Szerző: Gálffy Csaba

2018. augusztus 13. 09:28

Egyezséggel zárult a Qualcomm tajvani büntetése

Gyakorlatilag megússza a hatalmas, 773 millió dollárra rúgó tajvani versenyügyi büntetését a Qualcomm. A cég ugyanis egyezséget kötött a hatósággal, jelentős, 700 millió dolláros befektetéssel vezekel majd.

Kiegyeztek a felek a Qualcomm elleni tajvani versenyügyi eljárásban - jelentette be a vállalat a hétvégén. A közlés szerint a Taiwan Fair Trade Commission (TFTC) visszavonja a korábban kiszabott, 773 millió dolláros büntetését, a vizsgálatot megszünteti, a cég ellen indított pert pedig lezárja, cserébe a Qualcomm az összeget befekteti az országban és változtat illegálisnak talált licencelési gyakorlatán.

A Bloomberg szerint a Qualcomm vállalja, hogy a következő 5 évben összesen 700 millió dollárt fektet be Tajvanon, elsősorban kutatás-fejlesztési projektekbe. Ezért cserébe a vállalatnak nem kell befizetnie ezt az összeget, a hatóság csak a már törlesztett, a Bloomberg számításai szerint 89 millió dollárra rúgó összeget tartja meg. A közlemény szerint a befektetés az "5G-vel kapcsolatos együttműködések, piaci terjeszkedés, startupokkal és egyetemekkel való együttműködés, illetve egy tajvani működési és gyártási központ" megvalósítását tűzi ki célként. A befektetés kapcsán a Qualcomm szorosan együttműködik a TFTC-vel és a tajvani kormánnyal.

Licencelés, másképp?

Üzleti szempontból a Qualcomm egyik fontos lába a szellemi tulajdon licencelése. A cég minden 3G-s, 4G-s és hamarosan 5G-s termék után licencdíjat szed a szabványokhoz kapcsolódó szabadalmainak használati jogáért cserébe. Ezt a gyakorlatot a hatóságok széles köre találta illegálisnak, a cég jelentős büntetések befizetésére kényszerült, nem csak Tajvanon, hanem az Európai Unióban és például Kínában is. A szabályozók azt kifogásolták, hogy a szabványhoz elengedhetetlen szabadalmak (standard essential patents, SEP) vállalt, fair, ésszerű és nem diszkriminatív (FRAND) licencelési gyakorlatát a cég nem tartotta be.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szabályozók szerint a cég visszaélt azzal, hogy a szabadalmai bekerültek a rádiós szabványokba, és fantasztikus összegeket söpört be a készülékgyártóktól. A helyzetet súlyosbította, hogy a cég a licencfeltételeket alaposan felpuhította azon készülékek esetében, amelyek Qualcomm chipekre épültek, ami rendkívüli versenyelőnyt biztosított a vállalatnak a többi chipgyártóhoz képest.

Jelen állás szerint nem világos, hogy a TFTC-vel kötött megállapodás ezt a gyakorlatot hogyan befolyásolja, de a szabályozó előírt bizonyos "folyamatbéli" változásokat a cég számára. A Qualcomm közlése szerint elkötelezett a fair licencelés mellett - de konkrét vállalást nyilvánosan nem tett, és nem is ismeri be, hogy korábbi gyakorlata problémás lett volna.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról