljei (pl. Galaxy Sx sorozat) is Qualcomm alapokon érkeznek meg egyes piacokra, például az Egyesült Államokba és Kínába.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.