Szerző: Habók Lilla

2017. szeptember 21. 09:30

Bekeményítenek a britek a szélsőséges tartalmak miatt

Többet is tudnának tenni a technológiai vállalatok a szélsőséges tartalmak ellen a brit miniszterelnök szerint. Theresa May szerint elég lenne a mindössze 2 órás határidő.

Két órán belül el kell távolítania a szélsőséges tartalmakat a közösségi oldalaknak Theresa May brit miniszterelnök Egyesült Nemzetek Közgyűlésén elhangzó kijelentése szerint - számol be róla a Politico. Júniusban a brit Konzervatív Párt vezetője arról is megegyezett a francia miniszterelnökkel, hogy jogi felelősségvállalásra kényszeríti a technológiai vállalatokat, amelyek nem képesek az "elfogadhatatlan" tartalmak eltávolítására a platformjukról. Ez a kétórás követelés sokkal keményebb, mint az Európai Bizottság, valamint a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft által közösen kidolgozott 24 órás eltávolítási határidőről szóló magatartási kódex. Ráadásul az EU statisztikái szerint a vállalatok még az egy napos határidőt sem tudták eddig betartani.

May szerint azonban a cégek a mostaninál többre lennének képesek, hogy megállítsák az ISIS-hez hasonló csoportok terrorizmussal kapcsolatos nézeteinek terjesztését vagy a bombakészítést bemutató videókat. Ennek érdekében új technológiai megoldásokat kellene bevezetni a brit miniszterelnök szerint, amelyek automatikusan felismerik és megakadályozzák a tartalmak feltöltését vagy eltávolítják azokat.

Eddig is próbálkoztak a vállalatok

Már több kezdeményezés történt a szélsőséges tartalmak megállítása érdekében, legutóbb például a Google a YouTube videós platform kapcsán jelentette be, hogy gépi tanulási technológiát hoz fejlettebb tartalomkategorizáló funkcióval, de már a korábbi videoelemző modell is el tudta távolítani a terrorizmussal összefüggő nem kívánt videók felét - a rendszer ugyanis már feltöltés előtt vizsgálja a videókat, valamint azt követően is. Továbbá a cég 50 civil szervezettel növelte a YouTube "Trusted Flagger" független szakértői programban résztvevők számát, amelyeknek tagjai figyelik és jelentik a gyűlöletbeszéddel, önbántalmazással és terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat.

Ezenkívül már több cég bevezette a tartalmak monitorozását a platformon külső szakértőkkel, de sokszor problémába ütközik annak értelmezése May szerint, hogy mi tekinthető gyűlöletbeszédnek vagy terrorizmusnak. Erra a Facebooktól kiszivárgott szabályzat is rámutat, amely alapján a vállalat inkább az elitet és a kormányzatot igyekszik védeni a szabályozásaival, például a faji kisebbségek helyett. Zuckerberg a májusi pénzügyi negyedéves jelentés elemzői konferenciabeszélgetésén mondta el, hogy a meglévő 4500 alkalmazott mellé további 3000 közösségi moderátor felvételét ütemezte be. A közösségi óriás szintén dolgozik a terrorizmushoz kötődő bejegyzések automatizált azonosításán gépi tanulással - azonban a képekkel és a videókkal kapcsolatban eddig nehézségek adódtak.

Emmanuel Macron és Theresa May a technológiai vállalatok megbüntetéséről egyeztet

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Tavaly decemberben a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube közös közleményben is tudatta, hogy készek felvenni a harcot a terrorista tartalmak ellen, és támogatni fogják egymást a vállalatok ebben a törekvésben. A közleményben azonban szóvá tették a résztvevő cégek, hogy a szélsőséges tartalmak eltávolítása mellett szeretnék figyelembe venni a felhasználók szabad önkifejezéshez fűződő jogait.

Többet lehetne tenni

Azt a miniszterelnök szóvivője sem tagadta, hogy már történtek előrelépések a szélsőséges tartalmak eltávolításával kapcsolatban és folyamatosan együttműködnek az előrehaladásban résztvevő cégekkel, de a véleménye szerint "ennél sokkal többet lehetne még tenni". Továbbra is folytatja a brit kormány a munkát a cégekkel közösen, de ha nem sikerül jelentős mértékű haladást elérni, akkor marad a korábban kilátásba helyezett jogi következmény és az ezzel járó pénzbírság bevezetése. "Ezeknél a vállalatoknál dolgoznak a legeszesebb emberek a világon. Arra kellene összepontosítaniuk, ami igazán számít, hogy megakadályozzák a terrorizmus és az erőszak terjedését." - tette hozzá egy brit képviselő.

A brit miniszterelnök a találkozót a francia és az olasz miniszterekkel közösen szervezte az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén az utóbbi időszakban történt terrorcselekmények kapcsán, és bátorít más kormányzatokat, hogy csatlakozzanak az online szélsőséges tartalmak elleni kezdeményezéshez. A problémát legközelebb október 20-án, a G7 csúcstalálkozón is tárgyalni fogják a kormányzatok.

a címlapról