Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Moduláris felépítést kap a Microsoft Surface Hub 2

Hlács Ferenc, 2018. szeptember 25. 11:25

Cserélhető hardvermodullal lesz frissen tartható a jövőre érkező vállalati gép.

Újabb részleteket árult el vállalati óriáskijelzőjének második generációjáról a Microsoft idei Ignite konferenciáján. A rendezvényen kiderült, a cég az új szériát két további alverzióra, Surface Hub 2S-re és 2X-re választja szét, amelyek jövőre, illetve 2020-ban lesznek elérhetők. Noha a cég már egy sor újdonságot elárult, ezek zömét csak a 2X-szel kapják majd meg a felhasználók, a "mezei" 2S a jelenlegi modellről is ismert, Windows 10 Team szoftverrel jelenik meg.

Hogy a Surface Hub 2 modellek hogy is fog kinézni azt a Microsoft már idén májusban elárulta: egy vékony keretekkel övezett, 50,5 hüvelykes eszközről van szó, 3:2-es képaránnyal (akárcsak a hordozható Surface hibirdek esetében), illetve "4K-nál nagyobb" felbontással. Az előző modelleknél megismert gigászi, 84 hüvelykes kiadás eltűnik a palettáról, cserébe viszont az új verzióból akár négyet is egymás mellé tehetünk a tárgyaló falán, a rendszer pedig képes egyetlen, nagyméretű kijelzőként kezelni a Surface Hubokat.

msshub202

Az eszköz persze nem csak a falra rögzítve használható, ahhoz a cég egy gurulós állványt is elérhetővé tesz, amelyen tetszés szerint álló vagy fektetett módban is bevethető. Elforgatás közben pedig a kijelzőn megjelenített tartalmak végig megtartják pozíciójukat, ami kifejezetten látványos - biztos sok irodában eljátszanak majd az ide-oda forgatással a frissen kicsomagolt Surface Hubokon. Mindez persze már ismert volt, ahogy az is, hogy a készülék aljára egy ujjlenyomat-olvasó is került a felhasználók gyors bejelentkeztetéséhez. A cég rövid demójából azonban most az is kiderült, a szenzort használva párhuzamosan többen is bejelentkezhetnek fiókjukkal az eszközre, amelyen tartalmakat, dokumentumokat is megoszthatnak egymással.

A legérdekesebb újdonság azonban, hogy a Surface Hub második generációja moduláris felépítést kap, a benne dolgozó vas egy a kijelző hátoldalán lévő, kivehető egységben kap helyet. A tervek szerint 2019 második negyedében érkező Surface Hub 2S így a teljes készülék lecserélése nélkül lesz felújítható Surface Hub 2X-re, mikor az 2020-ban debütál - a fenti új funkciók használatához szükség is lesz az új modul megvásárlására. A koncepció persze ennél jóval hosszabb távon is lehetővé teszi a Surface Hub 2 modellek hardveres és szoftveres frissítését, ennek kapcsán ugyanakkor a vállalat még óvatos az ígéretekkel.

msshub201

A cég a második generációs Surface Hubok árát egyelőre nem árulta le, ez ugyanakkor értelemszerűen kulcsfontosságú lesz a készülékek versenyképességét tekintve. Az előző generáció 9000 dolláros árcédulájának már több rivális is jócskán alálicitált, beleértve a két éve 6000 dolláros áron megjelent Google Jamboardot, illetve a tavaly, 5000 dolláros árral debütált Cisco Spark Boardot is. Mary Jo Foley, a ZDNet a redmondi cég ügyeiben mindig jól értesült újságírója szerint ugyanakkor a Microsofttól a borsos ár ellenére is nagyon gyorsan elkapkodták az első generációs Surface Hubokat, a cég alig tudta tartani a lépést a megrendelésekkel. A vállalat szerint továbbá az első generációval kapott felhasználói élményhez is sokan ragaszkodnak, ezért is teszi azt elérhetővé az új hardveren is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.