Szerző: Hlács Ferenc

2018. szeptember 4. 12:19

A magyar webshopokba is megérkezett a Google Pay

A BIG FISH Payment Gateway bővített a keresőóriás fizetési megoldásával, amely bizonyos webshopokban már szeptember 1-től elérhető.

Magyarországra is jön a Google Pay, igaz egyelőre még csak az online fizetéseknél. A Google fizetési megoldásait összefogó Pay támogatását először a Big Fish Payment Gateway vezeti be - pontosabban vezette be, az ugyanis már szeptembertől elérhető az online kereskedők számára. A hazai Google Pay első körben a Global Payments fizetési szolgáltató megoldását használó kereskedők számára vált elérhetővé külön integráció nélkül, az ő webshopjaikban vagy egyéb felületeiken a megoldás szeptember 1-gyel élesedett is.

A Google Pay a keresőóriás ernyőbrandje fizetési szolgáltatásainak összefogására, amelyek az elmúlt évek során erősen fragmentálttá váltak. A Pay-t a cég idén januárban jelentette be, és kapásból be is húzta alá a Walletet, Android Pay-t és a webes fizetést is, azóta pedig a szolgáltatás ismerősök közötti pénzküldéssel és digitális jegytárolással is bővült, egyre inkább teljes értékű digitális tárcává hízva. Ennek a tárcának az egyik zsebét kezdhetik most használni a hazai felhasználók is bizonyos webshopokban.

Az online boltok felületén elég a megjelenő Google Pay opciót választani, ha pedig a felhasználó a böngészőben be van jelentkezve Google fiókjába, nincs is szükség külön azonosításra, a felületen rögtön meg is jelennek az ott tárolt kártyái, de új kártya hozzáadására is lehetőség van. Ha az adott böngészőben a felhasználó nincs bejelentkezve a felület feldob egy bejelentkezési ablakot az autentikációhoz.

gpayill

A folyamat tehát kifejezetten kényelmes, és a kereskedők számára is sok előnye van: ilyen a széles nemzetközi elérés, továbbá a nagyobb biztonság mindkét fél számára, miután a fizetés során a felhasználó nem visz be kártyaadatot, emellett a csalás esélye is csökken, miután csak a Google által korábban már hitelesített kártyák használhatók a fizetéshez. A kereskedők a hagyományos kártyaelfogadás mellett, valamint önálló megoldásként is kínálhatják a Google Pay-t, illetve a fizetőoldal részleges testreszabására is lehetőségük van, logóval és saját színsémával, a felület továbbá 22 nyelven érhető el. A Big Fish szerint jelenleg HUF és EUR devizanemek érhetők el a rendszerben. A Global Payments egyébként tranzakcióalapú árazással dolgozik, a Google Pay-en keresztül indított tranzakciók díjazása pedig megegyezik a kereskedő normál kártyaelfogadói jutalékával. A megoldás a Big Fish Payment Gateway-en keresztül azonnal elérhető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google Pay üzembe helyezése nem igényel külön szakértelmet, lényegében megegyezik a Global Payments kártyaelfogadási megoldásával: a GP WebPay beüzemelése után megjelenik a Google Pay opció, amely egyszerűen bekapcsolható. A Google Pay fizetés a Big Fish demóoldalán már kipróbálható.

Ezzel persze még csak az egyik lábát tette be a Google a hazai fizetési piacra, az olyan megoldások, mint a Google Pay NFC-s fizetési funkciójának érkezése még várat magára. Pedig nem kell olyan messzire menni, hogy használható legyen a megoldás, az többek között már Szlovákiában és Horvátországban is elérhető, illetve várhatóan még idén megjelenik Romániában is. Persze ahhoz, hogy a fizikai boltokban is használható legyen fizetésre a szolgáltatás, a Google-nek a hazai bankokkal is meg kell tudni állapodnia, akik vélhetően nem szívesen adják fel frissen kiépített NFC-s fizetési bázisukat a keresőóriás kedvéért - vagy ha át is engedik a cégnek a felhasználókat, azért bizonyára borsos árat kérnek. Lassan azonban Google körbelövi Magyarországot, és előbb vagy utóbb vélhetően a hazai szereplőkkel is meg tud majd állapodni. Ekkorra jó eséllyel az Apple is szemet vet majd a piacra.

Az online Google Pay használatnak mindenesetre a kereskedők és felhasználók is örülhetnek, lényegében aki Play Store-on vásárláshoz tárolt már el bankkártyát a Google felületén annak megoldást támogató webshopokban nem kell többé kártyaadatokat bepötyögnie, a fizetéshez elég lesz egy Google-bejelentkezés.

a címlapról