Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 11. 12:05

Ismerősök közötti pénzküldéssel folytatja a Google Pay

A Google összevont mobilfizetési megoldásába a digitális jegytárolás is megérkezett.

Tovább bővíti mobilfizetési megoldásának fegyvertárát a Google, a keresőóriás bejelentette, a Google Pay ismerősök közötti pénzküldéssel és további új funkciókkal bővül. A vállalat különböző fizetési rendszereinek egyesítését idén év elején kezdte meg, akkor az újonnan indított Google Pay zászlaja alá behúzta az Android Pay-t és a Google Walletet is, illetve a vállalat akkor azt ígérte, a későbbi újítások is az új (újramárkázott?) szolgáltatásba érkeznek majd. A cég most elkezdte beváltani ezt az ígéretet, és a korábbi, fragmentált ökoszisztéma helyett egyetlen felületre koncentrálja a frissen érkező megoldásait - igaz, egyelőre még csak az Egyesült Államokban.

A mostani frissítés legfontosabb eleme egyértelműen az ismerősök közötti pénzküldés lehetősége. A vállalat lényegében a Google Pay és Google Pay Send appokat boronálja össze, a felhasználók így küldhetnek egymásnak, illetve kérhetnek is egymástól pénzt - egyszerre akár öt főtől is, így könnyen szétdobható például egy vacsora ára. Lényegében ugyanezt a funkciót kínálta eddig az említett Google Pay Send, amely e cikk írásakor még ugyancsak elérhető a Play Store-ban, a cég vélhetően megvárja az app nyugdíjazásával, hogy a friss funkciók minden felhasználóhoz eljussanak.

googpayp2p

A Google ezzel az olyan versenytársak mögött igyekszik felzárkózni a fintech-versenyben, mint a Venmo vagy a PayPal, akik már jó ideje kínálnak hasonló szolgáltatást. A keresőóriás előnye lehet ugyanakkor, hogy a Google Pay-ben a felhasználók egyetlen helyen egy sor egyéb szolgáltatást is elérhetnek. A földrajzi korlátok ugyanakkor továbbra is hátrányt jelentenek a Google-nek, igaz a cég ezeket is igyekszik lassan de biztosan leküzdeni, ígérete szerint az egyesült államokbeli rajt után nem sokkal az Egyesült Királyságban is elérhetővé válik majd a frissített Google Pay.

gptick

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

De visszakanyarodva a plusz szolgáltatásokhoz, ezek sorait bővíti a szintén újonnan elérhetővé tett koncert- és repülőjegy tároló funkció, amelynek hála az eseményekre vagy utazásokra szóló belépőket a hozzájuk tartozó QR-kóddal együtt a felhasználók az appba menthetik el. A megoldás egyelőre csak néhány nagyobb partner által kiadott jeggyel működik, mint a Ticketmaster vagy a Southwest, ugyanakkor a Google azt ígéri, utóbbiak számát tempósan bővíti majd, rövidesen a Singapore Airlines és az Eventbrite által kiadott jegyek is tárolhatók lesznek az appban.

Végül de nem utolsó sorban a vállalat a Google Pay-hez tartozó személyes és fizetési adatok kezelését is igyekszik egyszerűbbé tenni, amihez egy webes felületet is indít a pay.google.com oldalon. Itt egyebek mellett kezelhetők a regisztrált bankkártyák, követhető az aktuális Google Pay egyenleg, visszanézhető a fióktevékenység, és ugyancsak lehetőség van pénzküldésre és igénylésre az ismerősöktől. Ez a felület természetesen mobilon a Google Pay alkalmazásból is elérhető.

a címlapról