Szerző: Habók Lilla

2018. augusztus 2. 14:28

Számlálni lehet majd a Facebookon töltött perceket

Néhány új funkciót jelentett be a közösségi óriás, amellyel a Facebookon és az Instagramon eltöltött idő számolható és szabályozható lesz a jövőben.

Új funkciók jelennek meg a Facebookon és az Instagramon töltött idő szabályozása érdekében "hamarosan mindenki számára", amelyek illeszkednek többek közt Mark Zuckerberg vezérigazgató év eleji fogadalmához, hogy szeretné "kijavítani" a Facebookot és elhozni a "jól-létet" (well-being) a felhasználóknak akár a közösségi oldalon töltött idő csökkentése árán is. A vállalat mostanában sokat hangoztatott célja ugyanis, hogy például a zaklatás, önbántalmazás szélsőséges tartalmak vagy álhírek fogyasztása helyett szeretné, ha a felhasználói inkább társadalmilag segítő szándékú, "jelentőségteljes" csoportokhoz csatlakoznának, és minőségi lenne az időráfordításuk a mennyiségi helyett. Most ennek érdekében a cég mentálhigiénés szakemberekkel, tudósokkal és a felhasználói visszajelzések alapján új funkciókat fejlesztett a tudatosabb és pozitívabb időeltöltés érdekében - írja a közlemény.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Instagramon a "Tevékenységed" és Facebookon pedig a "Facebookon töltött idő" menüpontokból lesz elérhető az új felület, amely megmutatja, hogy az adott fiók használója átlagosan és az elmúlt egy héten napi szinten mennyi időt töltött a szolgáltatásban. Az egyszerű megtekintés mellett az értesítőüzeneteket is lehet némítani egy adott időszakra, 15 perctől 8 órán át - de itt végleges némításra nincs lehetőség ezen a felületen. Továbbá egy napi emlékeztetőt is be lehet állítani, hogy az alkalmazás szóljon, mikor a felhasználó már túlhaladta az időkeretet, amennyit egy adott napon a szolgáltatással akart tölteni. Bár ez is kevésbé hatékony, hiszen az értesítés ellenére tovább lehet facebookozni vagy instagramozni, és nem zárja le a képernyőt az alkalmazás.

facebook_eltoltott_ido

Emellett a közlemény igyekszik hangsúlyozni, hogy mennyi más módon is igyekezett már segíteni a felhasználókat annak szabályozásában, milyen tartalmakkal találkoznak a Facebookon. Ezek közé sorolja a cég az elsőként megjelenő bejegyzések beállítását, a tartalmak elrejtését, a követés kikapcsolását és legújabban a kulcsszavas némítást. Továbbá a törekvések közé tartozik az öngyilkosságra utaló jelek keresése az élő videókban, majd gyors közbelépés a szakértők segítségével. Amerikában pedig a cég a tantervbe is igyekszik bevezetni különböző szervezetekkel közösen, hogy a tanárok az órákon fejlesszék a diákok biztonsági tudását, érzelmi intelligenciáját, szociális viselkedését online környezetben, és hogy megismerjék hogyan érdemes tölteni az időt az interneten.

Nyilván nem teljesen önzetlen a vállalat célkitűzése, de nem feltétlen burkolt önreklámozásról van szó a fiatalok körében, hanem a Facebooknak kifejezett érdeke megfékezni a közösségi oldalakon a negatív viselkedési mintákat, amelyet az iskolai felkészítéssel lehet a legegyszerűbben elkezdeni. Egy felmérés alapján az Instagramon a leggyakoribb a zaklatás a fiatalok szerint, és ez a kutatás arra is rámutat, hogy a tizenévesek nem igazán érzékelik, hogy az online bántalmazással a másik embernek valós problémát okozhatnak. Ezek társadalmi nyomásra történő visszaszorítása mellett viszont például a szélsőséges tartalmak 24 órán belüli szűrését az Európai Bizottság magatartási kódexe is szabályozza, de a britek szerint a 2 órás szűrésnek is kivitelezhetőnek kellene lenni. Egyértelmű, hogy az oldalon eltöltött idő számlálása és az értesítések beállítása nem fogja alapjaiban véve megváltoztatni az online felületeken kiteljesedő negatív viselkedést, de a Facebook szerint ez is egy kis lépés az egészségesebb online jelenlét felé, és a jövőben még több hasonló újdonságot ígér.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról