Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 26. 15:11

Digitális fehértáblával támadja be a Google a tárgyalókat

Jamboard néven új, céges felhasználásra szánt, digitális táblát mutatott be a Google. A kollaborációs eszköz jövőre válhat elérhetővé.

Hagyományos őszi készülékbejelentése után most váratlanul ismét új hardverrel állt elő a Google, noha azt a konzumerpiac helyett a vállalati szegmensbe, elsősorban a tárgyalókba szánja. Nem egy újabb Chromeboxra építő videokonferencia-rendszerről van szó, a keresőóriás Jamboard nevű termékével a fehértáblákat reformálná meg, illetve az ötletelő meetingeket tenné produktívabbá.

01:40
 

Introducing Jamboard

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A készülék maga egy 55 hüvelykes, 4K felbontású érintőkijelző - pontosabban egy egyedi rendszert futtató all-in-one PC - amelyen a megjelenített virtuális tábla felületére az eszközhöz mellékelt két, méretes, passzív "értintőtollal" rajzolhatunk, illetve egy kerek "érintőszivaccsal" le is törölhetjük a pusztulásra ítélt ötleteket. Utóbbiakban nincs elem vagy töltésre szoruló akku, nem kell attól tartani, hogy "kifogynának". A tábla persze a tollak és a szivacs mellett szabad kézzel is használható. A kijelző fölött egy HD webkamera is található, illetve a beépített Wi-Fi sem maradt ki a repertoárból. A Jamboardon mindössze egyetlen kábel található, ez a tápellátást biztosítja.

Az eszközön természetesen a Google céges környezetbe szánt kollaborációs eszközeit összegyűjtő G Suite is helyet kapott, a különböző dokumentumok a Google Docs, Sheets és Slides felületéről is behúzhatók, a virtuális fehértáblán folytatott brainstormingba továbbá a kollégák távolról is becsatlakozhatnak. Az eszköz egy sor saját virtuális kiegészítőt is kap, mint digitális ragaszok, illetve kézírás-felismerés funkció is került a fegyvertárba. A meetingek végeredményei Drive-ba menthetők.

A Google a Jamboard fejlesztésekor többek között a Netflix-szel és a Spotify-jal is közösen dolgozott, a cégek már a kezdeti szakasztól tesztelték a digitális táblát. A vállalati felhasználókat célzó eszköz várhatóan jövőre lesz elérhető, a Google szerint "kompetitív" 6000 dolláros áron.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról