Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 26. 15:11

Digitális fehértáblával támadja be a Google a tárgyalókat

Jamboard néven új, céges felhasználásra szánt, digitális táblát mutatott be a Google. A kollaborációs eszköz jövőre válhat elérhetővé.

Hagyományos őszi készülékbejelentése után most váratlanul ismét új hardverrel állt elő a Google, noha azt a konzumerpiac helyett a vállalati szegmensbe, elsősorban a tárgyalókba szánja. Nem egy újabb Chromeboxra építő videokonferencia-rendszerről van szó, a keresőóriás Jamboard nevű termékével a fehértáblákat reformálná meg, illetve az ötletelő meetingeket tenné produktívabbá.

01:40
 

Introducing Jamboard

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A készülék maga egy 55 hüvelykes, 4K felbontású érintőkijelző - pontosabban egy egyedi rendszert futtató all-in-one PC - amelyen a megjelenített virtuális tábla felületére az eszközhöz mellékelt két, méretes, passzív "értintőtollal" rajzolhatunk, illetve egy kerek "érintőszivaccsal" le is törölhetjük a pusztulásra ítélt ötleteket. Utóbbiakban nincs elem vagy töltésre szoruló akku, nem kell attól tartani, hogy "kifogynának". A tábla persze a tollak és a szivacs mellett szabad kézzel is használható. A kijelző fölött egy HD webkamera is található, illetve a beépített Wi-Fi sem maradt ki a repertoárból. A Jamboardon mindössze egyetlen kábel található, ez a tápellátást biztosítja.

Az eszközön természetesen a Google céges környezetbe szánt kollaborációs eszközeit összegyűjtő G Suite is helyet kapott, a különböző dokumentumok a Google Docs, Sheets és Slides felületéről is behúzhatók, a virtuális fehértáblán folytatott brainstormingba továbbá a kollégák távolról is becsatlakozhatnak. Az eszköz egy sor saját virtuális kiegészítőt is kap, mint digitális ragaszok, illetve kézírás-felismerés funkció is került a fegyvertárba. A meetingek végeredményei Drive-ba menthetők.

A Google a Jamboard fejlesztésekor többek között a Netflix-szel és a Spotify-jal is közösen dolgozott, a cégek már a kezdeti szakasztól tesztelték a digitális táblát. A vállalati felhasználókat célzó eszköz várhatóan jövőre lesz elérhető, a Google szerint "kompetitív" 6000 dolláros áron.

a címlapról